Sprawa wyglada tak ze podczas uzytkowania etena przez mojego brata pewna osoba zalala etena i wykazujac sie inteligencja zostawila go w soku wlaczony tak jak lezal (brawa sie naleza). ETEN wraz z bateria uruchomiony sobie poplywal w soku do momentu az sam zgasl. Po wyjeciu baterii i wysuszeniu (kiedy juz bylo za pozno) ETEN sie odpala normalnie. Byl zainstalowany Panot 1.90 (raczej nie ma to nic do rzeczy) i wszystko smigalo poza dotykiem. Swirowal najprosciej mowiac tzn. (na pulpicie byl plugin digital mobile clock) samoczynnie wlaczaly sie ustawienia alarmow po czym zamykaly, otwieral sie start i inne pluginy. Nie dalo sie zapanowac nad ETEN'em. Ingerencja rysikiem czy tam palca nic nie dala. ETEN robil sobie co chce po kolei otwierajac sobie kazdy plugin na pulpicie. Wygladalo to tak jakby caly czas ktos "tapal" po ekranie w rozne miejsca. Nie pozostalo nic jak wykonac hard reset. Po hard resecie w momencie kiedy jest logo WM z napisem "tap the screen to start" (czy cos takiego) nie dalo sie "tapnac" gdziekolwiek "tapalem" - brak reakcji. Po ponownym uruchomieniu pojawila sie kalibracja ekranu ktora nie da sie przejsc. + na samym srodku nie reaguje. Nic sie raczej nie da z systemem zrobic w obecnej chwili. Wchodzac do trybu serwisowego automatycznie sie jakis test zalacza (jakby ktos "tapnal" i nic sie nie da zrobic poza resetem.
Jako ze jutro bede w posiadaniu odpowiedniego torx'a bede w stanie rozebrac mojego x800 i ... no wlasnie ... co dalej. Co mam sprawdzic, co moze byc nie tak, co ewentualnie zrobic ? Czy czyscic plyte glowna spirytusem 96%. czy w ogole robic cos na wlasna reke? Ktos sie moze orientuje co w nim prawdopodobnie nie kmini? Czy to wina dotyku czy moze sciezek na plycie glownej (jakiegos zwarcia). Za co sie konkretnie zabrac. Rozumiem ze pewnie bedzie wymagana kapiel w wanience ultradzwiekowej jednak czy da sie to gdzies zrobic na terenie okolic Raciborza lub Opola (we wtorek bede w Opolu). Czy spodziewac sie najgorszego czyli wymiany calego wywietlacza LCD?
Dodam do tego ze na ekranie jest tak zwany "krazek Newtona" czyli taka jakby kolorowa plama benzyny lub oleju co sie czasami na ulicy spotyka.
Prosze o porady.
Połączone: [time]Czerwiec 21, 2010, 19:44:45[/time]
Dobra to w sumie temat do zamkniecia gdyz na wlasna reke rozebralem mojego x800 na czesci pierwsze i zrobilem co w mojej mocy. W wyniku tego etenik chodzi jak nowo narodzony. Dotyk precyzyjny - zero swirowania. Wszystko znowu kmini. Za niedlugo w dziale ETEN->x800 pojawi sie moja fotorelacja "jak rozebrac x800".