Palm Zire naprawa!!!

• 7 Odpowiedzi
  • 1145 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Palm Zire naprawa!!!
« dnia: Luty 17, 2006, 13:27:00 »
Witam wszystkich. Mam plama Zire m150 (monochromatyczny, 2mb ram). Mam problem z jego naprawieniem. Sa dwe sprawy:

1. Wytarlo mi sie pole do pisania rysikiem - (podobno trzeba wymienic caly ekran)
2. chcial bym dolozyc pamieci - w tej chwili jest to 2mb.

Dzwonilem do szacownego Scentific ale oni wypinaja sie na ludzi ktorzy u nich cos kupili 4 lata temu. Czy ktos wie gdzie taka operacje mozna wykonac? Te dwie firmy przyklejone na gorze watku tez tego nie robia. Podobno jest jakas firma w krakowie?
Pomozcie! To na prawde dobry palm nie chce go wymieniac.
Pozdr.-

ps. Notabene nie polecam firmy Scentific - ich pracownik wciskal mi kit o rozszcerzaniu ramu jak kupowalem palma. Poza tym nic nie wspomnial o tym ze ekran nie ma podswietlania (co wydawalo mi sie tak oczywiste ze nawet nie pytalem).

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
Palm Zire naprawa!!!
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 17, 2006, 22:42:18 »
Możesz kupić na Allegro sprawnego m150 8MB przełożyć ekran i przelutować ram, jeżeli bardzo ci na nim zależy :)
Jak widzisz taki zabieg jest zupełnie nieopłacalny, zresztą kup lepiej jakiegoś lepszego Palma, choćby starego m105: ma podświetlenie, 8mb ramu, wszystki przyciski (czasem się przydają, nie tylko w grach) i często kosztuje taniej niż m150.
Co do Scienteficu to jak ci sprzedawali to nie wiedzieli tak naprawdę co wiesz o tym sprzęcie, więc to była już twoja sprawa, aby u nich lepiej się o nim dowiedzieć, lub z oficjalnej strony Palma. Co do rozszerzenia pamięci, to w pierwszy rok, czy dwa lata było to opłacalne, jednak dzisiaj (po 4 latach od zakupu) jest to zupełnie nieopłacalne zarówno dla ciebie jak i dla serwisu.
PS. Jak Palm może być idealny skoro nie ma "tylko" podświetlenia, dwóch standardowych przycisków i tylko 2mb ramu? ;)

Palm Zire naprawa!!!
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 18, 2006, 09:15:15 »
Moze:):) Chocby z dwoch powodow - palm os 4 wspomagany Benc launcherem (user friendly jak mazenie), po drugie czas trwania na bateriach okolo 2-3 tygodnie:)
Pokaz mi innego palma szczegolnie z nowych ktory tyle trzyma - ich przenosnosc podobna jest do przenosnosci mojej suszarki: dziala w obszarze lazienki:) Przegladalem naprawde pare nowch palmow np. na palm osie 5 i windozach - porazka jesli chodzi o intuicyjnosc i latwosc obslugi. Kto nie uzywal palma z palm os4 ten nie wie:) Zeby np wpisac spotkanie w windozach musze przedrzec sie przez kilka kretynskich menu (I love you Gates!) podczas gdy tutaj robie to jednym kliknieciem. Duzo by opisywac jak szybko i latwo mozna pewne rzeczy zrobic. Oczywiscie nie tylko Zire to ma.

Co do scentific bedzie ostro:) 1. firma ktora jest jedynynm serwisem w polsce powinna serwisowac sprzedawane produkty przynajmniej przez rozsadny czas ich uzytkowania (nikt nie kupuje plama zeby go uzywac pol roku) niezaleznie od tego czy moze na tym zarobic. Cisna sie tu slowa "Policy" i "wizerunek". Wezmy za przyklad Sony - kupujesz wieze i po pol roku ci powiedza ze jej nie naprawia bo jest to nieoplacalne??? Chyba niemozliwe prawda?
2. Tzn ja sie powienienem o wszystko pytac jako nieobeznany kupujacy i przechytrzyc ukrywajacego przede mna informacje sprzedawce? To absurd.
--------------------

Poradzcie co zrobic!! Please. Podtrzymuje pytanie.
ew. jesli znacie dobrego palma na plm osie 4 z monochromat wyswietlaczem trzymajacego 3tygodnie i KOSZTUJACEGO PONIZEJ 300 zlotych:) to tez chetnie sie dowiem:)
Ale najchetniej zostawil bym swojego starego. Czlowiek sie przywiazuje:)
Pozdr.-

*

Offline Poklik

• 2379
Palm Zire naprawa!!!
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 18, 2006, 09:39:23 »
To może lepiej zostaw starego (na pamiątkę, zresztą pewnie i tak sprzedaż będzie nieopłacalna, tak samo jak naprawa) i kup jakiegoś innego. Porozglądaj się na Allegro, taki m105 (którego wyżej opisałem) na dwóch alkalicznych AAA działa podobno nawet kilka miesięcy :) Ma co prawda PalmOSa 3.5.3, jednak większość softu z 4.0 na nim pójdzie (zresztą jeszcze nigdy nie spotkałem się z programem, który by chodził na POS4, a na POS3.5 już nie). Z innych to mogę polecić Vx, m500. Vx- małe wymiary, trochę szybszy procek (20mhz), m500- slot na karty sd (może się przydać). Dwa ostatnie mają PalmOS 4.1 (w Vx możliwość zmiany na POS3 i POS3.5) i wbudowane akumulatorki. M105, Vx, m500 mają 8mb ramu i monochromatyczne ekrany.
Ceny na allegro (orientacyjne): m105: 50-100zł; Vx: 70-110zł; m500: 100-150zł.

Palm Zire naprawa!!!
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 18, 2006, 10:36:31 »
Dzieki. No wlasnie:) Pytalem przez tel w jednej firmie - wymiana wyswietlacza kosztowala by okolo 300zl (gdyby to robili:). TO juz zarzuty do producentow. Komorki tez nie naprawisz bo cena naprawy wyzsza niz nowej kom - paranoja. Ale to inny temat.

To rzeczywiscie dobry pomysl. A wie ktos gdzie mozna organoleptycznie obejzec taki sprzet? W sklepach typu Infopolis starszych rzeczy nie maja a kupowanie bez obejzenia modelu i poklikania to jednak malo praktyczne jest...
pozdr.-

*

Offline kwieto

• 2785
Palm Zire naprawa!!!
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 18, 2006, 10:55:52 »
Post usunięty jako wyraz protestu przeciw działaniom administracji na forum PDAclub.
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=71713.0
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2007, 23:29:33 wysłana przez kwieto »
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline Poklik

• 2379
Palm Zire naprawa!!!
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 18, 2006, 11:42:58 »
Raczej już nigdzie oficjalnie tych Palmów nie sprzedają. Może na giełdzie komputerowej, lub w jakimś komisie znajdziesz takiego starego Palma.
Jednak Palm to Palm i myślę, że na żadnym z nich się nie zawiedziesz :D
PS. Tak na wszelki wypadek przypominam, że większość z nich, czyli seria III, m1xxx jest na baterie AAA (dla niektórych to zaleta, dla innych wada), więc jeżeli nie chcesz kupywać dodatkowych baterii to polecam Vx, m500, lub też i705. Wszystkie wyżej wymienione Palmy mają 4bitową głębie szarości, czyli 16 odcieni jak twój Zire m150, jednak Palm i705 ma tylko 2bit odcieni (4 odcienie). To tak piszę na wszelki wypadek.

Palm Zire naprawa!!!
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 24, 2006, 11:19:51 »
Prrzeczytalem chyba wszystkie mozliwe recenzje dostepne w sieci. Oczy mi wylazly z przemeczenia. W kazdym razie sklanial bym sie ku palm zire 31 albo thungsten E2 - co o nich myslice? czy ktos wie ile czasu trzyma na bateriach Zire a ile thingstenE2? Tak mysle ze skoro maja ten sam procek a zire ma mniej wymagajacy ekran to moze zire dziala dluzej? 10 dni??

Co do tego gdzie kupic to rzeczywiscie jest problem - na gieldzie sa tylko jakies smieci. W arkadii i tym podobnych sklepach maja raptem trzy najnowsze modele. Czlowiek by chcial pomacac takie cudo zanim kupi na alegro:)
Pozdr.-