ładowarka do baterii

• 6 Odpowiedzi
  • 1207 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ładowarka do baterii
« dnia: Czerwiec 30, 2010, 15:46:25 »
Ma ktoś pomysł jak zbudować ładowarkę którą będę mógł ładować baterię ?
Nie mogę ładować w telefonie, jakiś problem dziwny, miga lapka pomarańczowa.
Bateria wygląda tak :

Zależy mi na pomysłach, i sugestiach.
Z góry dzięki.

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
Odp: ładowarka do baterii
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 30, 2010, 15:51:45 »
Po co budować, lepiej kupić od razu na wszystkie aku.
Koszt w każdym razie niewielki a ładuję tym na wakacjach wszystko co ma oznaczony +/- od nokia po HTC
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 30, 2010, 15:53:30 wysłana przez Antej »

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 30, 2010, 16:28:25 »
Fajny patent, jednak chciałbym żeby ktoś rzucił jakimś pomysłem jak zbudować własną, tego typu ładowarkę.

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 20, 2010, 00:50:55 »
Ja zbudowałem taką sam ;]
Znalazlem stara niepotrzebna ladowarke od Nokii , ucialem koncowke , znalazlem + i - . Znalazlem pudeleczko odpowiadajace wielkosci baterii (dziebko wieksze) . Ze spinaczy biurowych zrobilem styki podlaczajec do jednego + do 2  - odpowiednio izalujac. Pudeleczko nie wyglada najgorzej a co najwazniejsze laduje prawidlowo baterie :) Tymczasówka dla ludzi z problemami zwiazanymi z ladowaniem (dla takich jak ja niestety ;/) Zdjecia wrzuce pozniej Pozdrawiam

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 20, 2010, 15:11:23 »
Ładowarka od nokii to tylko zasilacz. Tam nie ma żadnej kontroli ładowania. Układ sterujący procesem ładowania jest w telefonie. Twój sposób na ładowanie to najlepsza droga do uwalenia baterii. Nieprawidłowo ładowane ogniwa litowo jonowe są niebezpieczne. Mogą się nawet zapalić.
Are you shpongled?

*

Offline wibi

• *
  • 51
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 02, 2010, 20:25:59 »
Ja kupiłem kiedyś ładowarkę uniwersalną o nazwie LIONDO (były nawet na Allegro i to b. tanio ok.10zł!). Jak ona wyglada mozna zobaczyć na googlach wpisujac w/w nazwę.Wprawdzie nieco długo ładuje ale za to naładowana nią bateria jest naprawdę naładowana.Całym procesem ładowania steruje jakis układ,niestety zalany tworzywem i bez odpowiednika w normalnej obudowie ale za to  na stronach rosyjskich (gdzie jest omawiana i b.chwalona) znalazłem nawet schemat tego co prócz w/w układu istnieje.Ładowanie jest prądem impulsowym z kontrolą napiecia i dodatkowo ma przełączaną polaryzację biegunów ustawianą przełącznikiem wg.wskazań diody.Można nia ładować wszelkie rodzaje baterii LiJon (tylko) od tych w tel.komórkowych po aparaty foto jak równiez kamery.Jest leciutka i bardzo poręczna,zasilana z sieci a sposób podłączenia baterii jest taki sam jak na zdjęciu zamieszczonym wyżej w poście kol.Antej z tym, że ta z tego postu wymaga złącza USB czyli podania napiecia 5V a nie każdy ma pod reką komputer czy laptopa.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2010, 20:33:01 wysłana przez wibi »

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 02, 2010, 21:02:22 »
z tym, że ta z tego postu wymaga złącza USB czyli podania napiecia 5V a nie każdy ma pod reką komputer czy laptopa.

Bredzisz, używam jej w aucie, na wyjazdach, wszędzie gdzie jest 220V. Wystarcza adapter 220V->USB 5V, lub zapalniczka->5V. Nawet do solar charger podpinałem.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2010, 21:03:54 wysłana przez Antej »