Odklejanie folii

• 6 Odpowiedzi
  • 1326 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odklejanie folii
« dnia: Styczeń 13, 2007, 00:45:47 »
Mam pytanie.
Odpowiedzi na nie nigdzie nie znalazłem, choć czytałem całą masę podobnych wątków.
Czy ściągając/odrywając folię z digitizera(czy też digitalizera)  można go w jakiś sposób uszkodzić ? Rozumiem, że digitizer jest nad LCD.
Sprzęt to pda-n, a folia to brando.
I w jaki sposób zrobić to najdelikatniej jak się da ?
Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na odpowiedź - PILNA sprawa.

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
Odklejanie folii
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 13, 2007, 01:17:19 »
Najprościej taśmą klejącą. Przyklejasz ją przy którymś z rogów i paznokciem dociskasz tak aby sie przykleiła aż do samego brzegu. Chodzi o to że jak pociągniesz za taśmę to żeby ciągnęła folie ochronną z samego brzegu a nie gdzieś ze środka.
Are you shpongled?

Odklejanie folii
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 13, 2007, 06:44:10 »
Spoko, to wlasnie wiem, ze z brzegu. Myk z taśmą wydaje się OK, a jak to jest z ewentualnym uszkodzeniem digitizera, bo zakładam, że nie wszystkie folie ochronne sa takie same, niektore przylegają elektrostatycznie, inne na jakimś mocniejszym lub lżejszym kleju.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
Odklejanie folii
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 13, 2007, 10:10:58 »
folia Brando nie jest mocowana na klej więc przy zdejmowaniu nic nie uszkodzisz, chyba że zaczniesz podważać narożniki czymś ostrym :)

Odklejanie folii
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 13, 2007, 13:30:09 »
Niczym ostrym dzialac nie bede, rozumie sie samo przez sie. Najwyzej drewniana wykałaczka - o czyms takim myslalem, albo motyw z tasma klejaca. Jeszcze jeden znajomy (sprzedawca telefonow i pda) doradzil mi zeby delikatnie potraktowac folie suszarka do wlosow, ale bardzo ostroznie. To spowoduje, ze sciaganie bedzie nieco latwiejsze.
Macie jeszcze jakies pomysly ?
W sumie dalej nie mam odpowiedzi czy sciaganie moze cos uszkodzic. Mam na mysli samo odrywanie, juz po podważeniu czy przyklejeniu taśmy ... Czy w jakis sposob struktury tej warstwy dotykowej nie naruszę, czy nie ma mozliwosci, zeby ja jakos od LCD oderwac  ? Jak to wogole jest mocowane ? Jakos zgrzewane ?
Prosze o odpowiedz i ewentualne sugestie.
Jest wiele instrukcji o naklejaniu folii, ale niestety nigdzie o jej sciaganiu ;)

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
Odklejanie folii
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 13, 2007, 13:45:38 »
było o ściąganiu również, w wątku o foliach
suszarkę zdecydowanie odradzam, sposób z taśmą jest najlepszy
folia Brando jest przyciągana elektrostatycznie do ekranu, jak puści w narożniku to potem już łatwo zdjąć
ciągnąc za folię ochronną warstwy dotykowej nie oderwiesz ani nie uszkodzisz, nie ma takiej możliwości

Odklejanie folii
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 13, 2007, 14:47:32 »
Dobra, skoro odradzasz suszarką ...
Trzeba bedzie wiec zdecydowac sie na ruch z tasma klejaca. Biore sie dzisiaj za dzilanie i zobacze co bedzie.
Jak jeszcze jakies propozycje macie lub sugestie, to ja chetnie wszystkie wezme pod uwage ...