SPV M3000 Schematy i inne "pomoce naukowe"

• 7 Odpowiedzi
  • 684 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline qba_rozpruwacz

• **
  • 160
    • Ushuru - blog majsterkowicza
  • Sprzęt: Apple Newton i Palmy: T|C, Vx, III, IIIxe
SPV M3000 Schematy i inne "pomoce naukowe"
« dnia: Wrzesień 10, 2007, 19:30:13 »
Miesiąc temu dostałem za free SPV M3000. Był po następującym wypadku:
Spadł z wyskości I piętra na beton. Wyświetlacz wylał, szyba rozbita coś jeszcze w środku poszło (chyba), zgubił 6 klawiszy i prawdopodobnie uszkodzona jest płytka pod klawiaturą.

Jeżeli ktoś posiada schematy montażu/demontażu i/lub ogólne schematy zasilania sprzętu (żeby wiedzieć gdzie ma być jakie napięcie) to bardzo proszę o zamieszczanie.

Również jeśli ktoś mógłby oddać za darmo jakieś części lub ewentualnie całe uszkodzone spv w charakterzy dawcy organów to byłbym zainteresowany. Dzięki takim dobrym ludziom mógłbym "przesiąść się" z Palm Vx, który ma nieco zbyt małą pamięć dla moich potrzeb na coś lepszego. Nie mam cashu na nowy ani używany sprzęt więc będę próbował kawałek po kawałku odbudować tą zabaweczkę. I nie spocznę póki dzieła nie ukończę

Z tego co wiem z tym PDA zgodne są: Qtek 9100 i Imate K-JAM. (przynajmniej częściowo)

Z góry wszystkim bardzo dziękuję za pomoc.
Żyje się po to, żeby jeździć,
jeździ się po to, żeby ŻYĆ!

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Odp: SPV M3000 Schematy i inne "pomoce naukowe"
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 10, 2007, 19:41:21 »
wszystko masz - dlaczego nie używasz szukajki?
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=78055.0
potrzebna zgoda

*

Offline qba_rozpruwacz

• **
  • 160
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 10, 2007, 20:06:52 »
Ten plik już miałem na dysku - potrzebuję jeszcze czegoś ze schematem elektrycznym.
Oczywiście chętnie widziałbym tu oferty ofiarowania za darmo nawet nie całkiem sprawnych części.
Jutro jak będę miał czas to może zdemontuję mojego Wiza. Mam nadzieję że uda się go naprawić. Jeśli na Forum jest osoba, która może mi pomóc to podaję opis usterki:

PDA nie włącza się, po podłączeniu do ładowarki na chwilę zapala się czerwona dioda. U specjalisty (UWAGA! nie byłem przy teście - opowiadam co on mi powiedział) został podłączony inny LCD, na którym pojawił się obraz (nie na całym). Gość powiedział, że płyta główna jest uszkodzona choć prawdopodobnie można ją naprawić.

Wobec tego przyjmę każdy złom do SPV M3000, IMATE K-JAM czy QTEK 9100

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 10, 2007, 21:06:48 »
Jesli masz sprawne gniazdo USB - a wszystko wskazuje na to że tak to możesz podejrzeć co widać na ekranie za pomocą programów do zdalnego sterownia PDA. Najlepszym do tego jest Pocket Controler( niestety płatny)  ale jest również wiele innych bezpłatnych.
Jesli płyta główna jest sprawna i generuje obraz to zobaczysz wszystko na ekranie PC-ta.
Podejrzewam iż schematu elektrycznego raczej nigdzie nie znajdziesz.
potrzebna zgoda

*

Offline azmo

• 424
    • szymtech.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 10, 2007, 21:52:20 »
szkoda ze nie jestes gdzies z okolic szczecina - mam w domu 3 wizardy, wszystkie sprawne, co prawda mocno sfatygowane obudowy, ale napewno moglibysmy sprawdzic co sie dzieje z Twoim ... w chwili obecnej pozostaje Ci tylko pocket controler - sprawdzisz czy wsio dziala i czy rzeczywiscie jest to wina plyty glownej. Chcialbym pomoc - glownie w sprawdzeniu usterki, ale musialbym miec go u siebie w Szczecinie na jeden dzien, wiec jesli nie poradzisz sobie z diagnoza - mozesz przeslac go do mnie. Jak go rozebrac masz tu : http://www.m3000.szymtech.pl/
Sprzęt: HTC TP2, TyTN II, Toshiba G900, SPV m650, Xda Exec + TomTom MkII, SPV M3000, Acer n35, Motka A920

*

Offline qba_rozpruwacz

• **
  • 160
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 11, 2007, 18:44:14 »
PC nie wykrywa Wizarda. NIE MOGĘ więc użyć pocket controlera.
Rozważę możliwość wysyłki do Ciebie.
Na razie sądze że pękło kilka ścieżek. Ilo warstwowa jest płyta główna Wiza?
Chodzi o "kanapkę" ścieżki-laminat-ścieżki. Podobno są aż trzy warstwy ścieżek. Czy to prawda? Jeśli tak, to naprawa będzie "mocno utrudniona".
Napisane: Wrzesień 11, 2007, 06:59:11
Sprawdziłem czy działa ładowanie aku. Działa. To ono powoduje świecenie LEDa
Czyli płyta główna nie jest całkiem rozbita. zaraz zmierzę napięcie mierniczkiem.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 12, 2007, 09:00:25 »
nie dubluj postów!
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline qba_rozpruwacz

• **
  • 160
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 19, 2007, 16:26:41 »
Jeszcze jedna prośba:
Czy ma ktoś możliwość zarzucić PIC(ture) - zdjątko wnętrza SPV z zaznaczoną kością ROMU i innymi pamięciami?
Mam możliwość zakupić mainboard do tej zabawki tyle że z uwalonym romem a u mnie jest sprawny. Jeden gość mógłby mi to przelutować za Free (i dysponuje pro sprzętem) z tym że musiałby dostać zdjęcia. Poza tym ja też mniej więcej zobaczyłbym "z czym to się je''
Tak więc bardzo proszę o ten img.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2007, 16:32:44 wysłana przez qba_rozpruwacz »