MIO 168 problem po wymianie gniazda ładowania- grzeje się GPS

• 3 Odpowiedzi
  • 814 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam wszystkich.

Jakiś czas temu prosilem tutaj o pomoc we wlutowniu gniazda ładowania (konkretnie od jakiejś nokii bo tak zażyczył )bo orginalne wyrwał.
Wlutowałem mu to gniazdo, mio ładował się normalnie- tylko, że strasznie się grzał w okolicach chyba modułu od gps - ta łytka gdzie się podłącza wtyczke od anteny.
Grzał się ale ładował i MIO działał normalnie - nie wiem jak GPS bo nie było akurat żadnego oprogramowania by sprawdzić.

Moje pytanie, czy mogło się to stać po wyrwaniu tego gniazda?
Nie sądzę bym źle podłączył to dodatkowe gniazdo ładowania- mio się ładował i działał ale grzał się ten gps.

Czemu tak mogło być? wykluczam jakiekolwiek zwarcie po moim lutowaniu gniazda i montażu.
Po wlutowaniu tego gniazda na chwilę podłączyłem ładowarkę od nokii (ktos tu napisał że można) i tez ładował.
Obecnie sprzet włacza sie na chwilę i zaraz wyłącza- dioda ładowania świeci.

pozdr i proszę o pomoc.

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
Odp: MIO 168 problem po wymianie gniazda ładowania- grzeje się GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 30, 2007, 16:47:57 »
Dowiedź się ile miała wolt ładowarka tego użytkownika. Tak do 5,5-5,7V nie powinno być problemu. Ja ładuję często ładowarką od axima która ma 5,6V. Jeśli się grzeje pod modułem gps to pewnie ten mały scalak 8 nóżkowy. On pierwszy leci jak pójdzie za duże napięcie na zasilanie.
Are you shpongled?

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 01, 2007, 05:54:20 »
Witam.
No faktycznie. Wymieniłem ten scalak pod GPSem i działa ok :)
Układ wziąłem z PDA DOT340 miałem taki akurat.
Proszę mi jeszcze powiedzieć ile może wynosić koszt tej naprawy?
I gdzie ewentualnie można nabyć tego typu części, żebym miał rozeznanie w kosztach na przyszłość.

Pozdrawiam i dziękuję.

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 01, 2007, 17:00:58 »
Tego scalaka raczej nie idzie kupić. Chyba że to jakiś znany układ tylko ze zmienionymi oznaczeniami.
Are you shpongled?