Dell axim x50v - problem z dźwiękiem

• 5 Odpowiedzi
  • 457 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ups

• 20
Dell axim x50v - problem z dźwiękiem
« dnia: Październik 17, 2007, 23:15:35 »
Witam!
Mam taki problem otóż pewnego dnia palmtop przestał mi wydawać dźwięki przez głośnik a gdy podłączę przez mini-jacka to wszystko jest ok i przez słuchawki gra bez problemu? co się mogło stać i jak to naprawić? ewentualnie gdzie w Koninie lub okolicach jest ktoś kto mógłby mi to naprawić jeśli naprawa jest bardzo skomplikowana ?

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
Odp: Dell axim x50v - problem z dźwiękiem
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 18, 2007, 02:32:45 »
nie jest skomplikowana jeśli dźwięk nie powrócił po odpięciu słuchawek - prawdopodobnie głośnik nadal jest odcięty tak jakby słuchawki były cały czas podłączone. Trzeba podziałać w gniazdku wtykiem od słuchawek (wyjąć, włożyć kilka razy) i powinno się naprawić

*

Offline ups

• 20
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 18, 2007, 09:34:05 »
Właśnie wypróbowałem tą metodę ale niestety nie pomoga około 40 razy włożyłem i wyjąłem mini-jacka i nic nie pomaga i go obkręcałem w tym gnieździe i wogóel ale nie pomoga jest jakas inna metoda na to?

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 18, 2007, 18:53:40 »
Jeśli nie boisz się go otworzyć to zmierz miernikiem opór głośnika. Powinien mieć około 8 ohm. Jeśli nie wykazuje oporu to uszkodzona jest cewka która wprawia membranę w drgania.
Are you shpongled?

*

Offline fokstrot

• 949
  • Sprzęt: BB 9780 pin: 26791dc9
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 18, 2007, 19:16:07 »
a nie masz czasem zwarcie gdzies w gniezdzie, ktore powoduje przelaczenie dzwieku na gniazdo zewn? cos takiego dzieje sie np w telefonach
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

Offline ups

• 20
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 19, 2007, 09:28:01 »
Szczerze mówiąc to nie tyle boje się go otworzyć co nie mam do tych malutkich śrubek odpowiedniego śrubokręta i nie mam czym go otworzyć... a ten ten opór to mam zmierzyć na gnieździe pomiędzy stykami czy w którym miejscu? a jak sprawdzić czy mam w gnieździe zwarcie czy nie?