Sprawa LooX-a N560. Potrzebne softwarowe wsparcie

• 30 Odpowiedzi
  • 3832 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline CarreraGT

• 424
  • Porsche Carrera GT - perełka :) CarreraGT ->
    • Moja galeria
  • Sprzęt: W podpisie
Sprawa LooX-a N560. Potrzebne softwarowe wsparcie
« dnia: Październik 24, 2008, 13:08:28 »
Wstęp

No wiec zbieralem sie, zbieralem i wkoncu pisze,

N560 zaczyna mnie powoli dobijac :

Oto lista rzeczy ktore sa irytujace w tym palmie
- WOLNE DZIALANIE - TAK (!), mimo procesora ustawionego na turbo, film odtwarzany DivX Palayerem sie - lekko mowiac ciacha.
Plik:
Plik : 349 MB (349 MB), czas 0:43:41, rodzaj: AVI, 1 ścieżka(i) audio, jakość 51 %
Video : 309 MB, 991 Kbps, 25.0 fps, rozdz. 576*320 (16:9), XVID = XVID Mpeg-4
Audio : 39 MB, 128 Kbps, 48000 Hz, 2 kanał(y), 0x55 = MPEG Layer-3, CBR,
Gdy przekonertuje film SPB Mobile DVD to da sie ogladac na Turbo, oprocz aktywinijszych momentow
- Menu programow sie polowli otwiera, przesuwa sie ze scinkami.
      Wystarczy porownac starrreeego iPaqa a N560 a widac roznice, mimo systemu WM 6.1, Menu sie otwiera z wyraznym opoznieniem. Co wiecej jak juz sie zaladuje to podczas przeswania w dol sa ewidentke skoki
- Tragedia w grach -    - Gry wymagajace dotykowego ekranu - w ktorych sie gra owym - sa starsznie zmulone - scinaja sie
     Popatrzcie na taka Gre jak "Air Hockey", u kumpla na iPaqu z wolniejszyym procesorem i systeme WM 2003, mozna swobodnie wodzic rysikiem po ekranie, ciagnac go po nim. W N560 da sie tylko w "punkt" gdzie lapka hokeja ma dojsc. W innym wypadku taka scinka ze juz po akcji ze odzywa.
- DZIADOWY NET - nie raz mi sie zdarza ze zaladowanie strony onetu trwa od minuy do ich 3. Po drogze oczywiscie parodia zwiechow, nie reakcji na usera
- Nawigacja, tu jeszcze w miare przyzwoicie,nie wspomnil bym gdzyby przyapdkowo nie wpadl mi w rece stray Mediion z prockiem 200 Mhz.
     Oniemialem jak zobaczylem ze AM 4.1.2 dziala na nim.......szybciej. Przeskoki sa wyrazniej mniejsze, dzialanie programu i obliczanie trasy wydaje sie szybsze,
- Dlugie ladowanie sie systemu - Kolejna nostargia jaka naszla mnie po kontacie z Medionem. Tam nacisakm i myk - system ready - N560 potrzebuje duuuuużo wiecej

Z innej beczki jest sprawa baterii 
Podczas nawigacji, na podswietelnu w polowie, procesorze PowerSaving, orazy wylaczonych diodach i klawiaturze wyciagniecie 2 godzin to sukces.

Sluchajce czy moze moj model jest jakis trefny?? Moze oddac go do serwisu?? A moze to sprawa VGA, porownywane modele mialy QVGA??

Poradzcie mi cos bo strasznie sie zawiodlem na tym urzadzeniu ...

PS: Dodam ze testy byly przprowadzane zarowno po HR, jak i po wgraniu systemu, Jak i po SR, roznie naprawde kazda mozliwy sytuacja

=================================================================

Na moja wiadomosc zareagowal Omega90

"Na razie ustosunkuje się do sprawy lagującego ekranu, bo niemam zbyt wiele czasu na pisanie dzisiaj.
Walczę z tym już jakieś pół roku z przerwami. Jest to kwestia sterownika( konkretnie touch.dll znajdującego się w /windows , który w czasie używania na dzień dobry "zjada" 40~60% procka!) . W etenach też jest taki problem, ale został załatwiony nowym sterownikiem! Pytanie: Ma ktoś kontakt z autorem tej poprawki? Wpadłem na pomysł( który cały czas powoli realizuje ) na podmianę tego pliku wyciągniętego z innego urządzenia.  Taka mała prośba: Możecie zamieszczać pliki touch.dll ze swoich urządzeń( każdy inny byle nie loox n560 ) to ja będę testował czy zadziałają( próbowałem kilka, podmienia się, ale nie startuje bo wywala niezgodność )

Na razie rozwiązanie zastępcze( jestem autorem i zastrzegam sobie prawa   ) Wchodzimy w rejestr: HKLM->drivers->buildin->touch->priority256 i tam jest wpisane 101( doszedłem, że to oznacza, że sterownik ma pierwszeństwo w czasie procka i zabiera tyle ile chce), zmieniamy na 255( to oznacza, że ustawiamy mu priorytet jako ostatni i inne aplikacje mają procka "dla siebie" , wszystko było by ok, gdyby nie 1 przypadek, mianowicie gdy jakaś aplikacja używa 99% -  i więcej procka tosterownik nie może "dobrać" się do procka i ekran zwyczajnie nie działa.....

No nic, ale się rozpisałem.... Sposób na filmy też mam( działa 100%, bez kombinacji ), opisze później, pozdrawiam i zachęcam do podrzucania sterowników touch.dll, sprawdze każdy
""

Obecnie stoimy na tym ze potrzebujemy pliku touch.dll

Prosze do servisantow ktorzy sa w stanie pomoc biednym userom tego kombajna

Orginalny wątek znajduje sie: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=109264.new#new
iPhone 4, Mac Mini, iPad

Regulamin poczytaj - to nie tablica ogłoszeń - spokojnie czytalem ;-)

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
Odp: Sprawa LooX-a N560. Potrzebne softwarowe wsparcie
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 24, 2008, 13:24:47 »
Ale przecież to nie jest żadne uszkodzenie tylko ten PDA już tak ma. Więc czego oczekujesz od serwisantów?

*

Offline grac

• 353
  • GTi6 rządzi :D
    • http://www.306team.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=8
  • Sprzęt: SGSII [GT-i9100] | SGS TAB 10.1 [GT-P7500]
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 24, 2008, 13:34:02 »
A dziwne bo u mnie nic się nie kaszani.

Pomimo tego że mam WM5 plus Marchevę oraz niezbędne programiki to wsyztsko działa bez problemu.
Jezeli chodzi o baterię to ekran mam praktycznie zciemniony na maxa, oszczędzanie wlan na on, podświetlanie przycisków wyłączone i przy karcie Sandisk SDHC 8GB trzyma mi ok 3godz 40min. Jak jadę na nawi to procek ustawiam na tryb standardowy i Automapa (5.1.1) prowadzi mi przez jakieś 3godz bez ładowania.

Ostatnio sprawdzałem filmy i na aplikacji Core Media Player chodzą ok zero zrywów - tryb procka standard.

Co do wifi to łapie mi od tzw. "strzału" (ip wpisane na stałe) i nie zrywa zasięgu a moja sieć w domu to asmax ar-804gu z softem dlinka i anteną zyxel 5dbi.

Dodam jeszcze że używam spb pocket plus tak aby ładnie wyglądał mój pulpit :)

Pozatym to jeszcze wspomnę o tym że lekko mam zmodyfikowany rejestr i tylko fixy od fs i merchevki no i compact network :)
« Ostatnia zmiana: Październik 24, 2008, 13:49:47 wysłana przez grac »
SAMSUNG GALAXY S2 [GT-I9100] - ROM : ANDROID v.2.3.5 XXKI4 GINGERBREAD
KERNEL : SPEEDMOD SGS2 v.2.6.35.7 hardcore@speedmod S2-K2-21
SAMSUNG GALAXY TAB @1.4GHz [GT-P7500] - ROM : ANDROID v.3.2 XWLA1 HONEYCOMB - KERNEL : v.2.6.36.4 – OC-VFPv3-d16_FP 1.4GHz

*

Offline Ramz

• 26
  • Sprzęt: Fujitsu-Siemens LOOX N560 WM6.0
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 24, 2008, 15:54:27 »
Nie tu nie chodzi o "kaszanienie sie" :P nic z tych rzeczy.

Ale prawdopodobnie ten model (nie wiem jak inne LOOXy) ma zrypany sterownik ekranu dotykowego. Objawia się to tym że gdy dotykamy ekranu,  obciążenie procesora skacze do ok. 80%.
Na urządzeniach firmy Eten problem został poprawiony (również wykorzystanie procesora 80% przy dotyku) poprzez modyfikacje pliku: touch.dll

PS. Autor do tej pory nie odpowiedział na moje wiadomości :(
PS2. Zaraz sie biorę do wyciągania oryginalnego touch.dll z ROMu.

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 24, 2008, 16:23:23 »
Ale dlaczego chcecie plik touch.dll z innego urządzenia, który na 99.99% nie zadziała? To tak jakbyście chcieli radeona odpalić na sterownikach od geforce...

*

Offline Ramz

• 26
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 24, 2008, 19:31:42 »
Kajetan Krykwiński - nikt nie powiedział że chcemy plik od innego urządzenia B)

potrzebne nam pliki to:
- oryginalny plik LOOXa (mamy)
- oryginalny plik Etena (nie zmodyfikowany, na razie nie mamy)
- zmodyfikowany plik Etena (mamy)

mając dwa pliki Etan jesteśmy w stanie sprawdzić jakie zmiany poczynił autor w sterowniku, i o ile to możliwe chcemy takie zmiany wprowadzić w sterowniku LOOXa. Oczywiście łatwiej (dużo, dużo łatwiej  :O~ ) byłoby gdyby autor zechciał podzielić się informacja co konkretnie zmodyfikował  :evil: :evil: .

*

Offline Ramz

• 26
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 24, 2008, 22:04:46 »
A wiec tak:
1. Dalej bez odpowiedzi od autora poprawki  :(
2. Mamy sterownik (touch.dll) w trzech wersjach:  :grin:
    - eten z poprawką (z CABa)
    - eten bez poprawki (tak pisało przy ROMie)
    - LOOX n560 WM6.0

link:
http://rapidshare.com/files/157207116/touch.rar.html

PS. Jeszcze dzisiaj (ostatecznie jutro ) postaram się wydobyć plik touch.dll z ROMu w którym jest juz poprawka, aby mieć pewność że ten w paczce to plik nie poprawiony.

*

Offline Omega90

• 736
  • Sprzęt: loox n560,HTC Blue Angel,Dell Axim x50v,HP ipa3870
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 24, 2008, 22:09:34 »
Extra, idzie do przodu ;)

Tak sobie pomyślałem, że loox c 550 to prawie to samo, a na 99% ten sam ekran co n560 więc czemu bo nie spróbować sterownika od niego? O ile tamten nie laguje, ale o to trza zapytać właścicieli ;)

fsc pocket loox n560, HTC Blue Angel

*

Offline Ramz

• 26
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 25, 2008, 00:02:39 »
Już dzisiaj nie mam siły ( albo słabo myślę :P ) na dalsza zabawę :) z próbami wyciągnięcia touch.dl z c550, a na prawdę przydał by się o ile tam problem nie występuje - a może ktoś wyciągnie z ROMu  :O~

Z szybkich oględzin :P sterowników wygląda na to ze zmodyfikowano znacznie 2 funkcje (lepiej przejrzę je w poniedziałek):
TouchPanelSetCalibration              ---   http://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa923770.aspx
TouchPanelReadCalibrationPoint   ---   http://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa932640.aspx

PS. Dziwne, ale po jeszcze szybszym :P przyjrzeniu się sterownikowi od LOOXa, a konkretnie powyższym funkcją wydaja się one "podobne" ( o ile można tak o tym powiedzieć :P ) do oryginalnych z etena
« Ostatnia zmiana: Październik 25, 2008, 00:13:00 wysłana przez Ramz »

*

Offline Omega90

• 736
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 25, 2008, 16:05:29 »
Już dzisiaj nie mam siły ( albo słabo myślę :P ) na dalsza zabawę :) z próbami wyciągnięcia touch.dl z c550, a na prawdę przydał by się o ile tam problem nie występuje - a może ktoś wyciągnie z ROMu  :O~

Z szybkich oględzin :P sterowników wygląda na to ze zmodyfikowano znacznie 2 funkcje (lepiej przejrzę je w poniedziałek):
TouchPanelSetCalibration              ---   http://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa923770.aspx
TouchPanelReadCalibrationPoint   ---   http://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa932640.aspx

PS. Dziwne, ale po jeszcze szybszym :P przyjrzeniu się sterownikowi od LOOXa, a konkretnie powyższym funkcją wydaja się one "podobne" ( o ile można tak o tym powiedzieć :P ) do oryginalnych z etena

OO, postęp. Czyli z tego co rozumiem to udało ci się mniej więcej zrozumieć, gdzie jest problem? Umiesz wprowadzać zmiany do tych sterowników?

*

Offline Ramz

• 26
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 25, 2008, 16:14:26 »
Właśnie tu będzie problem :P ASM bawiłem się spooooory czas temu. A teraz programuje/pisze na dużo wyższym poziomie: .NET.
Po za tym chol** ten ASM to nie jest taki jak na zwykłych pentium x86 :( więcej szczegółów można znaleźć tutaj: http://www.heyrick.co.uk/assembler/

Kolejna sprawa, analiza tego co się dzieje w tym kodzie zajmie sporo czasu :/ a nie mam go za dużo ( pisze magisterkę :/ ).

Jeśli chce ktoś sobie pooglądać kod (asm) sterownika najlepiej użyć tego: http://www.hex-rays.com/idapro/ w wersji >=5.2 (support dla ARM).

Na forum o którym pisałem wcześniej dostałem linka do jakiejś niby poprawki (nie konkretnie do Etena), ale po za tym że w systemie doszedł 1 plik więcej :P TouchEc.dll brak widocznych zmian :/

*

Offline Omega90

• 736
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 25, 2008, 16:26:58 »
Kurcze szkoda, mam nadzieję, że znajdziesz jednak trochę czasu i pomożesz. Ja na razie polukam sobie w kod ;). A byli tacy co pisali, że się nie da.

*

Offline Ramz

• 26
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 26, 2008, 09:24:03 »
Teraz ja mam pytanie :) do innych:
W poprzednim wątku wspomniano że touch.dll sterownik ekranu jest  XIPem = eXecute In Place czyli siedzi w ROMie i jest wykonywany z ROMu (bez kopiowania do RAM).

1.Czy istnieje  :evil: taka możliwość aby zmienić sposób uruchamiania/wykonywania tego sterownika ? - chodzi  mi o to aby nie był już XIPem, ale aby ładował sie z systemem do RAMu i aby tam był wykonywany. I czy da się to wykonać bez gotowania całego ROMu od nowa  :proud: ?
Dlaczego chce to zrobić (lub myślę to tym) ? RAM jest szybszy, RAM spowoduje raczej mniejsze obciążenie procesora w dostępie do niego  :evil: :evil: ,a minusy to to że jest ulotny :-| i nie wiem jak to wpłynie na kalibrację ekranu  :E

2. Jeśli powyższe jest niemożliwe/trudne do wykonania to w jak sposób zrobić to co autor poprawki  zrobił ?? - czyli mamy plik/sterownik touch.dll i teraz chcemy "podmienić" te pliki na PDA. Wiem że trzeba stworzyć certyfikat, podpisać dll i dalej .... co ?  :E  Oraz jakich tool'sów uzyć do tego ?

PS. Co do samego sterownika: funkcja TouchPanelReadCalibrationPoint jest taka sama na Eten'ie (bez poprawki) jak na LOOXe.  :ok:
« Ostatnia zmiana: Październik 26, 2008, 09:25:59 wysłana przez Ramz »

*

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 26, 2008, 09:27:09 »
1. da się - polecam tutka xip reloc od cmonex. No i kalkulator hex, hexedytor, notatnik i czegoś na uspokojenie jak nie wyjdzie...

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 26, 2008, 09:31:07 »
1.Czy istnieje   taka możliwość aby zmienić sposób uruchamiania/wykonywania tego sterownika ? - chodzi  mi o to aby nie był już XIPem, ale aby ładował sie z systemem do RAMu i aby tam był wykonywany. I czy da się to wykonać bez gotowania całego ROMu od nowa   ?
Musisz przejrzeć rom, jeśli jest tylko czysty XIP to tylko jakiś bardzo zdolny człowiek pomoże. Jeśli XIP + .dll to w zasadzie problemu nie ma, signtool i wrzucasz na urządzenie.
Co do szybkości jest odwrotnie niż się wydaje, NOR Flash jest niemal tak samo szybkie w odczycie jak RAM, a w dodatku zimny start trwa krócej, bo oszczędza się czas na kopiowanie.

Wiem że trzeba stworzyć certyfikat, podpisać dll i dalej .... co ?    Oraz jakich tool'sów uzyć do tego ?
Signtool z WM SDK, wrzucasz na \windows i modlisz się czy pójdzie

tak btw, G900 też ma niezamulający touch.dll

1. da się - polecam tutka xip reloc od cmonex. No i kalkulator hex, hexedytor, notatnik i czegoś na uspokojenie jak nie wyjdzie...
tzn w ten sposób jest cholernie trudno otrzymać coś działającego, do wyciągnięcia zasobów się nadaje ta metoda, do wrzucenia na urządzenie i uruchomienia już niestety ciężko.
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

• 6211
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 26, 2008, 09:43:07 »
Tą metodą kumpel mi zrobił parę sprawnych dlli także...  :ohreally:

*

Offline KartofeLone

• **
  • 113
  • Sprzęt: N560, Galaxy S, Galaxy S III
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 29, 2008, 20:15:46 »
Dalej żadnego odezwu od autora poprawki do etena? jakiś postęp w pracach? Wybaczcie moją niecierpliwość ale to ciekawy temat jest.

*

Offline Omega90

• 736
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 29, 2008, 23:08:26 »
Wlasnie, a co z touch.dll z looxa c550? Uzytkownicy, wystepuje tam problem z lagiem czy nie? Niech sie ktos wypowie, albo chociaz da sterownik :|

*

Offline KartofeLone

• **
  • 113
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 30, 2008, 17:59:34 »
tu do serwisu mało kto zagląda, więc zadałem to pytanie w dziale FS. może a nóż coś sie posunie troche do przodu ten projekt.

*

Offline deeb

• **
  • 125
  • Sprzęt: loox C550 with wm6 on board
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 02, 2008, 12:22:41 »
w moim C550 zużycie procesora przez ten sterownik wynosi od 40-71%, niezależnie od prędkości procesora

*

Offline KartofeLone

• **
  • 113
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 05, 2008, 15:49:54 »
jakiś progres w pracach?

*

Offline Omega90

• 736
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 07, 2008, 22:52:44 »
Może jednak popróbować z podmianą sterownika z innego urządzeni? Tylko jak podpisać sterownik ta, żeby loox go łyknął...

*

Offline KartofeLone

• **
  • 113
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 16, 2008, 21:31:16 »
no i niestety temat umarł...

a może jakiś postęp?

*

Offline Tolek81

• *
  • 69
  • Sprzęt: FS Loox n560

*

Offline arroyo

• *
  • 64
  • Sprzęt: Loox N560
« Odpowiedź #24 dnia: Maj 13, 2009, 23:22:47 »
Cześć!
Niedawno kupiłem N560 i od pewnego czasu walczę o jego pełną funkcjonalność. Przypadkiem napotkałem ten topic.

Chciałbym się zająć napisaniem od podstaw pliku touch.dll dla N560, ale potrzebuję pomocy. Z treści wątku:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=113177.msg795111#new
wynika, że jesteście w posiadaniu potrzebnych mi plików.

Potrzebuję:
- pliku touch.dll z N560 WM 6.0 lub 6.1 (nie mam pojęcia jak go wyciągnąć)
- pliku touch.dll niezmodyfikowanego z etena

Programuję trochę w assemblerze i myślę że się z tym uporam. Udało mi się zdeassemblować i ponownie złożyć do kupy plik touch.dll z FISH_TOUCH_FIX2_BY_GreateVK ale nie mam go z czym porównać. Obie wersje przed i po się nie różnią niczym, więc mam ten sam pliki wejściowy i wyjściowy oraz kod :-) (sprawdziłem sumę md5)

Gdyby udało się dostać touch.dll oryginalny z etena wiedzielibyśmy na czym poprawka polega, a o to chodzi.

Proszę o pomoc!

*

Offline Omega90

• 736
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 14, 2009, 20:52:17 »
Super, że ktoś się tym zainteresował! Mam gdzieś pliki o których wspomniałeś. Jutro poszukam ;)

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 14, 2009, 20:57:22 »
źródła sterownika dotyku dla pxa27X z shared source PB 5.0
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline arroyo

• *
  • 64
  • Sprzęt: Loox N560
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 15, 2009, 08:22:18 »
Dzieki wielkie, juz pozyskałem pliki dll, które były mi potrzebne (rozgotowałem ROM od etena).

Źródła bardzo mi pomogą. Dekompiluję dll-ki w IDA Pro i to daje całkiem czytelny kod. Problem polega na tym, że w sterowniku do Etena odwołania do funkcji maja inne adresy i ciężko to powiązać ze sobą.

W sterowniku od loox 560 jest kilka funkcji, których nie ma w Etenie (np. CPUSpeed4lter). Najpierw będę chciał pokombinować coś z ilością pobieranych próbek na sekundę, bo jeśli się zmniejszy tę wartość, to można by zmniejszyć obciążenie, mam nadzieję.

Dla chętnych (i kumatych) załączam dll'ki i ich zdekompilowane wersje.

*

Offline Omega90

• 736
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 15, 2009, 15:25:17 »
Super :ok: To czekamy na efekty. Ciekawe czy loox łyknie zmodyfikowany dll ? :mysli:

*

Offline wszim

• 277
  • Sprzęt: Fujitsu Siemens n560, MIO P550M
« Odpowiedź #29 dnia: Lipiec 26, 2009, 21:44:48 »
Temat chyba umarł.
pozdrówka