Paproch pod wyświetlaczem?

• 8 Odpowiedzi
  • 4265 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Paproch pod wyświetlaczem?
« dnia: Lipiec 06, 2010, 18:13:04 »
Witam wszystkich posiadaczy Diamonda!
Dziś nieoczekiwanie pojawiła mi się, niemalże na samym środku ekranu, mała czarna plamka. Wygląda to jak jakiś ciemny paproszek, wielkości ziarenka piasku. Z początku myślałem ze zabrudzona folia ochronna, ale nieee. Ani folia, ani powierzchnia pod nią. Wygląda jakby ów paproszek był za warstwą, gdzie wyświetlany jest obraz (bardzo dobrze to widać pisząc coś w notatniku, gdzie narysowana kreska jest wizualnie wyżej niż tajemnicza plamka). Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Czy to możliwe, że jakieś zabrudzenie dostało się pod wyświetlacz (bądz między warstwy wyświetlacza)? A może to pada już sam ekranik... Proszę o poradę. Efekt ten jest mniej więcej taki sam, jak ktoś miał robaczka "muszkę" pod matryca w monitorze LCD - taki "przecinek" :) Oczywiście tu paproch jest mniejszy.
Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
Pozdrawiam

*

Offline NiTe

• 19
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond
Odp: Paproch pod wyświetlaczem?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 06, 2010, 22:31:10 »
Witam!

Widocznie jest jakaś przestrzeń pomiędzy matrycą a warstwą podświetlającą ponieważ u mnie zauważyłem to samo, paproch pojawił się po upadku, potem zmieniał swoje położenie(przy mocniejszym począśnieciu telefonem przesuwał się). Próbowałem go przedmuchać ze wszystkich stron ale nie przyniosło to skutku;] może trzeba by zajrzeć do service manuala i zobaczyć jak dokładnie zbudowany jest wyświetlacz w diamondzie ale raczej mała nadzieja na pozbycie się tego w jaki mało inwazyjny sposób.

pozdro
HTC Touch Diamond
ROM: Gen.Y D2 R5.3[WM6.1 21056][SENSE2.1][WWE]
RadioROM: 1.17.25.09

*

Offline Kimar

• *
  • 60
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 07, 2010, 05:25:21 »
Operacja raczej trudna do wykonania bez uszkodzenia wyświetlacza. Niestety warstwa dotykowa jest sklejona z lcd i tu jest problem bo lcd jest delikatne i przy próbie rozklejenia łatwo je uszkodzić.

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 07, 2010, 06:53:41 »
Hmmm skoro warstwa dotykowa jest sklejona z wyświetlaczem to jakim cudem dostał się tam paproch? Nigdy nie rozkręcałem Diamonda, więc nie orientuję się jak to wszystko w środku wygląda... a za warstwą wyświetlacza co jest?

Połączone: Lipiec 09, 2010, 18:21:59
Pytanie do osób, które miały (bądz nie :) przyjemność rozkręcić Diamonda na części pierwsze.... Czy możliwe jest, aby mały paproszek dostał się pod wyświetlacz a może między warstwy wyświetlacza?  Ciekawi mnie to bardzo, bo nie wiem czy jest sens rozkręcać urządzenie i próbować to czyścić, czy dać sobie z tym spokój.
dzięki za wszelkie info
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2010, 18:21:59 wysłana przez Rychu77 »

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 11, 2010, 18:05:11 »
A tak to mniej więcej wygląda na ekranie... http://picasaweb.google.com/roboczy77/HTC#

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 11, 2010, 19:18:52 »
U mnie takich paprochów jest masa ok. 15...  podobno one się pojawiają gdy telefon upadnie. Właśnie przybieram się do zmiany wyś+digi ...

*

Offline Kimar

• *
  • 60
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 12, 2010, 09:01:31 »
Tak jak Ci pisałem wcześniej nie da rady tego rozkręcić, rozkleić. Miałem to samo u mnie, rozkręciłem telefon na części pierwsze, psikałem sprężonym powietrzem bez widocznego efektu. Moim skromnym zdaniem pozstaje tylko wymiana ekranu z warstwą dotykową co wiąże się z sporymi kosztami. M.in. z tego powodu jak i z powodu baterii zmieniłem Omnia i900 i jest o 120% lepiej ze względu na czas pracy telefonu, wielkość ekranu i satysfakcja z użytkowania telefonu ;)

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 12, 2010, 17:06:15 »
Dzięki wszystkim za informacje! No cóż, szkoda że to nie "zwykły paproch", a jakaś usterka wyświetlacza. Na razie mnie to nie martwi, ale jak w przypadku Osamy będzie się tego pojawiało więcej, to wtedy zrobimy z tym porządek.
Dzięki i pozdrawiam

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 15, 2010, 11:37:33 »
Operacja raczej trudna do wykonania bez uszkodzenia wyświetlacza. Niestety warstwa dotykowa jest sklejona z lcd i tu jest problem bo lcd jest delikatne i przy próbie rozklejenia łatwo je uszkodzić.
Zwróć uwagę że paproch jest pod LCD wiec rozklejanie nie ma sensu. Otworzenie LCD od tyłu jest możliwe ale bez sterylnego pomieszczenia skończy się zabrudzeniem większą ilością paprochów. LCD jest zasłonięty metalową pokrywą na zatrzaskach, a pod nią jest lustro i kilka warstw dyfuzorów i polaryzator.
Are you shpongled?