Uszkodzone słuchawki od Asusa

• 4 Odpowiedzi
  • 600 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline asusista

• 36
  • Sprzęt: ASUS P526+ SanDisc micro SDHC 8GB, Nokia 6021 w przypadku imprezy;)
Uszkodzone słuchawki od Asusa
« dnia: Grudzień 25, 2008, 00:17:40 »
witam,
po pierwsze jesli to zły dział to proszę o przeniesienie do własciwego.
Posiadam Asusa P526 i niedawno uskodzil mi sie zestaw słuchawkowy. usterka polega na tym, ze jedna sluchawka nie gra a druga i mikrofon dzialaja. jesli poruszam jack'iem to sluchawka zaczyna grac przerywajac. bylem w kilku serwisach i mowili, ze nie naprawiaja takich rzeczy bo ciezko dostac takiego jacka i moze byc problem z lutowaniem. ja nie znam sie az tak na tym zeby probowac samemu. kupilem sluchawki do nokii i dzialaja ale jakosc dziwieku i glosnosc sa nieporownanie gorsze. szukalem takich sluchawek na allegro ale nie udalo mi sie to.
moge liczyc na jakies rady?
pozdrawiam
Nic co stworzyła natura nie jest ani dobre ani złe- oprócz mnie

*

Offline open

• 799
  • Sprzęt: Moto Defy
    Touch Pro
    Lark FreeBird 5.1
Odp: Uszkodzone słuchawki od Asusa
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 25, 2008, 09:31:37 »
kupilem sluchawki do nokii i dzialaja ale jakosc dziwieku i glosnosc sa nieporownanie gorsze. szukalem takich sluchawek na allegro ale nie udalo mi sie to.
moge liczyc na jakies rady?
A jaki tam jest jack? micro 2,5 mm 3 ringowy? To rzeczywiście ciężko to polutować - kiedyś nachodziłem się sporo czasu aby kupić taki wtyk i był nie do dostania właśnie z tego względu...
Ale skoro to od nokii działa to zostawiasz sobie wtyczkę z kabelkiem, rozbierasz pudełko w mikrofonem, tam odlutowujesz całą tą płytkę i przylutowujesz swoją od Asusa - proste  :ok:
Jeśli sam nie potrafisz obsługiwać lutownicy daj to jakiemuś elektronikowi / serwisowi  - z tym na pewno nie będzie miał problemu  :ok:

Aaaaa... i jeśli to jest 2,5 mm to powinny pasować zestawy od starszych modeli HTC, chyba że inaczej są rozmieszczone wyprowadzenia na jacku....

edit: kupiłeś same słuchawki do nokii, czy zestaw słuchawkowy z mikrofonem, bo jeśli to pierwsze to moja powyższa wypowiedź jest mało aktualna  :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: Grudzień 25, 2008, 09:33:19 wysłana przez open »

*

Offline asusista

• 36
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 25, 2008, 20:26:09 »
3-ringowy, micro. kupilem rowniez zestaw sluchawkowy bo z tym mikrofonem wygodniej bo nie trzeba wyjmowac z kieszeni telefonu jak ktos dzwoni. ogolnie to umie obslugiwac lutownice ale mnie nastraszyli ze to jakies trudne jest wiec nie chcialem sie zabierac za to. czyli to ma wygladac tak ze rozbieram oba mikrofony i ten kabelek nokiowski przylutowuje do asusowego mikrofonu gdzies tam do jego plytki gdzie byl poprzedni kabelek, tak?

*

Offline open

• 799
  • Sprzęt: Moto Defy
    Touch Pro
    Lark FreeBird 5.1
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 26, 2008, 09:30:18 »
3-ringowy, micro. kupilem rowniez zestaw sluchawkowy bo z tym mikrofonem wygodniej bo nie trzeba wyjmowac z kieszeni telefonu jak ktos dzwoni. ogolnie to umie obslugiwac lutownice ale mnie nastraszyli ze to jakies trudne jest wiec nie chcialem sie zabierac za to. czyli to ma wygladac tak ze rozbieram oba mikrofony i ten kabelek nokiowski przylutowuje do asusowego mikrofonu gdzies tam do jego plytki gdzie byl poprzedni kabelek, tak?
Skoro masz w pełni działający zestaw słuchawkowy z Nokii to są dwie opcje:
  • zostawiasz sobie mikrofon od Nokii, odlutowujesz słuchawki i w ich miejsce wlutowujesz te od Asusa - to chyba prostsza wersja ;)
  • w obu zestawach odlutowujesz kabelki dochodzące od microjacka do pudełka z mikrofonem i podmieniasz je.

*

Offline asusista

• 36
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 26, 2008, 11:41:30 »
wiec bede próbowac podmienic pudelka z mikrofonem bo asusa ma regulacje glosnosci a ten od nokii to tylko mikrofonik. no i taki wiszacy kabelek z napisem ASUS budzi wiekszy respet niz NOKIA;)
niedlugo napisze o rezultatach mojej pracy