Utopiony Mio701- jakaś reanimacja pomoże?

• 30 Odpowiedzi
  • 3412 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline tttadziu

• 39
  • Sprzęt: MIO A701; Nokia 6230i
Utopiony Mio701- jakaś reanimacja pomoże?
« dnia: Luty 07, 2008, 22:27:05 »
Witam, mój Mio A701 wpadł na wycieczce do strumyka :mad:, znalazłem go po pół godzinie jak wracałem :banan: - ale ciekła z niego woda :( . Przed wycieczką wyjmowałem baterię i włożyłem z powrotem, ale go nie włączyłem. Po wyjęciu z wody wyjąłem baterię, karty, wytrzepałem wodę ile się dało wstępnie wysuszył się po 5godz. jazdy w samochodzie, a w domu rozebrałem obudowę i wysuszyłem suszarką na niskiej temp. ok 1godz. leży rozebrany już 3 dni. Na płytkach widać jakieś blaszane obudowy, nie wiem czy ingerować tam w nie (może być tam woda?). Orientuje się ktoś, czy fakt, że był wyłączony ale z baterią mogło go jakoś uratować? co robić, poskładać i odpalić czy dać od razu do serwisu ----- proszę pomóżcie...

*

Offline pajeros

• 251
Odp: Utopiony Mio701- jakaś reanimacja pomoże?
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 07, 2008, 22:32:04 »
Oj, nie wróżę nic dobrego.
Po kilku dniach suszenia nie powinno być juz wody na płycie itp, możnaby go było spróbować odpalić.
Nie daję jednak dużych szans na to że będzie działał.
Gdyby leżał bez baterii miałby szanse, jednak w Twoim przypadku bardzo możliwe że powstało zwarcie i klops.
Pozdro
Five Star Service
Serwis pogwarancyjny i sprzedaż PDA, PNA, GPS, Iphone.

*

Offline tttadziu

• 39
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 07, 2008, 22:51:49 »
taak, ale to było w górach w zimnym strumyku to może uległ hipotermii (czy jakoś tak) i ta ZIMNA woda JAKOS GO PODTRZYMAŁA? :D

*

Offline adzios

• 1214
  • PDAserwis - Naprawa urządzeń mobilnych.
    • Naprawa urządzeń mobilnych
  • Sprzęt: Lutownice IR BGA, Weller, Ersa, HotAir'y i inne cuda do napraw.
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 07, 2008, 22:57:08 »
ludzie, nie suszy się elektroniki!
żeby miała szanse jeszcze żyć oddaje się ją do serwisu!!!!!!
suszenie nic nie daje, wyschnięta woda pozostawia mikoro-syf robiący zwarcia na płycie! nie wyczyścisz tego w żaden sposób domowymi metodami,
potrzebna jest wanienka ultradzwiękowa i specjalne płyny, czasem też lutownica hot air.

nawet nie masz co sprawdzać czy 'działa'
pda jest trupem, i  im dłużej bedziesz czekał tym mniejsze masz zanse że przeżyje to ten biedny PDA.
oddaj go do serwisu zajmującym się elektroniką i który się na tym zna!
zapraszam jak coś do mnie, www.pdaserwis.pl ale nie musi być to moj serwis, po prostu oddaj go JAK NAJSZYBCIEJ w ręce kogoś kto się na tym DOBRZE zna.
PDAserwis - Naprawa urządzeń mobilnych

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
  • Sprzęt: Sony Xperia Z3, Sony Smartwatch 3
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 07, 2008, 23:22:49 »
Drapnę o temat, ngage wpadł mi do oleju po frytkach.
Już się nie włączał.

Po kilkunastokrotnej kąpieli w benzynie ekstrakcyjnej o dziwo ożył, działa idealnie, zostały tylko zacieki na wyświetlaczu.

*

Offline tttadziu

• 39
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 07, 2008, 23:29:13 »
jesó kochany, do czego to nie potrafią ludzie wrzucić swe urządzonka :ok:

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 08, 2008, 18:09:36 »
Jeśli ten Twój PDA zadziała to będziesz miał wiele szczęścia. Jednak ja wolałbym nie ryzykować i faktycznie całość wyczyścić.Sprawa jest o tyl prosta do wyjaśnienia, że wystarczy spojrzeć w jakich warunkach produkowane są  elementy elektroniczne - wszytsko jest idealnie sterylna, sala operacyjna to przy tym śmietnik. Tak naprawdę lepiej oddać to do serwisu niż bawić się zamodzielnie, ponieważ aparatura kosztuje i wiadomo nie każdego na nią stać.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline tttadziu

• 39
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 08, 2008, 21:41:04 »
[img], nie wiem jak zacząć, - charakter już taki głupi mam, że wszystko muszę sam rozkręcić, pokombinować itd tak też zrobiłem z moim MIO - skonstruowałem mu karuzelę na wiertarkę (śruba przyspawana do pudełka z blachy) i w ten sposób pozbyłem się chyba resztek wody z niego, przesuszyłem go jeszcze suszarką i dzisiaj poskładałem, włożyłem baterię iiiiiiiii włączyłem :terrified:
Pracę taką dziwną mam, że wykorzystując punkty ulubione w Automapie obliczam różne trasy, które przejechałem i musiałem rozliczyć kilka tys km z ubiegłego m-ca koniecznie dzisiaj, bez tego kiedyś pisałem wszystkie odległ w notatniku (dużo zabawy), teraz musiałbym na jakiejś mapie online wpisywać adresy i ...
Dlatego postanowiłem wziąć sprawy w swoje ręce (łapy :D) wcisnąłem ten czerwony guzik i zaczęło się wszystko normalnie odpalać, ekran dotykowy sprawny, głośniki, mikrofon, GPS, blu, czyta karty ------- wszystko chodzi  :banan: :ok:
Zadzwoniłem z tego pda do Adziosa po gratulacje :), ale i tak uzgodniliśmy, że lepiej go przemyć - w poniedziałek wysyłam, niech go wykompią.
Myślę, że znaczenie miało to, że był przez wyjęcie baterii - wyłączony, no i wpadł do czystego, zimnego górskiego potoku. Wyobraźcie sobie, że przypadkowo jak wracaliśmy ze spaceru przez ten potok (chodzi o taki wodospadzik w Karpaczu przed wyciągiem na Kopę) robiłem zdjęcia synowi jak się przeprawiał i na fotce widać moje Mio w wodzie, a że go zgubiłem zorientowałem się ok 20min później w samochodzie :) :D :) mógłbym wkleić fotke- ale nie wiem jak :(
Jeszcze jedno, wcześniej w tym Mio coś działo się z ekranem, bo aktywny robił się guzik inny niż naciskałem, dobrze było zanim się rozgrzał potem loteria, co sie włączy... tak działał ekran po wymianie w krakowskim serwisie - ale nie otym - ta woda w Karpaczu jest chyba cudowna :) bo specjalnie włączyłem Gpsa i MP3 i chodził kilka godzin aż bateria padła, a ekran był sprawny. 
WIĘC ZABIERAJCIE SWOJE POPSUTE SPRZĘTY I WRZUCAJCIE DO STRUMYCZKA W KARPACZU :D :D :D
pozdrawiam wszystkich

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 08, 2008, 21:53:58 »
ale miałeś fart :D
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 08, 2008, 21:56:06 »
Miał fart, że go odnalazł  :D Mój telefon kiedyś też zaginął i się znalazł w... wannie jako jedna z zabawek mojego synka ale po wysuszeniu suszarką działał bez problemu  :P
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
  • Sprzęt: Sony Xperia Z3, Sony Smartwatch 3
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 08, 2008, 22:10:18 »
No to jak, tttadziu, kiedy impreza z okazji naprawienia zabaweczki?

Czy ta woda z Karpacza ma jakieś właściwości?  :O :mrgreen:

*

Offline tttadziu

• 39
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 08, 2008, 23:12:34 »
aataam naprawienia, ja mu okazałem trochę suchego ciepła, w końcu wpadł do zimnej wody! :D
Jestem kierowcą dostawczaka, od pon. do sob. więc dla mnie impreza kończy sie po dwóch trzech piwach :O~
Mio cały czas śpiewa sobie (test ekranu), nie wiem co z tym ekranem, może w serwisie jak wymieniali go to coś źle złożyli, bo teraz działa - a jak ma znowu komedie odstawiać to lepiej teraz, aby ewentualnie Adzios mógł od razu go naprawić przy tym myciu.
Co do właściwości wody to nie wiem co powiedzieć, no narazie mój ekran chodzi :ok: a wcześniej po ok godz sie wieszał - wrzucajcie tam swe mechanizmy póki działa :D
Napisane: Luty 08, 2008, 22:33:01
zobaczcie fotki z miejca tragedii :D
Napisane: Luty 08, 2008, 23:05:10
ja próbowałem robić artystyczne zdjęcia, a mój biedny MIO leżał już w wodzie! :O
Napisane: Luty 08, 2008, 23:07:39
ja cieszyłem moje oko widokami, a on się moczył :D
Napisane: Luty 08, 2008, 23:09:33
jak robiłem tą 4 fotkę to jeszcze był przy mnie  B)

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 09, 2008, 17:24:28 »
Widoki piękne !!!! Jak Ty znalazłeś swój sprzęt, na zdjęciu wygląda jak kamień ?? Szacun  :ok:
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline ornitolog

• 2466
    • Odkrywczy
  • Sprzęt: Nokia Lumia 630
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 09, 2008, 19:21:20 »
widac ze masz wielkie szczęście bo znaleźć go w tym potoku to musiał byc nielada wyczyn
a zdjecia bardzo ładne :D

*

Offline tttadziu

• 39
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 09, 2008, 19:44:50 »
tzn przez ten potok była tylko jedna taka droga, miejsce, gdzie można było "suchą nogą" po tych kamieniach przejść i jeden taki duży kamień przy, którym go znalazłem. W domu jak na spokojnie oglądaliśmy fotki to syn zaskoczył, że powinno być widać utopionego MIO, no i faktycznie jest na fotce :D, Oryginał jest wyraźniejszy bo musiałem okroić fotkę do tych120kb aby weszło tutaj.

Sprzęt chodzi twardo już drugi dzień! jeździłem dzisiaj kilka godzin z włączonym Gps i wszystko ok, a wcześniej jaja sie robiły z ekranem po ok godz lub pół.
Moze to nie właściwości wody mu na ten ekran pomogły, tylko skubany sam pomyślał, że jak mi tak dokuczał, to go za KARĘ do tej lodowatej wody wrzuciłem :D :D i teraz sie stara być grzecznym :D

*

Offline ornitolog

• 2466
    • Odkrywczy
  • Sprzęt: Nokia Lumia 630
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 09, 2008, 19:56:06 »
czyli jeśli cos nie działa to wrzucamy do potoku w Karpaczu  :D
tylko jak sie ekolodzy dowiedzą to bedzie ze zanieczyszczamy piękny potok :grin:

*

Offline tttadziu

• 39
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 14, 2008, 06:16:50 »
jak by co, mój MIO wyszedł już z tej hipotermii, rozgrzał się i ekran jak za dawnych czasów uaktywnia się w innym miejscu niż go przyciskam :( :mad:
zafundowałem mu podróz do Adziosa

*

Offline narqotic

• 1852
  • Sprzęt: Samsung i780
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 14, 2008, 08:54:04 »
Hehe... może znowu chce jechać na wycieczkę do jakiegoś uzdrowiska  :D

*

Offline adzios

• 1214
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 22, 2008, 15:29:35 »
PDA wyczyszczony, panel dotykowy wymieniony, PDA dzisiaj wraca  do właściciela

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 22, 2008, 23:23:17 »
To może wrzuć fotkę na www.imageshack.us (max 1.5mb). Szok że działa  :O

*

Offline adzios

• 1214
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 23, 2008, 00:14:19 »
To może wrzuć fotkę na www.imageshack.us (max 1.5mb). Szok że działa  :O
oj juz zaapaaaakowany :)
PPC jak PPC :)
pare przycisków LCD i  rysik ;)

*

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 23, 2008, 00:21:00 »
To było do tttadziu  :wink:

*

Offline tttadziu

• 39
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 24, 2008, 10:22:29 »
To może wrzuć fotkę na www.imageshack.us (max 1.5mb). Szok że działa

chodzi Ci o dowód, że działa? mają to być fotki z włączonym ekranem, czy ogólnie mam się pochwalić jak Mio A701 wygląda (nie ma czym, drugi raz kupiłbym P550)?
Zrobię fotkę jak listonosz mi paczkę przyniesie.

Chciałbym nawiązać jeszcze do napraw o których wspomniałem na początku, napraw w serwisie z Krakowa - jestem zły, bo dowiedziałem sie od Adziosa, że cała płyta w środku obklejona była taśmą izolacyjną  (ja to widziałem jak go rozebrałem do suszenia, ale myślałem, że tak musi być, że to fabrycznie - chociaż dziwnie to wyglądało) i  Adam dzwoni do mnie i pyta kto, dlaczego i po co? Głupio mi się trochę zrobiło, bo zabrzmiało to tak jakbym coś ukrywał przed zgłoszeniem do naprawy...
Ale postanowiłem odp na to pytanie publicznie na forum, oto moje przypuszczenia:
"kto?"- oczywiście autoryzowany serwis FixIT z Krakowa (naprawa gwarancyjna)
"dlaczego?" - wymienili mi wyświetlacz i po tej naprawie, Mio buczał podczas dzwonienia, więc na napr reklamacyjnej, tak długo go (prawie m-c) izolowali tą taśmą        aż to buczenie ucichło
"po co" - nie wiem, chyba mają czarnej taśmy pod dostatkiem, bo i tak czsami buczał podczas dzwonienia (aczkolwiek sporadycznie)
 - zrezygnowany, nawet tego drugi raz nie zgłaszałem, ok 1,5 m-ca po tym, zaczął się znowu psuć ekran, jak pochodził ok godz, to przyciski aktywowały sie inne, niż naduszałem - męczyłem go jakiś czas, aż wpadł do wody....
Teraz zrozumiałem, myślałem, że to moja wina, a ON, BIEDNY PO TYCH TORTURACH SERWISOWYCH SAM WSKOCZYŁ DO WODY I CHCIAŁ ZE SOBĄ SKOŃCZYĆ :D :D
Mam nadzieję, że Adzios doprowadził go do porządku... gdzie jest kurcze ten listonosz...?

*

• 6211
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 24, 2008, 10:32:03 »
Nie, chodziło i o tą fotkę z mio w wodzie tylko w pełnych wymiarach  :P

*

Offline tttadziu

• 39
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 24, 2008, 10:39:07 »
To może wrzuć fotkę na www.imageshack.us
dobra, ale ja nie kumam po angielsku, co gdzie mam wleić - czy co tam
inaczej- może Ci puszcze e-maila i zrób z tym co chcesz :D - ale chyba nie masz adresu podanego?

*

• 6211
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 24, 2008, 10:51:10 »
krykwak.home na gmail.com  :)

*

Offline adzios

• 1214
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 04, 2008, 10:03:51 »
tttadziu, czy PDA dalej 'buczy' ? czy jest z nim już ok?
jak się sprawije? bo jestem ciekawy :)

*

Offline tttadziu

• 39
« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 07, 2008, 11:01:02 »
Sorry Adzios, że nie odpisałem, od razu próbowałem dzwonić,  telefon wyłączony...
Nieważne, trochę sie odzwyczaiłem od niego przez te naprawy wiec za często go nie używam, gł dzwonie przez nokię, ale faktycznie ok 10 razy dzwoniłem z Mio i nic nie buczy. Musze Cie jednak zmartwić, jeżeli chodzi o wyświetlacz, ok 3-4 po uruchomieniu wada wystąpiła ponownie, przyciskałem z prawej strony a idealnie w poziomie uruchamiało, lub rysowało sie wszystko z lewej - wiesz co, wkurzyłem się na to g-no, próbowałem kalibracji wyjmowania baterii, twardego resetu, aż zacząłem go przyciskać z różnych stron - i wada zamieniła swoje objawy tzn przyciskałem z lewej a aktywowało sie z prawej - przydusiłem go gdzieś tam jeszcze w okolicy miedzy dżojstikiem a ekranem i do dzisiaj niby jest dobrze, ale czasami muszę mocniej przydusić coś na ekranie aby zaskoczyło. No tak nie informowałem Cię, bo chyba lepiej jak całkiem padnie ekran, w sumie nie wiem- co  o tym sądzisz? nie wiem w którym miejscu jest ta taśma od ekranu, bo ekran reagował jak go przyciskałem na dole, tzn obudowę pomiedzy ekranem a dżojem - jestem troche zrezygnowany, jeden ekran wymienili w serwisie, drugi Ty, a wada... może te ekrany jakieś wadliwe? zaznaczam, ze mi nie spadł itp
(a co z f-rką)
pozdr...

*

Offline adzios

• 1214
« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 07, 2008, 17:11:54 »
tttadziu, moze to wina obudowy... bo jak juz 2 razy zmienili mu lcd.. i raz płytę to moze wną jest obudowa?
jesli obudowa uciska na lcd to lcd zle odwzorowywuje na to co przyciskasz...
tasma jest po prawej stronie na dole
o fv popros mailowo  serwis@pdaserwis.pl  podajac jeszcze raz dane i kwote albo telefonicznie pod tym numerem: 604-712-581
kolega musial albo zapomnieć albo czegos mu brakowało do niej.

*

Offline tttadziu

• 39
« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 09, 2008, 03:32:59 »
No przecież Mio był u was w serwisie, to widziałeś, że obudowa nie była pozbijana z desek tylko oryginalna. Pierwszy LCD chodził kilka m-cy i aż miło wspomnieć :banan: - jedna kalibracja i zawsze rysowało się to, co miało rysować, przy delikatnym naciśnięciu na panel, panel był tak czuły, że praktycznie obsługiwałem go palcem. Pierwszy wyświetlacz reagował na dotyk prawidłowo do końca, wymiana była, bo porobiły się czerwone przebarwienia, ale co chciałem to sie uruchamiało... To te dwa następne, z serwisu Fixit i z Twojego, są jakby twardsze w dotyku (paluch odpada) trzeba trochę przydusić (no bez przesady) punktowo rysikiem lub czymś podobnym. Jeżeli taśma jest na dole, to może coś nie tak się tam styka - bo to w tej okolicy reaguje on na przyduszenia? ??? Wczoraj znowu zaczął mnie w...ć, ale przesuniecie względem punktu dotyku było tylko 5mm, zrobiłem kalibrację i potem było ok. A jak go szczeli tak, że to przesunięcie jest większe to kalibrować można se w kółko...
Adam, na spokojnie - pobawię się jeszcze, spróbuję dokładnie ustalić, w jakich okolicznościach to występuje, bo na razie to raz jest, potem długo ok, co z tym przyduszaniem, w którym dokładnie miejscu reaguje. Potem sie skontaktuję i uzgodnimy co dalej. Ze swej strony, może spróbujesz ustalić info odnośnie tych wyświetlaczy, może jest coś z nimi nie tak...
(rodzicom chciałem kupić TV kineskopowy  Philips 29", okazało się, że od 2 lat w tych TV są wadliwe kineskopy, loterią i wielkim szczęściem jest kupić nowego bez plam, po szukaniu dobrego w kilku sklepach i testowaniu dwóch w domu - kupiłem za radą znajomego z serwisu, używany 4-letni. Nowe - a popsute)
pozdr...
« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2008, 03:43:12 wysłana przez tttadziu »