elaborat humorystyczny.
...w akcie desperacji rozebrałem maszynkę na kawałki. Po około dwóch zawałach złożyłem... i nic nowego... stoi jak stał..
Chyba odpada idea rozładowania... choć nie wiem, ile trzebaby trzymac maszynę bez baterii, ale skoro zdołałem w międzyczasie rozłożyć wszystko... no to wiecej chyba naprawdę nie trzeba...
Zadziwiające wnętrze, szkoda, ze nie mam cyfraka pod ręką..juz wiem czemu to się nazywa niewymienialna bateria..., lol ;/ to płaski worek z jakby żelem, przyklejony do kawałka plastiku, nawet nie obudowy, małe mam wyobrażenie o elektronice i pokrewnych radosnych dziedzinach, ale faktycznie to wygląda na low cost.. Za to sama elektronika mnie zaskoczyła pozytywnie.... pamięci samsunga, a proc, hm proc jest..mały. i nie w tym miejscu, w ktorym bym się go spodziewał.
Ok, składam i kwękam...

btw, śruby bez problemu dało się odkręcić zwykłym małym śrubokrętem, nie wiem skąd wziął mi się w głowie pomysł, że potrzebuję torxów...echhh...
update: cholera jasna,
czy to możliwe, zeby bateria UROSŁA!? nie mogę pomieścić jej teraz w obudowie...nosz... Oo
update.. pomijając baterię...
znalazłem tryb serwisowy!..
skrajne + HR ...czyzby tak, jak w ipaq 3xxx? lol...
no zobaczmy, co tu mamy.,..
menu wygląda tak:
diagnostics manager
-----------------------Keyboard check
USB cable detect
Processor
Flash
(i tu po teście mam:
Mfg_ID 0x89 Dev_ID 0x8802
Mfg_ID 0x89 Dev_ID 0x8802
FashRom size(MB) 32
Checksum 0xe1a7
===diagnostics passed== )
Potem na liście jest:
Memory
PIC
Ac97
Flash Lock Status
Lock Flash
Unlock Flash
------------------------
testy:continous
once
i pod spodem oznaczenia buttonów..+ licznik passów.
przechodzi wszystkie testy...
przy kliknięciu testlock status mam
all blocks locked.
No i najważniejsze..gdybym tak chciał wgrać rom przez usb...
usba jest wykrywana... ale gdzie jest update z karty....update:
znalazłem tryb wgrywania romu...dwa wewnętrzne + HR, ciekawe, czy są inne kombinacje...
Ukazuje się komunikat:
Wait to Download Image...Czy to dobra oznaka?Download image?
teraz się zastanawiam, czy mogłoby być tak, ze ROM jest na płycie od pocketa? nie ma zielonego pojęcia, gdzie ją mam, ale nurtuje mnie to z zasadniczego powodu....
nic nie rozumiem, CZEMU to padło..czemu, jakim cudem ;/
no i zagadka najciekawsza...
przy teście klawiatury testuje buttony, ale za nic nie mogłem określić, CO TO JEST ROCK KEY...lol. Kazał mi nacisnąc ROCK KEY, wyobraźcie sobie...to kompletnie nieistotne, ale wywołało kretyńską radośc...desperata.
sumarycznie:
KRÓLESTWO ZA ROM...jesli to w ogole moze pomóc....
aktualnie na ekranie mam wersję 1.01.0409, szkoda, ze nie pamiętam numerka, który powinien się pojaiwć w tym samym miejscu dalej przy boocie...
i pytanie... czym mógłby się skończyć
HR przy "flash unlocked"?
pociesza mnie wynikowo jedno: jeśli uda się go przywrócić do życia... to oznacza powrót do eksperymentów z linuxem...
hmm, pytanie nooba zupełnie: czy da się edytowac wnętrze pliku z romem? da się np. zmienić sobie bootscreen?
update... zzzz...
http://www.palmax.pl/szkoda, że jest niedziela... ;/
...kolejne pytanie... jak zrobić dump tego, co teraz jest w romie...
Zapodałem zapytanie o dump na rosyjskim forum, te maszynki tam były sprzedawane, moze...coś.
i ciekawe, choć nic nie znaczące odkrycie:
SR + power budzi pocketa w max jasności ekranu...czy coś oprócz tego..nie wiem.
dzięki, panowie.
zobaczymy, co z tego wyjdzie.
Może wynikowo to prozaiczny, zwyczajowy pad romu do uratowania, martwi mnie tylko ten "update" przy boocie..co to było.