mio a201 - problem z GPS

• 3 Odpowiedzi
  • 459 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mio a201 - problem z GPS
« dnia: Maj 15, 2008, 09:30:50 »
Witam,

mam problem z GPS w mio a201. Do nawigacji używam iGo i tutaj jest właśnie problem. Jeszcze w zeszłym tygodniu wszystko działało poprawnie do ostatniej niedzieli. GPS jest wykrywany w iGO ale nie może złapać sygnału z satelit. Przejechałem blisko 500km i przez całą drogę nie złapał sygnału. Niby pojawiają się statusy przy poszczególnych satelitach, cały czas trwa wyszukiwanie ale sie nie dzieje. Raz złapał na dosłownie kilka sekund sygnał po czym znowu zaczął wyszukiwać.

Co może być przyczyna tego stanu i co zrobić żeby GPS działał poprawnie?

Dzięki i pozdrawiam,
woolkan

*

Offline narqotic

• 1852
  • Sprzęt: Samsung i780
Odp: mio a201 - problem z GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 15, 2008, 12:42:49 »
Jaki masz samochód? W samochodach z atermiczną (metalizowaną), bądź podgrzewaną elektrycznie przednią szybą sygnał GPS jest skutecznie blokowany i przez to nawigacja może kiepsko łapać fixa. Poza tym obecnie tzw. plamy na słońcu mogą powodować zakłócenia działania takich urządzeń jak odbiorniki GPS (zjawisko to występuje okresowo).
Powodem słabego sygnału GPS mogą być też złe warunki pogodowe (silne zachmurzenie).

*

Offline KeriM36

• 809
    • www.klos.net.pl
  • Sprzęt: Nokia E66 i powrót do MDA Compact 3
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 16, 2008, 08:28:10 »
wyjdz na zewnatrz. odpal nawigacje i zostaw ja tak na 10-15 minut. jesli sygnalu dalej nie zlapie to zrob HardReset i zainstaluj ponownie iGo. znowu proba 10-15minut i jesli dalej bedzie zle to przyczyna moze byc uszkodzenie sprzetu

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 16, 2008, 08:33:10 »
Witam,

mam problem z GPS w mio a201. Do nawigacji używam iGo i tutaj jest właśnie problem. Jeszcze w zeszłym tygodniu wszystko działało poprawnie do ostatniej niedzieli. GPS jest wykrywany w iGO ale nie może złapać sygnału z satelit. Przejechałem blisko 500km i przez całą drogę nie złapał sygnału. Niby pojawiają się statusy przy poszczególnych satelitach, cały czas trwa wyszukiwanie ale sie nie dzieje. Raz złapał na dosłownie kilka sekund sygnał po czym znowu zaczął wyszukiwać.

Co może być przyczyna tego stanu i co zrobić żeby GPS działał poprawnie?

Dzięki i pozdrawiam,
woolkan

używałem tego PDA, czasem zdarzają mu się takie akcje. Zrób HR, powinno pomóc.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...