Mio p550 problemy z GPS

• 5 Odpowiedzi
  • 2810 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline pablodesign

• 16
    • pablodesign
  • Sprzęt: mio p350
Mio p550 problemy z GPS
« dnia: Lipiec 10, 2009, 00:37:19 »
Witam.

Czy ktoś słyszał o problemach z GPS w mio p550? Uszkodzona antena, brak styku, czy cokolwiek, co powoduje słaby odbiór sygnału gps. U mnie jest tak że jak wjadę w ulice pomiędzy dwoma blokami to praktycznie od razu mam komunikat 'słaby sygnał gps' lub 'brak sygnału'. Strasznie to denerwujące, czytałem opinie że p550 ma dobrego gps'a a ja mam spore problemy :(

Jeśli ktoś ze szczecina by chciał się podjąć sprawdzenia czy jest to jakaś usterka to proszę o kontakt.

PS: Czy jest możliwość że rom z win 6.1 tak miesza z sygnałem? Może spróbuję wrócić do oryginalnego wm5, może będzie lepiej - co o tym myślicie?

Pozdrawiam.

*

Offline pablodesign

• 16
    • pablodesign
Odp: Mio p550 problemy z GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 23, 2009, 14:35:47 »
Uzupełnię swój wątek pomimo braku odpowiedzi: dostałem w swoje ręce mio p350 i od dwóch dni porównuję działanie obu gps'ów. Oto moje spostrzeżenia:

- w trudnych warunkach p350 lapie fixa, moj 550 nie łapie,
- p350 szybciej łapie fix'a w dowolnych warunkach od mojego 550,
- p350 mniej się gubi i o wiele mniej jest 'skakania po mapie' i pływania pozycji.

Wniosek z tego ze z 550 jest cos nie tak. I teraz pytanie - czy antena gps w tym modelu jest podłączona jakimś kabelkiem, jest w obudowie czy coś takiego?
Co poza całą płytą główną mogło się skopać?

Dzisiaj prawdopodobnie będę rozkręcał p550 jak się uda to porobię zdjęcia, a na razie mam nadzieję że ktoś napisze jakieś wskazówki.

Pozdrawiam.

*

Offline pablodesign

• 16
    • pablodesign
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 25, 2009, 21:31:27 »
Kolejna aktualizacja. Dwa dni temu oba mio zostały rozkręcone na części pierwsze. Została podmieniona płytka z anteną gps i jakąś elektroniką. Po testach pieszych i samochodowych mogę napisać że teraz działa to bardziej jak powinno:

- mio łapie 4-9 satelit, czasami zdarza się mu zgubić sygnał ale tylko w pierwszej minucie po złapaniu fix'a (podczas jazdy samochodem),
- nie kręci mapą gdy stoję i nie 'zwiedza okolicy' skacząć dookoła,
- pokazuje prawidłową drogę w przypadku gdy są dwie równoległe w niewielkiej odległości,
- przy nawigacji pieszej (gpsvp + mapy google) pokazuje dokładniej drogę, brak odchyłek na boki, gdy się zatrzymuję to wskaznik pozycji faktycznie stoi, a nie jak poprzednio lata po okolicy.

Jeszcze wrzucam obiecane zdjęcia z 'operacji', jeśli ktoś ma jakieś pytania odnośnie rozbiórki to chętnie odpowiem.

Pozdrawiam.

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 26, 2009, 22:26:56 »
OT
Rozbierałeś go z włożoną baterią??
No tak hardcorowo to jeszcze nie robiłem, spinam czasem sprzęt na krótko ale rozkładać z baterią......  :-?

*

Offline pablodesign

• 16
    • pablodesign
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 27, 2009, 08:21:47 »
OT
Rozbierałeś go z włożoną baterią??
No tak hardcorowo to jeszcze nie robiłem, spinam czasem sprzęt na krótko ale rozkładać z baterią......  :-?

Spoko, wprawdzie na pierwszych zdjeciach bateria jest jeszcze podlaczona, ale zaraz pozniej zostala odlaczona od plytki. Poza tym bateria jest dosyc mocno przyklejona do lcd i nie chcialem jej na sile odklejac. To ze 'siedzi' na swoim miejscu w niczym nie przeszkadza przy calym rozbieraniu sprzetu. Wg mnie odlaczenie baterii w zupelnosci wystarczy.

Pozdrawiam.

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 27, 2009, 16:51:24 »
Ok, teraz rozumiem, nie znam się na Mio, ale odłączenie zasilania od płyty głównej wystarczy, bateria może sobie zostać przyklejona.