Witam,
Mam ogólne pytanie. Gdzie można naprawić radio rom w hp ipaq hw6515 ? Znacie jakiś serwis który się tego podejmie ?
Opisuje dokładnie co się stało. Robiłem update romu przez stacje dokującą i kom mi się zawiesił. Okazało się że coś mi w radio romie poknociło przez to i teraz nie mam w ogóle obsługi GSM. Mam backupa na SD, i też nie chce się flashować radio rom. Cały palm działa, tylko bez GSM. Dalsze objawy to:
1. Przy flaszu z SD ( razem CEOS i Radio rom jest zrobiony ) CE robi się dobrze, potem pisze że jest 100% zrobiony, przechodzi do sekcji drugiej uploadu ( czyli do radio romu ), wypisuje uploading radio stack i wisi.
2. Przy próbie updatu softu HP przez USB zwisa na dłuższy czas na 0.1%, potem idzie do 0.5% i po 1,5 godziny wywala błąd na kompie ( Error 606 ) że stracił połączenie z ipaqiem. Na ekranie ipaq cały czas pisze "upgrading radio stack please wait" i nic więcej się nie dzieje.
3. Nie da się zrobić backupa radio romu.
4. Próbowałem rozładowywać baterie zapasową, nic nie dało.
5. Próbowałem zostawiać update na dłuższy czas, również bez efektów.
Co do tej pory odkryłem to to, że serwis HP może to tylko w Holandi zrobić ( tak przynajmniej twierdzi pani serwisantka w Wawie ). Rozmawiałem z wieloma osobami w różnych punktach serwisowych i czytałem sporo postów na ten temat z forów. Na pewno da się to zrobić poprzez wylutowanie pamięci z ipaqa i włożenie jej do programatora, tylko że nie wiem kto taki programator ma ( wykonałem z 30 tel. po serwisach i nikt tego nie ma ). Inny sposób który ponoć istnieje to wyresetowanie pamięcy radio rom poprzez np. mtty, tylko że trzeba znać adresy fizyczne gdzie ta pamięc jest ( co też jest nikomu nie znane ) i ponowne wgranie tam softu. Nie wiem czy ktoś posiada oprogramowanie serwisowe do nie go ( jeżeli takie istnieje ) i jakie ma ono funkcje.
W tej chwili mój ipaq siedzi w serwisie jednym, gdzie się podjeli naprawy ale sami nie wiedzą czy im się to uda. Jutro mam mieć odpowiedź.
Czy ktoś miał podobny problem i jak go rozwiązał ? Czy ktoś zna serwis który może się takiej naprawy podjąć ( lokalizacja nie ma znaczenia, jednak dobrze by było żeby ktoś wiedział co robi i coś takiego kiedyś dokonał, lub chociaż miał większą styczność z hw6500 ) ? Bardzo proszę o pomoc ! Kontakt mailowy ( piotr.kapuscik@interia.pl ).
Dam znać jeżeli ktoś mi to zrobi.
Pozdrawiam