Problem z wyświetlaczem

• 10 Odpowiedzi
  • 964 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z wyświetlaczem
« dnia: Styczeń 31, 2008, 15:59:43 »
PDA:  Universal  (MDA Pro, Qtek 9000, i-mate JASJAR)

dzisiaj zauważyłem problem z wyświetlaczem, ściśle mówiąc przegubem wyświetlacza.
Jak znajduje się pod pewnym kątem (całkowicie otwarty, tak że klawiatura i wyświetlacz tworzą kąt 180*) to obraz się zniekształca. tzn pojawiają sie jakieś paski a potem stopniowo się rozjaśnia, aż do całkowicie białego.
wygląda to tak, jak w załącznikach

1. czym to grozi, jeśli nie naprawię tego od razu? czy może się uszkodzić wyświetlacz albo płyta główna?
2. ile może kosztować naprawa?

z góry dzięki za odpowiedź

*

Offline swistak87

• 345
  • Sprzęt: Motorola Milestone
Odp: Problem z wyświetlaczem
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 31, 2008, 16:15:01 »
Czeka Cię wymiana taśmy.
Od czekania nic więcej nie powinno się zepsuć, ale z czasem ten efekt będzie występował coraz częściej.
Pozdrawiam,
Świstak

*

Offline adzios

• 1214
  • PDAserwis - Naprawa urządzeń mobilnych.
    • Naprawa urządzeń mobilnych
  • Sprzęt: Lutownice IR BGA, Weller, Ersa, HotAir'y i inne cuda do napraw.
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 31, 2008, 20:44:42 »
may taką taśmę, u mnie w firmie koszt wymiany tej taśmy to około 250zł ze wszystkim (części, wysyłka, wymiana)
dalsze zabawy palmtopem nie powinny nic zepsuć ale cuda się zdażają..
PDA w tym stanie nie pożyje długo, za chwile już będzie cały biały ekran non stop, rade szybko porobić beckupy..
PDAserwis - Naprawa urządzeń mobilnych

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 01, 2008, 15:39:39 »
250zł ? za samą taśmę? przecież to 1/4 wartości palmtopa! ja rozumiem, żeby wyświetlacz tyle kosztował ale wymiana taśmy? ::)  :worried:

*

Offline adzios

• 1214
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 02, 2008, 13:42:42 »
takie są ceny, poza tym to nie jest malutka tasiemka...  i da się ją wymienić tylko razem z zawiasami od LCD obrotowymi, i tak tez jest sprzedawana, więc dochodzi kolejna sprawa.
jesli chcesz mozesz poczekaz rok to moze stanieje to o jakies 20% ale wtedy PDA bedzie wart te 20% ;)
albo poszukaj u kogos innego, nie wydaje mi sie zeby ktos mial to taniej.

*

Offline Saintraziel

• **
  • 101
  • Sprzęt: Note2, HTC ONE, Asus TF300TG
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 26, 2008, 18:36:22 »
ja sie podłącze pod temet... dziś wymieniłem sobie wyswietlacz w pierwszym uni (uległ awarii w czasie wesela i doładnie nie wiem co sie stało :P we wrzesniu 2007 i od tamtej pory był uzywany sporadycznie) i mam dziwny efekt ale dość prosty do zasymulowania np na koputerze poprzez ustawienie palety kolorów na np 256 kolorów - w pracy normalnej to nie przeszkadza ale przegladanie zdjęć jest już niemozliwe... czy to jest uszkodzenie tasmy (nie mam żadnych pasków ani nic takiego jak było pokazane wyżej)?? czy może coś sie w windowsie zwaliło

*

Offline azmo

• 424
    • szymtech.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 26, 2008, 20:10:02 »
tez mialem podobny przypadek:
ja sie podłącze pod temet... dziś wymieniłem sobie wyswietlacz w pierwszym uni (uległ awarii w czasie wesela i doładnie nie wiem co sie stało :P we wrzesniu 2007 i od tamtej pory był uzywany sporadycznie) i mam dziwny efekt ale dość prosty do zasymulowania np na koputerze poprzez ustawienie palety kolorów na np 256 kolorów - w pracy normalnej to nie przeszkadza ale przegladanie zdjęć jest już niemozliwe... czy to jest uszkodzenie tasmy (nie mam żadnych pasków ani nic takiego jak było pokazane wyżej)?? czy może coś sie w windowsie zwaliło
dostalem wadliwy LCD, odeslalem go do sprzedawcy (Hong Kong) i dostalem sprawny - moim zdaniem jest to wina LCD
Sprzęt: HTC TP2, TyTN II, Toshiba G900, SPV m650, Xda Exec + TomTom MkII, SPV M3000, Acer n35, Motka A920

*

Offline adzios

• 1214
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 27, 2008, 01:02:16 »
...a moim tasma
wymienilem juz okolo 20 takich tasm i 50 takich lcd
zaden z wymienionych LCD nie mial takich objawow..
zas tasmy mialy podobne problemy do tego.

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 27, 2008, 10:26:20 »
250zł ? za samą taśmę? przecież to 1/4 wartości palmtopa! ja rozumiem, żeby wyświetlacz tyle kosztował ale wymiana taśmy? ::)  :worried:

lcd jeeeest duuuuzo drozszy:)
co do tasmy to nie jest az tak duzy problem tylko trzeba robic to rozwaznie i dosc delikatnie sie obchodzic z tym, nowa tasma to koszt ok 180zł jezeli udaloby Ci sie samemu wymienic;] ale czy warto ryzykowac za 70zł roznicy?

*

Offline Astma

• 12
  • Sprzęt: HTC Leo
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 29, 2008, 07:41:05 »
Taśmę można kupić na ebay`u za jakieś 50-70zł xD

*

Offline azmo

• 424
    • szymtech.pl
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 29, 2008, 10:17:37 »
Taśmę można kupić na ebay`u za jakieś 50-70zł xD

w takim razie prosze o linka - bo sam widze najtaniej za 100 zl z koniecznoscia PayPal
Sprzęt: HTC TP2, TyTN II, Toshiba G900, SPV m650, Xda Exec + TomTom MkII, SPV M3000, Acer n35, Motka A920