Problem z ładowaniem XDA I

• 13 Odpowiedzi
  • 2105 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Kwiecień 01, 2006, 08:41:50 »
Witam wszystkich clubowiczow.
Jestem szczesliwym posiadaczem XDA I O2 od paru dni.

Moj problem polega na tym, ze nie moge naladowac bateri w moim XDA. Po podlaczeniu wtyczki do gniazdka i po wlazeniu XDA na baze nic sie nie dzieje.
W manualu do tego telefonu doczytalem, ze podczas ladowania powinna sie swiecic "bursztynowa" dioda led. A u mnie sie swieci tylko czerwona ktora wskazuje rozladowanie bateri. Jak jest on na bazie to pokazuje max. naladowanie bateri, ale jak go zdejme z "sanek" to juz mi pokazuje tylko polowe. Czy cos zle podlaczam lub ladowanie trzeba gdzies wlaczyc w windowsie czy mam cos padniete??

Prosze o pomoc.
Moj numer gg 4859005
Kom 501439953. (odpowiem na smsy)

a najlepiej to odpisac tu na forum, bo moze ktos jeszcze ma taki problem i mu to jakos pomoze.

*

Offline marianpower

• 960
    • Pozycjonowanie stron
  • Sprzęt: HD2 , DESIRE, SENSATION
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 01, 2006, 23:00:57 »
ja też mam xda 1 i kiedy podlacze swoj tel do usb bo ja laduje go przez usb i jest wlaczony komputer :) [moze tu tkwi problem :) ] to wlacza sie wlasnie wspomniana dioda a na tel na dole pokazuje mi sie ikonka wtyczki do pradu!! jesli masz cos nie tak sa 3 opcje:
1 zwalone wejscie usb
2 zwalony kabel
3 najgorsze zwalony port w tel

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 01, 2006, 23:49:05 »
Powiem tak.

Jak mam wlaczona wtyczke do gniazda i podlaczony kabel usb to telefon dziala i moge przesylac dane z kompa na tel. Wiec port usb powinien byc ok.
Ale jak wyjme XDA ze stacji dokujacej to po niecalej minucie mi pada bateria i nie wiem czym jest to spowodowane. Zrobilem hard reset bo myslalem ze moze mi to jakis blad blokuje ale nawet hard reset nie pomogl. Moze to tylko wina ladowarki, ale jak jest telefon w bazie to dziala wiec moze to nie jest to. Nie wiem co mam zrobic. Czy kupic nowa ladowarke czy gniazdo usb bede musial wymienic? Bo jak probuje ladowac to mam podlaczony kabel usb do kompa i wtyczke sieciowa do gniazdka i dioda led nie pokazuje stanu ladowania:/

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 02, 2006, 18:54:46 »
mda1/xda1 nie ładuje sie z samego usb, do kołyski musi być podpięta ładowarka, a skoro od razu po zdjęciu PPC z kołyski pada, znaczy to najprawdopodobniej, że bateria jest do wymiany  :(

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 02, 2006, 22:22:48 »
Ale nawet nie widac, ze probuje ladowac. Nie ma zadnych oznak ladowania. Bateria powinna jeszcze trzymac ok 3 dni normalnego uzytkowania. Z bateria jest ok. Tylko teraz nie wiem czy to ladowarka padla czy port usb (synchronizacja dziala) czy jakis uklad odpowiedzialny za ladowanie. Nie znam sie na tym i tylko "gdybam" jezeli ktos sie na tym lepiej zna to prosze o odpowiedz.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 03, 2006, 07:23:41 »
w mda1 bateria 3 dni :?:  :shock:  :shock:  :shock:
a łyżka na to niemożliwe  :P
więc piszę Ci jeśli działa na kołysce podłączonej też do 230V to znaczy, że ładowarka jest wporzo :!:  a jeśli pare minut po zdjęciu z kołyski pada znaczy że bateria nie trzyma, i tyle
Zrób sobie mały test, jak Mda bedzie lulać w kołysce przy podłączonym USB i zasilaniu, odłącz zasilanie i zobacz ile wytrzyma na samym USB bez ładowania.
powodzenia  :wink:

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 03, 2006, 20:19:20 »
wiec myslisz,ze to moze byc bateria padnieta?? Bo najbardziej mi nie pasuje ze dioda wskazujaca ladowanie nie swieci. I to mnie martwi. Bo jezeli to by miala byc bateria to by chociaz bylo widac ze ladowarka probuje ja naladowac! Myle sie?

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 03, 2006, 20:24:48 »
słuchaj skoro usb samo nie ładuje, więc ładować może tylko ładowarka, a jak jest w kołysce z dołączona ładowarką i działa a po zdjęciu off to na 99% bateria

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 06, 2006, 07:48:03 »
dzisiaj albo jutro dojdzie nowa ladowarka. Jezeli to nie pomoze to kupie baterie. A jak to plyta glowna to chyba zwatpie. :evil:

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 06, 2006, 08:30:01 »
jakby to była płyta główna to wcale by nie działał, sprawdź ładowarkę i daj znać czy kupiłeś już nową baterię...

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 13, 2006, 21:28:33 »
Dzisiaj przyszla nowa ladowarka i D....A.  :evil:
Wiec moze masz racje z ta bateria. Tylko powiedz mi jak sie ja wymienia w XDA O2. Bo z tego co czytalem to nie jest to prostym zabiegiem.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 13, 2006, 21:32:24 »
na forum gdzieś w dziale serwisowanie lub PPC PE była instrukcja okraszona fotkami jak znajdę to zapodam...
a nie mówiłem, że to bateria...
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=30447&highlight=mda+wymiana+baterii

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 14, 2006, 14:47:06 »
Zdjalem tylnia pokrywe i sie zalamalem:/ Jest tam tasma izolacyjna i jakies przylutowane przewody. Nie mam pojecia od czego one sa!! :?

Ktos niezle przy niej majstrowal. Tylko teraz nie wiem jak to zrobic zeby naprawic a nie zepsuc. ehh.

« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 14, 2006, 20:35:50 »
Jezeli ktos zna namiary na serwisy bawiace sie w takie naprawy to prosze o napisanie. Bede wdzieczny.