nierowne podswietlenie matrycy w HTC TyTn II

• 7 Odpowiedzi
  • 958 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

nierowne podswietlenie matrycy w HTC TyTn II
« dnia: Luty 19, 2010, 20:23:15 »
Witam - któtko i zwięźle. ---
Jakis czas temu zauważyłem, że na ekranie mojego HTC pojawila sie dziwna "Plama". Jest ona widoczna szczegolnie gdy caly ekran wyswietla kolor czarny a podswietlenie matrycy ustawione jest na "max". Jest to ciemniejsze pole o promieniu ok 0,5 cm - lagodnie przechodzące w "normalne" podwietlenie. Mniej jest to widzialne w jasniejszych kolorach, a prawie niewidoczne przy wyswietlaniu bialego koloru.
Proszę o opinie, czy jest to do naprawy, czy nie warto sie w to bawic i po prostu wydac 100zł na nowy ekran.
z gory dziekuję za podpowiedzi.

*

Offline devon89

• *
  • 86
  • Sprzęt: HTC Desire
Odp: nierowne podswietlenie matrycy w HTC TyTn II
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 19, 2010, 23:05:39 »
a jest możliwe że ekran został w tym miejscu mocno przyciśnięty?

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 20, 2010, 11:31:16 »
tak, jakis czas temu mialem go ze soba na nartach - jezdzil w plecaku i moglo sie zdazyc ze byl pare razy mocniej przycisniety. Tyle ze nie wiem czy takie przycisniecie moglo zostawic tak trwaly slad. Wiem ze po mocnym nacisnieciu ekranu na chwile pozostaje ciemna poswiata, ale ta w moim telefonie trwa juz przez pare tygodni.

*

Offline devon89

• *
  • 86
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 20, 2010, 11:58:43 »
to może być trwałe uszkodzenie ekranu wywołane bardzo mocnym przyciśnięciem, kiedyś jak wymieniałem w telefonie ekran to za mocno przycisnąłem i została mi taka jaśniejsza plama widoczna tylko pod kątem

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 20, 2010, 15:18:27 »
dzięki bardzo za odpowiedz.
W takim razie pewnie czeka mnie wymiana ekranu :(
Pozdrawiam.

*

Offline msichal

• 16
  • Bo nikt nie truje dupy lepiej niż ja!
  • Sprzęt: HTC Kaiser
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 24, 2010, 12:51:42 »
Moze nie jestem jakimś znawcą PDA, bardziej elektronikiem-amatorem, tak więc pytanie: Wykluczyłeś taką możliwość, że któraś z LEDów podświetlenia mogła się spalić/uszkodzić?
Posiadacz kompletnie spieprzonego zepsutego Hermesa i Kaisera prawie bez zasięgu ;)

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 06, 2010, 21:32:38 »
Tez jestem amatorem - wiec moge sie mylic - ale zawsze myslalem ze podswietlenie matryc jest pewnego rodzaju jednolitą diodą podświetlającą i gdyby cos sie wypalio to by podswietlenie po prostu nie dzialalo.
Ale jak mowie - nie znam sie i jest to tylko teoretyczne gdybanie.
Bardziej bym faktycznie stawial na uszkodzenie samej warstwy lcd.
Czekam jeszcze troche - moze ekrany nieco stanieją. Na razie widzialem najtansze po ok 100zl.

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 07, 2010, 12:24:10 »
Przeważnie jest 5-6 diod podświetlających przy tej przekątnej. Większe ekrany mają ich więcej. Jednak są one połączone szeregowo więc spalenie jednej oznacza brak świecenie reszty. Chyba że się dziwnie spali tak że będzie zwierać.
Are you shpongled?