zasilania awaryjne do SPV C550 i podobnych

• 9 Odpowiedzi
  • 661 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline toma2005

• 27
  • Sprzęt: Orange SPV C550
zasilania awaryjne do SPV C550 i podobnych
« dnia: Grudzień 30, 2007, 13:55:48 »
jakiś czas temu próbowałem zrobić coś w stylu ładowarki awaryjnej - mam koszyk na 4 baterie r6 (aa) i próbowałem połączyć je z gniazdem usb aby po podłączeniu telefonu do tego zestawu kablem usb móc ładować telefon - 4 akumulatorki szeregowo dają ok 5,5 V więc podobnie do zasilania usb, objawy są następujące, po podłączeniu takiego zasilania podświetlenie ekranu się włącza ale nie rozpoczyna się ładowanie baterii (tak jakby wykrył napięcie na wejściu zasilania) i tyle, różne konfiguracje przerabiałem ale trybu ładowania baterii nie udało mi sie osiągnąć, myślę że problem leży w dokładnym połączeniu napięcia na gniazdo usb przy mojej ładowarce- tam mamy aż 4 styki a ja podłączam napięcie tylko do dwóch skrajnych (tych od zasilania) albo tez może być też taka sprawa, że napięcie musi być koniecznie impulsowe i wtedy nie ma mowy o ładowaniu telefonu w ten sposób
może ktoś ma jakies pomysły i doświadczenia - piszcie może coś uda nam się zrobić

p.s. bazuję na elementach które mam w domu, leżą i się kurzą a można byłoby zrobic z nich pożytek - pisze to ddlatego, że wiem o tym jak tanie są baterie dedykowane do tych modeli

*

Offline Krejzi

• **
  • 133
    • Moja Muzyka
  • Sprzęt: HTC HD2  ( LEO )
Odp: zasilania awaryjne do SPV C550 i podobnych
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 31, 2007, 09:51:41 »
hm... ja mialem podobny problem jak chcialem zrobic sobie ladowarke samochodowa do mojego c500 :/ ba. nawet jak wzialem oryginalna ( nie oryginalna ale ze sklepu ) ladowarke pod ktorą dziala inny spv tzn mda compact o ile sie nie myle ... to tak jak pod tamtym bez problemu pod moim tak jak mowisz ... samo podswietlenie i tyle ... wiec chyba musi byc impulsowe zasilanie :/ 

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 31, 2007, 09:55:05 »
Zapytajcie w dziale "zrob to sam" sadze, ze ktos tam pomoze, bo byly podobne projekty :)
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline toma2005

• 27
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 01, 2008, 09:34:58 »
proszę moderatora o przeniesienie wątku do działu <zrób to sam>

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 01, 2008, 10:18:11 »
przenoszę.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline narqotic

• 1852
  • Sprzęt: Samsung i780
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 01, 2008, 10:48:20 »
Krejzi Ty chodziłeś do technikum elektronicznego a tak słabo kombinujesz?  :P
Na początku należy sprawdzić jaki prąd daje oryginalna ładowarka, bo możliwe że baterie nie wyrabiają z amperami.
Poza tym może być podobna kwestia jak w wizardzie. W końcówce miniUSB którą wtyka się do urządzenia jest 5 styków a nie 4. Ktoś już miał na forum problem z zasilaczem awaryjnym właśnie do wizarda i okazało się, że napięcie jest podawane na 2 styki. W SPV C550 może być podobnie.

*

Offline Krejzi

• **
  • 133
    • Moja Muzyka
  • Sprzęt: HTC HD2  ( LEO )
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 01, 2008, 14:18:48 »
chce uniknac rozbierania ladowarki rogyinalnej :P szczerze mowiac nie bylo mi to na tyle ptorzebne zeby sie zaglebiac tak w temat....na ladowarce napisane  jest 5.15V - 1 A :P wlasnie podejrzewam juz bardziej ze jest podawane inaczej to napiecie .jakos to sprawdze jak juz sie obudze :P

*

Offline tejot

• *
  • 61
  • Typhoon >>> Touch >>> Diamond >>> Desire /4x HTC/
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 08, 2008, 19:55:53 »
zjadlem kiedys zeby na ladowarce samochodowej do spv c500 - potrzebowalem na szybko na wakacje do nawigacji i skonczylo sie tak, ze napozyczalem i nakupowalem chyba ze 4 sztuki roznych ladowarek z mini usb i zadna z nich nie dzialala choc wszystkie byly sprawne! Nawet desperacko po marketach eletronicznych itp. chodzilem po prostu z telefonem i sprawdzelm ze sprzedawca najrozniejsze 'uniwersalne' ladowarki ale zwyjsciami mini usb.... (nawet takie, ktore niby mialy miec 1A) Efekt byl dokladnie taki jak opisujesz - ekran mrugnal ale telefon sie nie ladowal... Okazalo sie, ze prad ladowania w oryginalnej jest na poziomie 1A, a w calej reszcie cos ok. pol ampera, 650mA, w jednej najmocniejszej bylo 850mA - ale i tak nie ladowala.... Skonczylo sie na zakupie ladowarki na allegro po czasie, choc niefirmowej to niby dedykowanej do tego modelu w kazdym razie z pradem ladowania 1A - dziala bez problemow...
pzdrv!

*

Offline narqotic

• 1852
  • Sprzęt: Samsung i780
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 08, 2008, 20:15:57 »
Ja zrobiłem sobie 5V zasilacz samochodowy na stabilizatorach i podłączyłem go pod zasilanie radia. Z drugiej strony założyłem podwójne gniazdo USB i umieściłem je w schowku.
Zasilacz ma wydajność ok. 3A i bez problemu daje sobie radę z jednoczesnym ładowaniem Axima (który potrzebuje prądu ładowania na poziomie 2A) oraz odbiornika GPS.

*

Offline toma2005

• 27
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 15, 2008, 08:52:40 »
wszystko jasne, tylko jak z podłączeniem gniazda usb? dajmy na to że mam ogniwo proądowo wydajne podłączam do niego gniazdo usb i wystarczy, że podłączę odpowiednio + i - do skrajnych blaszek gniazda żeby ładować przez kabel usb??