Pęknięty ekran HTC TOUCH HD

• 13 Odpowiedzi
  • 6989 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline dawpuc

• **
  • 153
  • Sprzęt: HTC TOUCH HD
Pęknięty ekran HTC TOUCH HD
« dnia: Listopad 13, 2009, 18:46:06 »
Witam. Dzisiaj mój HD upadł na ziemie i popękała przednia szybka, dotyk działa normalnie bez zarzutów i wyświetlacz nie jest rozlany. I tutaj moje pytanie czy można dokupić samą szybkę czy trzeba kupować wraz z warstwą dotykową (digitizerem)? Ma ktoś jakiś namiar na tani sklep z takimi częściami?

I gdzie mogę znaleźć jakiś opis ze zdjęciami jak rozebrać BLACKSTONE?
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2009, 19:26:50 wysłana przez dawpuc »

*

Offline dareksad

• **
  • 247
  • Sprzęt: HTC Touch HD
Odp: Pęknięty ekran HTC TOUCH HD
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 13, 2009, 21:55:22 »
...a oto krok po kroku jak rozebrac HDka http://www.pdacenter.ru/razborka/htc-touch-hd/
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2009, 21:57:57 wysłana przez dareksad »

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 13, 2009, 22:31:51 »
potrzebna zgoda

*

Offline radekrpr

• *
  • 88
  • Sprzęt: Desire > Sensation
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 14, 2009, 16:02:16 »
szybkę z dotykiem można kupić na allegro  http://allegro.pl/item817893304_panel_dotykowy_htc_touch_hd_blackstone_nowy_orygin.html
z wymianą też nie powinno być większych problemów. Trzeba uważać przy rozklejaniu wyświetlacza i dotyku żeby ten pierwszy się nie uszkodził, łatwo pękają. Dotyk jest wpinany do flexa od LCD, czyli nie trzeba nawet lutować niczego.

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 14, 2009, 16:09:12 »
szybkę z dotykiem można kupić na allegro  http://allegro.pl/item817893304_panel_dotykowy_htc_touch_hd_blackstone_nowy_orygin.html
z wymianą też nie powinno być większych problemów. Trzeba uważać przy rozklejaniu wyświetlacza i dotyku żeby ten pierwszy się nie uszkodził, łatwo pękają. Dotyk jest wpinany do flexa od LCD, czyli nie trzeba nawet lutować niczego.
A rozklejałeś kiedyś taki ekran? Mam wrażenie że nie. W diamondzie przy ściąganiu zazwyczaj pęka, a co dopiero w HD... pomijając już ten klejo-silikon czy jak to nazwać, który niezwykle ciężko wyczyścić.
Are you shpongled?

*

Offline radekrpr

• *
  • 88
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 15, 2009, 14:17:44 »
To masz złe wrażenie. W HD jest to całkowicie inaczej zrobione niż w Diamondzie.

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 15, 2009, 14:35:58 »
To masz złe wrażenie. W HD jest to całkowicie inaczej zrobione niż w Diamondzie.
To lcd nie jest sklejony z dotykiem na całej powierzchni jak w diamondzie?
Are you shpongled?

*

Offline dawpuc

• **
  • 153
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 15, 2009, 15:15:13 »
To w końcu jak to jest? Bez problemu da się odkleić tą szybkę z digitizerem od obudowy?

I pytanie może lamerskie: czym ją później przykleić?

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 15, 2009, 16:57:11 »
To w końcu jak to jest? Bez problemu da się odkleić tą szybkę z digitizerem od obudowy?

I pytanie może lamerskie: czym ją później przykleić?
Da się odkleić od obudowy. Całość trzyma się na dwustronnej mocnej taśmie. Raczej zostanie cała na obudowie więc bez problemu wkładasz nowy lcd z dotykiem w miejsce starego. Nie wiem jak jest w przypadku lcd i dotyku ale raczej są sklejone na całej powierzchni tak jak w diamondzie. Próba rozklejenia kończy się w 95% pęknięciem lcd.
Are you shpongled?

*

Offline radekrpr

• *
  • 88
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 17, 2009, 16:59:28 »
Moim zdaniem trudniej jest odkleić lcd i dotyk od obudowy. Panel dotykowy delikatnie trzyma się lcd za pomocą cienkiej uszczelki z klejem. Miejsce gdzie jest sklejony wyświetlacz z dotykiem zaznaczyłem czerwoną linią. Nie wiem jaki jest wynik całej operacji bo rozklejany wyświetlacz był już wcześniej uszkodzony  :E

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 17, 2009, 17:53:33 »
Jesteś pierwszym właścicielem? Jeśli nie to może poprzedni użytkownik już wymieniał dotyk lub lcd. Tak się naprawia lcd w diamodzie przez nałożenie cienkich pasków dwustronnej taśmy.
Are you shpongled?

« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 09, 2009, 22:27:22 »
@dawpuc i jak?? Panel dotykowy wymieniony?? Jeśli tak to napisz o "wrażeniach"  :)

Dla chcących rozebrać do rosołu swojego HD polecam wideo umieszczone na tej stronie http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=4950742&postcount=113 ("w tą i z powrotem"  :ok: ).

*

Offline dawpuc

• **
  • 153
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 10, 2009, 17:08:56 »
Niestety nie wymieniony. Podczas próby wymontowania starego dotyku poszedł LCD :(
Czekam na przesyłkę z brando z nowym LCD

« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 15, 2010, 16:39:55 »
Mam ten sam problem rozbita szybka, udało może się wymienić? Jakieś sugestie jak najprościej to zrobić??