Problem z hw6515 - radio rom

• 12 Odpowiedzi
  • 2007 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Grudzień 12, 2006, 14:24:58 »
Witam,
Mam ogólne pytanie. Gdzie można naprawić radio rom w hp ipaq hw6515 ? Znacie jakiś serwis który się tego podejmie ?
Opisuje dokładnie co się stało. Robiłem update romu przez stacje dokującą i kom mi się zawiesił. Okazało się że coś mi w radio romie poknociło przez to i teraz nie mam w ogóle obsługi GSM. Mam backupa na SD, i też nie chce się flashować radio rom. Cały palm działa, tylko bez GSM. Dalsze objawy to:
1. Przy flaszu z SD ( razem CEOS i Radio rom jest zrobiony ) CE robi się dobrze, potem pisze że jest 100% zrobiony, przechodzi do sekcji drugiej uploadu ( czyli do radio romu ), wypisuje uploading radio stack i wisi.
2. Przy próbie updatu softu HP przez USB zwisa na dłuższy czas na 0.1%, potem idzie do 0.5% i po 1,5 godziny wywala błąd na kompie ( Error 606 ) że stracił połączenie z ipaqiem. Na ekranie ipaq cały czas pisze "upgrading radio stack please wait" i nic więcej się nie dzieje.
3. Nie da się zrobić backupa radio romu.
4. Próbowałem rozładowywać baterie zapasową, nic nie dało.
5. Próbowałem zostawiać update na dłuższy czas, również bez efektów.

Co do tej pory odkryłem to to, że serwis HP może to tylko w Holandi zrobić ( tak przynajmniej twierdzi pani serwisantka w Wawie ). Rozmawiałem z wieloma osobami w różnych punktach serwisowych i czytałem sporo postów na ten temat z forów. Na pewno da się to zrobić poprzez wylutowanie pamięci z ipaqa i włożenie jej do programatora, tylko że nie wiem kto taki programator ma ( wykonałem z 30 tel. po serwisach i nikt tego nie ma ). Inny sposób który ponoć istnieje to wyresetowanie pamięcy radio rom poprzez np. mtty, tylko że trzeba znać adresy fizyczne gdzie ta pamięc jest ( co też jest nikomu nie znane ) i ponowne wgranie tam softu. Nie wiem czy ktoś posiada oprogramowanie serwisowe do nie go ( jeżeli takie istnieje ) i jakie ma ono funkcje.
W tej chwili mój ipaq siedzi w serwisie jednym, gdzie się podjeli naprawy ale sami nie wiedzą czy im się to uda. Jutro mam mieć odpowiedź.
Czy ktoś miał podobny problem i jak go rozwiązał ? Czy ktoś zna serwis który może się takiej naprawy podjąć ( lokalizacja nie ma znaczenia, jednak dobrze by było żeby ktoś wiedział co robi i coś takiego kiedyś dokonał, lub chociaż miał większą styczność z hw6500 ) ? Bardzo proszę o pomoc ! Kontakt mailowy ( piotr.kapuscik@interia.pl ).
Dam znać jeżeli ktoś mi to zrobi.
Pozdrawiam

« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 12, 2006, 14:33:28 »
I jeszcze jedno. W assset viewer pod GSM pisze:

Radio Present : Yes
Firmware Version :
Hardware Revision :
Driver Version :
Software Version :
IMEI Number :

Już raz tak miałem ( powodem tego była aktualizacja złego softu ) i ten problem rozwiązałem poprzez zrobienie upgradu oryginalnego softu ze strony HP samego radioOS i radioFS ( edycja pliku hpruu.ini ). Jednak teraz ta aktualizacja mi nie idzie. I co teraz mi przyszło na myśl - nie próbowałem robić jej na innym kompie, niż na tym na którym mi ostatnio się zawiesiła i spowodowała ten błąd. Teraz mi to przyszło do głowy ale mój hp jest w serwisie i nie moge tego spróbować. Jednak nie wiem czy to coś da ponieważ wcześniej mogłem flasha z karty sd radio romu zrobić, teraz nie moge :(

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 14, 2006, 15:01:54 »
Palm wrócił z serwisu, w którym nie byli w stanie go ruszyć i będzie przesłany do pdaserwis ( adziosa ).
P.S. Serwis z którego wrócił ( Polsoft Engineering w Katowicach ) mimo iż nie zdołał naprawić mi palma polecałbym, gdyż był to JEDYNY serwis który podjoł się próby naprawy ( oprócz pdaserwis oczywiście ) i po dwóch dniach walki nie musiałem zapłacić ani złotówki ( choć chciałem :) ). To też trzeba cenić !

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 14, 2006, 16:00:16 »
Co prawda w tym modelu tego nie robiłem ale wszystkie urzadzenia HP mają tą samą możliwość upgradu (chyba)
Same Romy byly swego czasu dostępne na lvolo.net ( ale HP zmusila go do zdjęcia ich )
Jesli zaladowanie romu jest niemożliwe z kompa i wyskakuje błąd 606 to jedyna szansa wgrania upgradu poprzez kartę SD.
Musisz zdobyć ROM w postaci pliku nb0 ( zrzucony z innego sprawnego) i nagrać go na kartę SD ( aku musi być naładowane na 100%)
1. wymujesz z urządzenia aku
2. wkładasz kartę SD do urządzenia
3. wkładasz aku
4. wprowadzasz tryb BL
5. rozpoczyna się ładowanie  systemu ( uwaga trwa czasami nawet ponad  2 h)
6. robisz HR
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 14, 2006, 16:11:55 »
Dzięki za odpowiedź do posta.
Jak pisałem jednak w pierwszym poście flash z SD nie chodzi. Przed upgradem zrobiłem backupa na SD z dobrym CE i radio romem. Przy próbie flashowania CE zrzuca się bez problemu, i gdy zaczyna się zrzucać radio rom palm zwisa na komunikacie updating radio stack.

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 14, 2006, 16:20:15 »
Zdobądź z innego - może uszkodzony jest jeden bit na karcie?
Możesz też z pełnego HP-owskiego upgradu otrzymać tzw RAW ROM z pomocą hexedytora - trzeba usunąć dokladnie 2600 pierwszych bajtów - zostaje ich 64 oraz ROM poprzedzony sygnaturą ECEC ( o ile dobrze pamietam) i zapisujesz go jako plik z rozszerzeniem *.nb0 na karcie.
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 14, 2006, 16:46:48 »
Raczej wykluczam uszkodzenie karty SD ponieważ mam tą kartę tylko jako backup i wcześniej flashował mi się z niej rom ( nic nie było w między czasie z kartą robione ). Jednak twój sposób "ratowania" jest warty uwagi i może się pokuszę o ostatnią próbę. Dzięki.

*

Offline Adamerso

• :)
  • 4139
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Oneplus 9 pro + Teclast T50 PRO + Jornada 728 :))
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 14, 2006, 16:54:51 »
hmm.. Jeśli nie da się naprawić, to na ile byś go cenił ;-)?

« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 14, 2006, 17:16:17 »
Ja nie powiedziałem że nie da się naprawić, a adzios zapewnia że go uratuje ( w najgorszym wypadku wymieni mi całą płyte główną ). Bardzo nie chce się go pozbywać ponieważ jest to nówka sztuka którą dostałem na mikołaja :P Niestety przyszedł z za granicy z simlockiem. Pokusiłem się o próbę jego zdjęcia, robiłem pare upgradów romu no i na jednym mi go szlak trafił.
Tak na marginesie - jeżeli ktoś to czyta i ma zamiar ściągnąć simlocka z hw6515, to z tego co mi wiadomo po tygodniu szperania w necie i rozmów z róznymi osobami to nie da się tego domowym sposobem zrobić. Nie polecam własnych prób lub różnego rodzaju programików odblokowujących. Faktem jest że raz ściągnięty simlock zawsze będzie odblokowany, niezależnie od twardych resetów czy upgradu romu, więc jakiekolwiek aktualizacje nie pomogą. Jest pewna "firma" która simlock do 6515 może ściągnąć. Znajdziecie ją pod http://www.gsmphonesource.com/ . Nie trzeba ingerować w oprogramowanie, tylko wysyła im się numer imei i przysyłają kod odblokowujący. Koszt to około 100 złotych ( nie wiem ile bank za przelew walutowy weźmie i też zależy jaki jest kurs $ ). Ja niestety chciałem te 100 zł zaoszczędzić i teraz mam więcej do wydania ... ale mam nadzieje że 6515 jest tego warte ... no i wierzę w adziosa :D

*

Offline Adamerso

• :)
  • 4139
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Oneplus 9 pro + Teclast T50 PRO + Jornada 728 :))
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 14, 2006, 21:28:25 »
niestety adzios nie specjalizuje się w 6515 - za lcd z digitalizerem chciał ode mnie 750zł (bez faktury i nie podlegające negocjacjom).

Dla porównania Panowie z tego serwisu http://pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=26552 chcieli 500zł  :worried:

btw - może chcesz mi pomóc w jego naprawie i kupić cegiełkę w tej intencji (dosłownie cegiełkę - N9500 ;-) )

« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 15, 2006, 19:56:19 »
Palm będzie u adziosa jutro. Podziele się na forum jak pójdzie naprawa.
P.S. Może i adzios nie specjalizuje się w 6515, ale jeżeli mu wierzyć, to jest jedyną osobą która powiedziała że już wcześniej ratowała romy w tych modelach ( bez wymiany płyty głównej ).

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 12, 2007, 10:23:59 »
Witam mam podobny problem Kalibruje mi się odpoala sie windows i wyskakuje komunikat ze za 3 sekundy wyskoczy custromizer i instaluje jakies programy potem robi reset i komunikat serial podspodem logo HP i wersia romu jak ktos bedzie miał jakic pomysł czy cos to proszę dac znac GG 3311242 GSM 889 088 717 moge oddzwonić jak ktoś wysle mi maila czy cos E-mail commandos007@buziaczek.pl urządzenie widzi actiwe sync ale jak prubuje wgrać rom to sytuacia od początku taka sama jak u pana ktury zaczołten temat 0,5 po 1,5 godziny i error

« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 12, 2007, 13:27:12 »
A zapomniałem napisac co z miom hp. Adzios spisał się dobrze, wszystko działa. Dla tych co mają simlocka na tym proponuje od razu na ebay kupić kod odblokowujący paypalem, po 24h miałem już kod na skrzynce i wszystko działa. Nie radze bawić się w romie tak jak ja to zrobiłem.
P.S. Koszt zdjęcia simlocka ok. 100 zł na ebay.