Nieeeeee ... Pływający obszar ekranu podczas rozsuwania klawiatury :/

• 11 Odpowiedzi
  • 986 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ja mam strasznego pecha do mobilnego sprzętu :/
najpierw nokia 6630 którą kiedys kupiłem za poważne pieniądze a sprzedałem za grosze gdyż połowa rzeczy sie w niej zepsuła a teraz to :
mam BA kilka dni i po hr zauważyłem przy rozkładaniu i składaniu klawy że pływa pewien obszar wyświetlacza ... tzn wygląda to tak jakbym do monitora lcd dociskał palce w kilku miejscach ... co może być zgrane ? czy naprawa takiego czegoś to duże wyzwanie ?

*

Offline greggi

• *
  • 85
  • ....wżdy rankiem, ślicznej sprzątaczce zdać się...
  • Sprzęt: Wallaby>Magician>Wizard> Blue Angel; Artemis> iPhone3; HP DV9675eo/Acer Aspire 6920
Odp: Nieeeeee ... Pływający obszar ekranu podczas rozsuwania klawiatury :/
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 04, 2008, 07:26:50 »
            Mam juz drugiego BA, w pierwszym wysiadla tasma laczaca LCD z plyta gl. Koszt wymiany tasmy, to rowniez wartosc wyswietlacza, poniewaz te podzespoly sa trwale zintegrowane. Ktos na forum w dziale "zrob to sam", wymienial tasme na chalupniczych elementach i domowym sposobem. Mozesz poszukac. Jednak wydaje mi sie, iz Twoj problem to nie kwestia tasmy. W tym wypadku objawy sa troszke inne, mianowicie pokazuja sie pionowe pasy i ekran blednie. Moze u Ciebie to jakis niefortunny nacisk elementow; plyty lub innych. Pozdr.
"....a dzieci zakalęta paliły coraz bardziej..."

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 04, 2008, 19:38:08 »
hmm cos mi sie wydaje że pasuje przenieść wątek do działu "serwisowanie" ... więc prosze o to ;]

podczasz rozsuwania problem występuje na lewej stronie ekranu obok przycisku kamery tzn na tym samym poziomie co button ( tam chyba znajduje sie taśma :/ ? )
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2008, 22:06:57 wysłana przez mrozik26 »

*

Offline greggi

• *
  • 85
  • Sprzęt: Wallaby>Magician>Wizard> Blue Angel; Artemis> iPhone3; HP DV9675eo/Acer Aspire 6920
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 05, 2008, 10:14:17 »
Tasma patrzac, "an face", jest z lewej strony i... wlasciwie sa dwie.

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 05, 2008, 11:09:18 »
czyli może być to oznaka padającej tasmy ?

*

Offline greggi

• *
  • 85
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 05, 2008, 17:12:39 »
Trudno powiedziec, ale wydaje mi sie, ze nie. Przy uszkodzeniu tasmy wariuje caly ekran, a nie tylko czesc. Czasem jest to wyblakniecie, a czasem kolorowe pionowe pasy. Byc moze sa jeszcze inne objawy, ktorych jednak nie doswiadczylem osobiscie. Moze ktos ma wiecej w tym wypadku do powiedzenia.

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 05, 2008, 17:19:17 »
Jeżeli to się dzieje tylko podczas rozsuwania klawiaturki to najlepiej zignoruj to. :smile: Coś lekko z tyłu uciska ekran w tym momencie i pojawia się taka falka. Czasem występuje to w palmtopach, jednak najgorzej, gdy pojawia się ona podczas zwykłego dotykania ekranu, wtedy i nieestetycznie to wygląda i może rozpraszać. :wink:

PS. Taka "falka" nie ma nic wspólnego z wadliwą tasiemką od wyświetlacza.

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 05, 2008, 17:41:51 »
a czy niemoże to być tak że taśma jest źle ułożona i coś ją uciska a po jakimś czasie poprostu sie przetrze ?

*

Offline greggi

• *
  • 85
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 05, 2008, 18:11:19 »
Mysle, ze jednoznacznie mozna powiedziec - nie. Raczej zgodze sie z poprzednia wypowiedzia. Jednak uwazam, ze tasma w BA jest troszke bezmyslnie zalozona. Raz, ze zintegrowana z wyswietlaczem, a dwa, jest przelozona przez otwor w metalowym plaskowniku, co naraza ja na przetarcia i z biegiem czasu (trudno okreslic jakiego przedzialu) zostanie uszkodzona.

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 06, 2008, 23:43:47 »
zauważyłem jeszcze jedną rzecz .... gdzieś tak w połowie drogi do całkowitego wysunięcia klawiatury słychać takie jakby kliknięcie czegos w środku jakby taśmy czy czegoś Oo .... też tak macie ? właśnie w tym miejscu powstają na ekranie " wodne koła "

*

Offline nurek3

• 442
  • Sprzęt: Acer N30, Palm Visor Platinum
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 07, 2008, 09:08:44 »
Właśnie sprawdziłem i nie mam czegoś takiego - słychać "kliknięcie" na początku i na końcu.

Może źle złożony?
http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656

Bardzo śmieszne malucha i resztę usuwać ;]

*

Offline pajeros

• 251
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 10, 2008, 19:27:01 »
A ja myślę że panel w którym znajduje się LCD jest za mocno skręcony, źle złożony lub coś w tym stylu.
Może ktoś rozbierał ten aparat i coś zrobił nie tak.
Ślady które widzisz to efekt nacisku na powierzchnię wyświetlacza (nacisk następuje na pewno od tyłu LCD).
Coś takiego można zaobserwować praktycznie na każdym LCD, chociażby na domowym LCD od PC.
Przypadłośc taką ma często eten m700, cienka obudowa, wszystko pościskane, przy rozsuwaniu obudowy widać kolorowe refleksy.
Masz dwa wyjścia...
- jeśli jesteś w stanie to zignorować nie rób nic, to nei jest żadna awaria sprzętu i żadnego uszkodzenia nie spowoduje,
- jesli chcesz się tego pozbyć trzeba rozebrać obudowę, poprawić złożenie panela lub jeśli inaczej się nie da podpiłować obudowę gdzieniegdzie.
Pozdro
Five Star Service
Serwis pogwarancyjny i sprzedaż PDA, PNA, GPS, Iphone.