Kupno uszkodzonych PDA na allegro

• 9 Odpowiedzi
  • 1043 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kubaa

• 522
    • asuspda.pl
  • Sprzęt: Asus A696
Kupno uszkodzonych PDA na allegro
« dnia: Grudzień 27, 2007, 13:42:24 »
Mam taki pomysł, mianowicie kupić na allegro pda ze zbitym wyświetlaczem ( można takie nabyć za około 50 zł)
a także nowy wyświetlacz LCD (za około 30zł). I z tego wyczarować działającego palmtopa. Mam pytanie dotyczące wymiany. Czy wykręcenie starego, zbitego wyświetlacza, na nowy wymaga czegoś więcej niż rozkręcenia obudowy i zlutowania taśmy?
Było: ASUS A686; ASUS A696; HTC Universal; HTC Wizard; ASUS P565, ASUS P552w, Nuvifone G60, Nec MobilePro 900, ASUS P320, ASUS P527, ASUS m930, Toshiba g900,

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Odp: Kupno uszkodzonych PDA na allegro
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 27, 2007, 13:45:56 »
Czasami mniej pracy - bo taśmy są na wtyki . Ale to duże ryzyko - nigdy nie wiesz czy ekan jest sprawny i nigdy nie wiesz czy oprócz ekranu coś innego nie jest padnietego . Musisz też zainwestować sporo w naukę - poszukać manuali naprawczych oraz narzędzia . Doświadczenia też trzeba sporo nabyć .
Ale jak będziesz miał farta to za naprawdę małe pieniądze możesz stać się właścicielem całkiem dobrego sprzetu .
potrzebna zgoda

*

Offline kubaa

• 522
    • asuspda.pl
  • Sprzęt: Asus A696
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 27, 2007, 13:52:07 »
Ja już mam swojego pda, raczej myślałem aby uszczęśliwić brata. Dzięki za poradę, i życz mi dużo szczęścia. :grin:
Było: ASUS A686; ASUS A696; HTC Universal; HTC Wizard; ASUS P565, ASUS P552w, Nuvifone G60, Nec MobilePro 900, ASUS P320, ASUS P527, ASUS m930, Toshiba g900,

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 28, 2007, 00:17:54 »
Lcd za 30zł? aż tak tanich nie ma... przynajmniej sprawnych.
Are you shpongled?

*

Offline robfra

• **
  • 183
  • Sprzęt: SGS2 Turkbey
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 28, 2007, 00:41:18 »

Kurna chłopie - najtańszy LCD (ekran + dotyk) to minimum 90zł (mówię o kolorowym) i kupujesz używany tzn. wszystko działa, ale ... (plamy, nierówne podświetlenie, rysy itp). Same wymiary to nie wszystko - musisz kupić dokładnie do tego modelu co masz uszkodzony ekran (z reguły tak jest).

Szukaj pełnych ofert - faktura zakupu, PDA, akcesoria - to nie tylko ładowarka, ale słuchawki, rysik, płyty, kabel USB itp. Jak samo PDA to będzie to złom totalny - ekran to widać, że padnięty, a flaki to mogą być macane przez serwis z "Koziej Wólki".

Ja kiedyś na alledrogo kupowałem uszkodzone laptopy to wiem. Jak możesz to tylko odbiór osobisty

*

Offline ornitolog

• 2466
    • Odkrywczy
  • Sprzęt: Nokia Lumia 630
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 28, 2007, 15:19:00 »
czasem trafiaja sie tacy co piszą że tylko LCD rozwalone a okazuje sie że do tego płyta głowna uwalona przez nieumiejętne wgrywanie ROMu wiec jest to troche ryzykowne aczkolwiek można tanio mieć palmtopa jeśli ci sie uda

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 28, 2007, 15:23:06 »
Jak sprzedający pisze, że nie wie czy działa i co zepsute to przeważnie jest to zlepek złomu z kilku takich samych pda.
Are you shpongled?

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 05, 2008, 18:34:26 »

kupiłem kiedys sprawny za 50 zeta

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 05, 2008, 21:16:03 »
zalezy do czego;]

np do universala kosztuje conajmniej 450zł (po tyle sprzedawalem uzywane), do mda 2 kosztuja tez ok 200zł a do jakiegos gowna moze kosztowac 50zł:) a sa tacy tez ktorzy nie wiedza ile jest wart i wtedy sprzedaja za 50zł:)

*

Offline RybA™

• Ekspert Dell
  • 920
  • The Chosen One
    • Moje Portfolio
  • Sprzęt: Samsung S4, Dell Axim x50v & x51v, Nexus 7" 2012
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 07, 2008, 00:30:07 »
Musisz też zainwestować sporo w naukę - poszukać manuali naprawczych oraz narzędzia . Doświadczenia też trzeba sporo nabyć .

A tu bym się sprzeczał- moje pierwsze kontakty z rozebranym palmem rozpoczęły się od rozwalonej przejściówki microjack-minijack (czyszczenie gniazda etc) w Acerze n30. I tam do wyjęcia ekranu (tudzież zmiany, wychodzi na jedno) nie potrzebne były (niemalże) żadne umiejętności...

Oczywiście, jeżeli chodzi o bardziej skomplikowanie rzeczy (lutowanie itp) tudzież modyfikacje, to zgadzam sie w 100%.
Ten kto walczy z potworami winien uważać by nie stać się jednym z nich
Fryderyk Nietzsche.