Qtek 9090 - uszkodzony głośniczek

• 2 Odpowiedzi
  • 548 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Qtek 9090 - uszkodzony głośniczek
« dnia: Czerwiec 20, 2007, 00:11:12 »
witam,

udało mi się uszkodzić głośniczek. zaczął mi strasznie rzęzić, ale zauważyłem że jak go docisnę śrubokrętem czy czymś to gra ładnie. w którymś momencie udało mi się chyba przerwać mały kabelek od głośniczka. w sumie już mała strata bo i tak nie dało się tego słuchać.

teraz mam pytanie. widze nawet na allegro głośniczki do takiego pda. zastanawiam się nad rozebraniem pda i wymienieniu samemu głośniczka. mam pytanie czy mam się spodziewać jakichś specjalnych trudności, na coś zwracać uwagę? czy może darować sobie i oddać do jakiegoś serwisu?

*

Offline Adamerso

• :)
  • 4139
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Oneplus 9 pro + Teclast T50 PRO + Jornada 728 :))
Odp: Qtek 9090 - uszkodzony głośniczek
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 20, 2007, 00:44:05 »
jak ja rozbierałem to jakoś sobie poradziłem, z czego wniosek, że się da :)

trudno jest nieco oddzielić ekran z przyciskami od tyłu obudowy - ważne, aby szukać śrub przy rozsuniętej klawiaturze. Musisz się oczywiście zaopatrzyć w torxy (obudowy) i mały krzyżyk - trzymający płytę główną. Po oddzieleniu musisz delikatnie odczepić dwie wtyczki od taśm - podważyć najwygodniej paznokciem. Lekkich zdolności manualnych i jednocześnie imo najtrudniejszą rzeczą do zrobienia jest potem ich delikatne wciśnięcie na miejsce - bo jedna zakrywa drugą, są obie krótkie i trzeba trzymać oba kawałki pocketa, żeby się nie odsuwały :) Przydałoby się mieć cztery ręce (lub przynajmniej trzy) :)
ostatnia rzecz - delikatnie poważać tą blachę z tylu ekranu (to czarne widoczne jak się rozsunie pocketa) - za pierwszym razem nieco ją zgniotłem i dość ciężko się ją prostowało :)

Odp: Qtek 9090 - uszkodzony głośniczek
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 20, 2007, 19:01:16 »
witam,

dzieki za pomoc. to sobie zamowie i zobaczymy o co tam chodzi w srodku :)
rozumiem ze po zlozeniu telefonu z powrotem juz nie bede mial ksiazki telefonicznej? :)