Wymiana extUSB, serwis?

• 16 Odpowiedzi
  • 2428 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline White89

• 20
  • Sprzęt: HTC HD2
Wymiana extUSB, serwis?
« dnia: Październik 24, 2008, 15:47:23 »
Witam,
niechcący rysikiem uszkodziłem gniazdo extUSB w palmtopie. Bateria po podłączeniu do ładowarki normalnie się ładuje, po podłączeniu do komputera ActiveSync nie znajduje urządzenia, a muzyka na słuchawkach 'rwie' (przerywa, przeskakuje ze słuchawki do słuchawki).

Czy jedynym wyjściem jest serwis w crc? Ile to może kosztować?

Z góry dziękuję.

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
Odp: Wymiana extUSB, serwis?
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 24, 2008, 15:57:36 »
no cóż zrobiłem to samo a są też inni
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=108839.0
wymiana 50-100zł
CRC zedrze z Ciebie skórę za naprawę zapewne - więc poszukaj na naszym forum informacji - kto jak i za ile - a jest kilka ofert
ja sobie tymczasowo poradziłem czyszcząc styki szczoteczką do zębów teściowej - a jak się przyjrzałem to rysik spowodował pęknięcie płytki i lekko przesunęła się ścieżka łącząca styki - po kilku minutowej  zabawie kaiser śmigał jeszcze 6 tygodni aż do wymiany - aleeeee NIE WGRYWAŁEM ROMU via USB bo to już hardcore by był :)
« Ostatnia zmiana: Październik 24, 2008, 16:04:59 wysłana przez robix1999 »

*

Offline White89

• 20
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 23, 2009, 10:12:13 »
Mówisz o:
http://pdaserwis.pl/naprawa.php
?

Dzięki, dowiem się reszty :)
Napisane: Październik 24, 2008, 15:00:25
Dowiedziałem się  w końcu :S Taka naprawa kosztuje 150 zł bez kosztów przesyłki  :O

//Proszę o połączenie postów.

*

Offline buzonetti

• 20
  • Sprzęt: Motorola S9, EQ5, EQ7, HTC TouchPro2
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 07, 2009, 13:23:41 »
Wystarczy naprawdę popróbować podoginać styki do prawidłowej pozycji. Ja też myślałem, że z gniazdem już 'kaplica', ale jak się przyjrzałem w dobrym oświetleniu, to po prostu jeden styk był odgięty w przeciwnym kierunku do miejsca, gdzie trafiłem rysikiem. 5 minut "walki" z igłą i extUSB prawie jak nowe  :ok:

*

Offline osiol3k

• **
  • 140
  • Sprzęt: HTC Desire HD, GOCLEVER A103
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 07, 2009, 13:42:36 »
zostaje jeszcze jedna możliwość.

idziesz do komisu z komórkami gdzie też zajmująsię naprawą telefonów i mówisz jaka sprawa. powinni ci to bezproblemowo zrobić.
SPRZĘT: HTC Desire HD SYSTEM: SVHD 1.7.5

*

Offline boobass

• **
  • 177
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note 2
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 08, 2009, 00:55:12 »
osiol3k doradzasz to już w kilku wątkach. Najgorszy problem jest dostaniem takiego gniazda, bo nie jest standardowe nawet między urządzeniami SPV->HTC

Np. Z SPV 610 nie pasuje do HTC TYTN II, nie sprawdzałem osobiście, ale tak mnie poinformowano.

*

Offline osiol3k

• **
  • 140
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 08, 2009, 02:43:09 »
osiol3k doradzasz to już w kilku wątkach. Najgorszy problem jest dostaniem takiego gniazda, bo nie jest standardowe nawet między urządzeniami SPV->HTC

Np. Z SPV 610 nie pasuje do HTC TYTN II, nie sprawdzałem osobiście, ale tak mnie poinformowano.

Więc dla twojej informacji sprawdzilem, popytalem sie specjalistów. z spv 610 pasuje gniazdo usb to tytn II

z wizarda czy touch hd na 100% pasuje.

http://www.seguro.pl/sklep/?zobacz=4924&producent=   <-- to tez pasuje.

więc nie widze nic zlego ze napisalem zeby poszedl do tych co robie telefony aby mu wymienili gniazdo. jest to zwykle standarotwe gniazdo mini USB typ B 5-stykowe SMD.

jak narazie o serwisie telefonów komorkowych powiedzialem drugi raz (pomijajac ten post). bo jak wiekszosc z was leci do jakis autoryzowanych serwisow, tam placi 150 - 200 zł za pierdole, a ludzie o ktorych wspomnialem niczym sie od nich nie roznia oprocz tego ze to nie autoryzowany serwis i zrobia ta za gora 50 zl

jest roznica?

dla porownania autoryzowany serwis zlacze baterii w noki 6310i poinformowal ze wymiana bedzie kosztowala 170 zł i potrwa tydzien a w serwisie przy komisie komorek zaplacilem za wszystko 30 zl i od reki zrobili.

*

Offline boobass

• **
  • 177
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 09, 2009, 22:49:15 »
Rozmawiałem z osobą, która kupiła na tej aukcji http://www.allegro.pl/item536136512_zlacze_usb_spv_m650_htc_p3300_mda_compact_iii.html nie pasuje, osiol3k dalej twierdzisz, że pasuje? Może wiesz coś więcej?

*

Offline malys

• 959
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 10, 2009, 08:21:24 »
Nie był bym pewien co do tego czytak pasują, bo np. z tytn do tytn II nie pasuje, chyba pinouty są różne.
Nie wiem czy to nie jest tak, że pasują do siebie gniazda urządzeń z tej samej serii vide s710 do tytn, a s730 do tytn II. Tak w ogóle to zadzwoń do jakiegoś serwisu (może to być nawet ten nieszczęsny pdaserwis) i zapytaj czy mają takie gniazda.

*

Offline osiol3k

• **
  • 140
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 10, 2009, 22:28:05 »
słuchajcie nie chciałbym wprowadzać was w błąd ale dziś rozmawiałem ze znajomym zajmującym sie naprawą i serwisem urządzeń mobilnych w tym równiez pda i on stwierdzil ze dla niego nie ma problemu wlasnie takiego gniazda wstawic do kaisera.

więc coś w tym prawdy jest ze pasuje.

ale dla świetego spokoju szukaj gniazda usb w takim razie do tytn II, kaiser, mda vario III te napewno musza pasowac

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 11, 2009, 01:57:29 »
Aktualnie są 3 typy gniazd extUSB. HTC bardzo lubi utrudniać życie :) Pierwsze dwa wyglądają prawie identycznie z tą różnicą że lutowane są po przeciwnych stronach. Dlatego to gniazdo z aukcji aby pasowało trzeba by zamocować do góry nogami i piny łączyć do płyty przewodami. Trzeci typ widziałem w diamondzie... jest dłuższe i mocuje się je w wycięciu płyty, tak jakby wisi w powietrzu.
W przyszłym tygodniu prawdopodobnie będę mógł dalej robić naprawy w kaiserach itp.. chwilo mi się ten typ gniazda skończył :)
Are you shpongled?

*

Offline funtomas

• 3
  • Sprzęt: HTC TYTN II
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 11, 2009, 10:05:25 »
Orientujecie się gdzie można takie gniazdo do HTC TYTN II kupić i czy takie gniazdo można kupić w Polsce? Proszę o jakieś namiary. Z góry wielkie dzięki.
ps Dzwoniłem do wielu firm zajmujących się sprzedażą złączy USB i nic, nawet Allegro czy też ebay...zero.
Funtomas

*

Offline boobass

• **
  • 177
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 11, 2009, 10:40:59 »
www.PDAserwis.pl

Jutro do nich wysyłam na naprawę, 150zł z wysyłką, albo same gniazdo za 80zł.

*

Offline funtomas

• 3
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 11, 2009, 11:00:29 »
Do pdaserwis tez dzwoniłem:) na chwile obecną nie mają gniazda:/

Jedyne jakie udało mi się znaleźć:

http://cgi.ebay.co.uk/11Pin-ExtUSB-Connector-Replacement-for-HTC-MDA-PDA-XDA_W0QQitemZ290293050294QQcmdZViewItemQQptZUK_Mobiles_Accessories_RL?hash=item290293050294&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1683|66%3A2|65%3A12|39%3A1|240%3A1318

Jak myślicie? Będzie pasowało?

« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2009, 11:50:04 wysłana przez funtomas »
Funtomas

*

Offline boobass

• **
  • 177
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 11, 2009, 16:49:43 »
Wysłałem już dziś, na bieżąco będę zdawał relację:)

*

Offline funtomas

• 3
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 11, 2009, 21:18:37 »
Dzisiaj napisałem maila do www.htc.com z zapytaniem gdzie można kupić gniazda pasujące do htc tytn II

oto co mi napisali:

"Dzień Dobry, Dziękujemy za odpowiedź. W nawiązaniu do zapytania przykro nam lecz nie prowadzi sprzedaży tego rodzaju części zamiennych. Nie posiadamy także informacji gdzie można je nabyc. Jeśli w przyszłości wystapią jakiekolwiek problemy z telefonem HTC prosimy o kontakt z nami."

Zostałem bezradny... Pomóżcie, gdzie można takie gniazdo kupić?
Funtomas

*

Offline boobass

• **
  • 177
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 11, 2009, 21:42:05 »
Miałem już dosyć szukania tego gniazda, dzwonienia, pisania maili do różnych serwisów itp, wysłałem do PDAserwis, wiem że drogo, ale w tym momencie oni mają gniazdo i dyktują warunki (cenę), proste prawo handlu.

EDIT:

Wczoraj odebrałem od kuriera przesyłkę z moim Kaiserkiem. Gniazdo z wyglądu nowe (czyste, bez kurzu). Czas naprawy z wysyłką w dwie strony 7dni. W piątek mieli Kaiserka u siebie w poniedziałek po południu zrobiony, we wtorek wysłany, w środę miałem go u siebie. Wgrałem ROM Makusa v.6, radio i HardSPL i wszystko działa. Koszt 150zł z wysyłką, może i dużo, ale mam już problem z głowy. Z mojej strony polecam.
« Ostatnia zmiana: Luty 19, 2009, 15:46:22 wysłana przez boobass »