MIO P-560 awaria systemu

• 8 Odpowiedzi
  • 631 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MIO P-560 awaria systemu
« dnia: Luty 13, 2010, 12:03:10 »
Witam!
Mam spory problem,z którego nie wiem jak wybrnąć !Z pamięci ROM, kat. Moje Dokumenty chciałem wykasować pod Total Commanderem CE kilka plików txt utworzonych przez pewną aplikację pracującą z karty pamięci.Po przyciśnięciu CTRL,zaznaczyłem wybrane pliki,nie widząc wyżej podświetlonego jakiegoś kat. (mógł to być :APLICATIONS DATA ???lub coś podobnego,nie pamiętam !).Nie czytając ,rutynowo już,okienka ostrzegawczego po kom. Delete,usunąłem te pliki.Uruchomiłem tą aplikację ale po pewnym czasie zauważyłem dziwne zachowania...utrata barw na ekranie i wreszcie "zawieszka"!.Zrobiłem gorący restart palmtopa i wtedy się zaczęło....W AutoStarcie miałem aplik. BATTI (stan baterii pokazującej a zainstaliwanej w pam. RAM wewnętrznej -2Gb).Pokazał się komunikat o braku możliwości znalezienia pliku lub niewłaściwym certyfikacie aplikacji .
Zniknęła też ikona AutoMapy z ekranu.Próba uruchomienia innych aplikacji dawała ten sam rezultat,bądź to z MENU Start,jak i z lnk pod Eksploratorem plików.Chcałem też dokonać kilku przeinstalowań programów,jednak bez pozytywnych rezultatów.
Dziwne...bo na laptopie sprzęgniętym kablem USB z palmem wyświetlał się kom. "succesfull" a na palmie o nie możliwości zainstalowania!!!
Dodam,że wszystkie aplikacje z pam. ROM działają normalnie,nawet wgrany tam Garmin.Może ktoś zna jakąś radę na w/w problem,będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi ,co mam robić lub co mnie czeka... Pozdrawiam !

*

Offline folekkutno

• 516
  • Sprzęt: Samsungi: i8000&i600
Odp: MIO P-560 awaria systemu
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 13, 2010, 13:25:49 »
a próbowałeś robic hard reset?
hard reset (off, joystick do góry+on lub joystick do góry+reset)
i8000+i600=i8600 :D

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 13, 2010, 13:58:06 »
Reset robiłem wyłącznikiem na spodzie palma

*

Offline Pasztor

• **
  • 152
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 13, 2010, 14:21:43 »
Koledze chodziło o Hard Reset, czyli powrót do ustawień fabrycznych, coś jak formatowanie dysku na komputerze i instalowanie systemu od nowa.
Musisz zrobić tak jak powiedział folekkutno, przytrzymać joystick w górę i przycisnąć reset.

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 13, 2010, 14:48:12 »
Właśnie tego się boję...nie wiem co w tym przypadku utracę z pam ROM....-J.polski systemu,polską klawiaturę i firmowe aplikacje,które tam siedzą ??Rozumię,że RAM i karta pamięci (2+2Gb) ,mocno obsadzone ciekawymi prg. ,bez rejestru będą do wyrzucenia!!
Lepiej miałem na Acer N35 z WM2003,tam zawsze miałem plik Backup-u na karcie pam. zrobiony i szybko wracałem do stanu właściwego.
Czy w WM 6 jest taka możliwość bo nie zauważyłem tego w narzędziach?
PC-et dla mnie nie ma większych tajemnic. A tu,choć od ładnych paru lat bawię się palmami...jestem "cienki i prawie zielony".

*

Offline Pasztor

• **
  • 152
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 13, 2010, 16:12:51 »
Niestety po hard resecie utracisz wszystkie aplikacje które zainstalowałeś sam. Czyli jeżeli polska klawiatura nie była oryginalnie w tym romie, to jej nie będzie. Wydaje mi się jednak, że to możesz sobie później poznajdywać i dograć, a przynajmniej pda będzie Ci działał.
Oczywiście jeżeli na telefonie jest wgrany jakiś custom rom zawierający w sobie aplikacje (np polski język czy klawiaturę), to one będą zainstalowane (zainstalują się same przy pierwszym uruchomieniu). Niestety nie mogę ci powiedzieć co będzie po hard resecie, bo nie wiem jaki masz rom.
Jednak hard reset to chyba najlepsze wyjście, a na przyszłość trzeba sobie skatalogować gdzieś na komputerze wszystkie aplikacje i tyle.

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 13, 2010, 18:38:01 »
Palmtop(nie telefon!) MIO P-560 ma 64Mb ROMu + 2Gb RAMu i dodatkowo 2Gb na karcie pamięci.Miał już zainstalowane spolszczenia,pol.klawieturę,oprogramowanie Sunnysoft,Excel,Word,Internet Exsplorer ,Pocztę,Kalendarz,Zadania,Notes itd.
Kupiłem go z płytą CD z Automapą,którą sam instalowałem na nim.Co teraz zostanie z tego po resecie twardym???
Wszystkie "pierwotne"aplikacje działają obecnie bez zarzutu + zainstalowany w ROM-ie program Garmina,też mojego wsadu!.Start pozostałych aplikacji które wsadziłem do RAMu i na kartę pam. ,powoduje wywołanie wcześniej wspomnianego komunikatu.Brak też możliwości nowych instalek,których nie przyjmuje.Nie mając jasności co do skutków wywołanych hard resetem,mam sporo obaw czy uzyskam stan z momentu zakupu?...

*

Offline Pasztor

• **
  • 152
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 13, 2010, 18:55:31 »
Chyba raczej 2GB romu i 64 MB ramu ;)
Z tego wynika, że wszystko (spolszczenie i klawiatura) będzie, reszta, typu IE, czy word i notes, to standardowe oprogramowanie w systemie windows mobile więc o to nie musisz się martwić :ok:
Ma się rozumieć, ze kupiłeś go w "sklepie", bo jeżeli na allegro, to prawdopodobnie będziesz musiał ręcznie dograć sunny soft (na to składa się spolszczenie i polska klawiatura, oni generalnie robią spolszczenia do różnych urządzeń). Ale to chyba nie problem, na ich stronie na pewno można to znaleźć
Hmm...
http://www.sunnysoft.com/download.php
dziwne, nie ma tego modelu... ale skoro masz to oprogramowanie, to i tak powinno się znaleźć coś w necie.

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 13, 2010, 21:46:21 »
Tak,zakupu dokonałem w sklepie komputerowym...No nic, w razie czego przejdę się do nich.Dzięki !