Niedziałający Bluetooth, unieważniona gwarancja :-[ N9300i

• 11 Odpowiedzi
  • 1336 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Vex

• *
  • 70
« dnia: Październik 18, 2006, 19:02:43 »
Cześć,
od tygodnia prześladuje mnie chyba jakieś fatum. Dwa miesiące temu kupiłem na Allegro Nokie 9300i od człowieka który kupił ją z pewnego sklepiku ( głównie sprzedającego przez internet ). Telefon jak się później okazało był z simlockiem Orange. Ludki ze sklepu zdjęli człowiekowi simlocka, po czym podbili PUSTĄ (??!!) do tej pory kartę gwarancyjną swoją pieczątką. Tak się stało że zanabyłem od tego człowieka telefon wraz z gwarancją i wszystko działało ok, aż do zeszłego tygodnia kiedy to przestał działać bluetooth. No więc cóż. Mam gwarancję, to ide do serwisu nokii, oddaje tel do naprawy, a dzisiaj po niego przychodze i co słyszę? Że został nielegalnie ściągnięty simlock więc unieważnili mi gwarancje i powiedzieli że już mi nigdzie tego nie naprawią. Dzwonię do sklepu z którego byłzakupiony pierwotnie telefon i słysze że on o niczym nie wie, że nie zdejmował blokady ( a z tonu głosu i tego jak kręci wiem że dokładnie wie o co chodzi ) i żebym teraz spadał na drzewo, bo trzeba było najpierw pojechać do nich, wtedy by mi założyli spowrotem simlocka, a teraz to żebym się bujał  :wkurzony:

Teraz mam kilka pytań. Czy karta gwarancyjna nie powinna być podstęplowana przez Orange, a jezeli jakimś cudem nie była, to sprzedawca ma prawo ją podbić swoją pieczątką?? Czy mam jakiekolwiek szanse dobiegać się teraz swojej racji?

Jeżeli to wszystko na nic, to nie wiecie ile może kosztować naprawa bluetootha? Dostałem raport od noki że odmawiają naprawy, ale jest coś napisane, że kod usterki 342. Wiecie co to moze być?

Znacie jakiś sprawdzony serwis na pradze południe, gdzie za niewygórowaną cenę by mi to naprawili?

Dzięki!

*

Offline grisza[gen]

• 266
    • FotoGrisza
  • Sprzęt: [StarTrek][Nokia 770][Nokia 70][MIO P550M][Nokia 9210i][Nokia Ld-3W][Simpad SL4]
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 18, 2006, 19:09:51 »
Teoretycznie możnaby próbować wykorzystać to:

Cytat: "RP"
Abonent, który kupił telefon komórkowy w promocji i podpisał umowę np. na dwa lata, ma prawo od niej odstąpić, jeśli zmienił sie regulamin usługi. Klient ma również prawo do napraw gwarancyjnych, jeśli usunął z telefonu blokadę SIM poza salonem swojej sieci. Tak przynajmniej wynika z ostatnich orzeczeń Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów - pisze Rzeczpospolita.

Jedno ze wspomnianych orzeczeń dotyczyło pozwu, jaki przeciwko Polkomtelowi wniósł Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Polkomtel, podobnie jak wiele innych sieci sprzedaje telefony po niższych cenach, zawierając jednak umowę na określony czas. W umowie tej uwzględniona jest konieczność zapłacenia wysokich kar w razie odstąpienia od umowy.

Jak pisze Rzeczpospolita, prawo telekomunikacyjne przewiduje, że w razie zmiany regulaminu usługi konsument ma prawo do wypowiedzenia umowy. Sąd uznał na tej podstawie, że operator nie może żądać od klienta zapłaty kar umownych z powodu rezygnacji z usług sieci, jeśli regulamin rzeczywiście się zmienił.

Drugie ze wspomnianych orzeczeń dotyczyło utraty praw do serwisu gwarancyjnego po usunięciu blokady SIM. Pozew w tej sprawie wniósł przeciwko Polkomtelowi powiatowy rzecznik praw konsumentów w Poznaniu.

Sąd zgodził się z rzecznikiem co do tego, że choć warunki gwarancji może prawie dowolnie określać umowa konsumenta z producentem, to uprawnień z tytułu niezgodności towaru nie wolno wyłączać ani ograniczać. Sprzedawca ma oczywiście prawo nie uznać reklamacji takiej usterki, która powstała w wyniku nieautoryzowanego ściągnięcia blokady SIM, ale samo ściągnięcie blokady, nie oznacza utraty prawa do naprawy innych usterek.

Obydwa wyroki nie są jeszcze prawomocne. Więcej informacji na ich temat w magazynie Rzeczpospolita: Klient ma prawo do reklamacji telefonu i rezygnacji z umowy

Ale znając polskich cwaniaczków serwisowych zaatakują np. starą gadką o "ogniskach elektrokorozji" itp - ot taki kraj...
Dawniej ludzie byli bliżsi sobie. Musieli. Broń nie niosła daleko.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 18, 2006, 20:33:34 »
Vex jak dla mnie jest to typowa niezgodność towaru z umówą. Musisz dogadać się ze sprzedajacym, czy wiedział o tym, że sklep sam zdjął simlocka. Jeśli nie, można próbować dochodzić od sklepu usunięcia niezgodności z umową, ale jak znam życie i takie przypadki, to usłyszysz, że oni sprzedali telefon z simlockiem, a Ty (albo osoba od której kupiłeś) sami zdjęliście simlocka.

*

lucass

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 18, 2006, 20:40:59 »
lucass Tak, a czytałeś, że wyrok jest nieprawomocny??

*

lucass

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 18, 2006, 20:47:02 »
no tak, ale krok do przodu jakis jest , prawda ? z akcyzami walczyli i wywalczyli, Strasburg postraszył "klony"  i poszło :P

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 18, 2006, 20:50:00 »
Cytat: "lucass"
no tak, ale krok do przodu jakis jest , prawda ?

Nawet duży. I to w dodatku sensowny. Ja osobiście nie mam wątpliwości, że ta linia orzecznicza się utrzyma, bo każdy inny pogląd był po prostu głupi. Z tym, że jeszcze kilka lat zanim wywalczysz od producentów telefonów aby zabrali się za naprawy gwarancyjne telefonów ze zdjętymi simlockami. Póki co pozostaje proces.  :S

*

Offline Vex

• *
  • 70
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 18, 2006, 21:02:53 »
ajed, człowiek od którego kupowałem o tym wiedział, bo sklep najpierw mu zdjął simlocka, a potem podstęplował gwarancje producenta. Pytałem się go o to wyraźnie, co jeżeli się popsuje. Powiedział, że gwarancja jest podstęplowana i żeby wtedy albo do Nokii albo to tego sklepu. Jako iż w sklepie nikt nie odbierał i było zamknięte to poszedłem do nokii gdzie mi uprzejmie unieważnili gwarancje  :wkurzony: Będąc w sklepie usłyszełem właśnie "MY NIC NIE WIEMY, SPRZEDALIŚMY TELEFON Z SIMLOCKIEM I NIE WIEMY CO PAN Z NIM ROBIŁ", a chwile potem: "PO CO PAN SZEDL DO NOKII? TRZEBA BYLO PRZYJSC DO NAS, MY BYSMY SPOWROTEM ZALOZYLI LOCKA I WTEDY, A TERAZ NIE MAMY O CZYM MOWIC". Po porstu kur$#@$#@ mnie bierze  :wkurzony:

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 18, 2006, 21:15:18 »
Vex No to ewentualnie pozostaje Ci droga sądowa.

*

lucass

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 18, 2006, 21:20:48 »
ewentualnie jak masz dowod zakupu, idz do nich i tylko postrasz ich sadem...zazwyczaj miekna jak usłysza słowo: Policja , sad, grzywna , odszkodowanie, prokurator, wokanda :P

*

Offline Vex

• *
  • 70
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 18, 2006, 21:22:07 »
ajed, tak też właśnie myślałem, że zostaje tylko to, ale raczej szkoda zachodu  :S

W takim razie czy moglibyście polecić jakiś serwisik w warszawie na pradze południe, może okolice gocławia? Z tego co usłyszałem w nokii to w żadnym większym autoryzowany serwisie już się do tego telefonu nie dotkną. Kurcze...jakiegoś bana zakładają czy co  :|

lucass, a nie wiesz czy można stwierdzić kiedy był zdejmowany sim lock? Mam ich pieczątke na gwarancji z datą zakupu. Jeżeli mozna stwierdzić ( np informacje w telefonie ) kiedy ostatni raz było coś grzebane, to wtedy nie będą mogli się wyprzeć, że sam sobie zdjąłem blokade.

*

Offline Vex

• *
  • 70
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 18, 2006, 22:56:39 »
Dziwna sprawa. Po kórymś już z rzędu formatowaniu pamięci bluetooth ożył na 5 minut i znowu zdechł. Skoro tak to może jednak nowe oprogramowanie załatwi sprawę?