Warstwa dotykowa - czym przykleić?

• 7 Odpowiedzi
  • 3817 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
  • Sprzęt: ASUS MyPal A696
Warstwa dotykowa - czym przykleić?
« dnia: Październik 07, 2007, 16:15:11 »
Niedawno byłem zmuszony całkowicie rozebrać swojego P350 i zdjąć całkowicie warstwę dotykową. Przy składaniu okazało się, że warstwa dotykowa nie przylega już tak dokładnie, krótko mówiąc nie chce się z powrotem przykleić. Efektem jest to, że ekran dotykowy przestał działać.
Czym mogę ją przykleić? Jakim klejem, żelem?

Po dociśnięciu ręka tej warstwy w pewnych miejscach, funkcja dotykowa zaczyna działać, więc sądzę, że to jest kwestia dobrego przylegania.

*

Offline azmo

• 424
    • szymtech.pl
Odp: Warstwa dotykowa - czym przykleić?
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 08, 2007, 00:29:01 »
2-3 milimetrowe paseczki tasmy dwustronnej :)
Sprzęt: HTC TP2, TyTN II, Toshiba G900, SPV m650, Xda Exec + TomTom MkII, SPV M3000, Acer n35, Motka A920

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 08, 2007, 11:37:43 »
Ale chodzi o to, żeby nie było izolacji.....

*

Offline azmo

• 424
    • szymtech.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 08, 2007, 12:38:19 »
nie wiem czy wiesz jaka jest budowa warstwy dotykowej :
na spodzie jest szybka, na ktora naniesiono elektrody (po 4 bokach) no a nastepnie nalozono na to folie. Od tych 4 elektrod poprowadzone sa sciezki laczace je z elektronika, i jest to jedyne miescie styku.

Nie wiem jakie miejsce chcesz laczyc :/ masz moze jakies zdj ?
Sprzęt: HTC TP2, TyTN II, Toshiba G900, SPV m650, Xda Exec + TomTom MkII, SPV M3000, Acer n35, Motka A920

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 08, 2007, 15:33:19 »
Właśnie chodzi mi dokładnie o te miejsca styku tych elektrod. Bo problem jest taki, że one już nie przylegają tak jak powinny.

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 09, 2007, 14:24:14 »

*

Offline azmo

• 424
    • szymtech.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 09, 2007, 15:02:37 »
ehh nie wiem jak chcesz naprawic digitalizer ... przeciez on jest fabrycznie montowany na szkle, elektrody sa naniesione pomiedzy szklo a folie wiec jesli sie rozszczelnil to pozostaje tylko wymiana. Budowa calego LCD + digitalizer (przekrój poprzeczny) :

---------------------------------------------------------        folia
E                                                                   E        elektrody
SSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS       szklo na ktore naniesiono elektrody
LCD..LCD..LCD..LCD..LCD..LCD..LCD..LCD..LCD       wlasciwy wyswietlacz LCD w ramce metalowej
LCD..LCD..LCD..LCD..LCD..LCD..LCD..LCD..LCD

wiec nadal nie rozumiem jak chcesz to zrobic - przeciez szklo jest hermetycznie polaczone przez elektrody z folia i to jest caly digitalizer. Nastepnie jest on przyklejony do LCD np wlasnie tasma dwustronna, przeciez szklo nie przewodzi :P elektrody sa zazwyczaj poprowadzone tasiemka do ukladu na tyl LCD od ktorego ida do tasmy laczacej LCD z plyta glowna PDA.

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 09, 2007, 15:39:12 »
Już kiedyś odrywałem (rozszczelniłem) folię i po złożeniu działał bezproblemowo. Wtedy było czuć na krawędziach klej i nie miałem problemu z przyklejeniem jej tak by był styk na elektrodach. Teraz kleju już nie było czuć i są problemy z dobrym stykiem.