N560 - problem z wyświetlaczem

• 6 Odpowiedzi
  • 633 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Yaret

• 5
  • Sprzęt: FS Loox N560
N560 - problem z wyświetlaczem
« dnia: Wrzesień 06, 2007, 13:28:15 »
Witam.
Mam duży problem z wyświetlaczem w N560.
Pewnego dnia zostawiłem looxa w schowku samochodowym, w którym był odświeżacz zapachu w płynie... :terrified:
Łatwo sobie wyobrazić co się stało :'(
Oprócz tego że pocket ładnie pachniał ta oleista substancja dostała się do wyświetlacza i powstała tłusta plama na prawie całej powierzchni ekranu. Sprzęt generalnie działał, ale wyświetlacz stał się jakby przeźroczysty.
Jako że serwis raczej nie uwzględniłby tego jako naprawy gwarancyjnej, bez większych nadziei postanowiłem sam zreanimować mojego PDA.
Udało mi się rozebrać ekran na części. Znalazłem tam kilka cieniutkich półprzeźroczystych folii i jedną grubszą matową  płytkę, która prawdopodobnie miała za zadanie rozpraszać światło podświetlenia. Wszystkie warstwy były pozlepiane tym cholernym tłustym odświeżaczem. Wymyłem wszystko pod bieżącą wodą, ale na tej matowej płytce została duża tłusta plama, której nie udało mi się usunąć. Złożyłem wszystko do kupy i o dziwo loox odpalił. wszystko było by Ok bo plama na ekranie nie jest widoczna, ale problem w tym że podświetlenie stało się bardzo słabe w górnych częściach ekranu.
W ciemnym pomieszczeniu to nie przeszkadza, ale w świetle słonecznym ekran jest zupełnie nieczytelny. Czy ktoś wie co może być przyczyną? Czy na pewno to ta płytka rozprasza światło? A może ktoś z was ma uszkodzony wyświetlacz do N560 w którym ten element byłby nie naruszony?
Pozdrawiam.

*

Offline narqotic

• 1852
  • Sprzęt: Samsung i780
Odp: N560 - problem z wyświetlaczem
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 07, 2007, 09:00:17 »
Skoro myłeś wyświetlacz pod wodą to prawdopodobnie wystarczy go wysuszyć.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 07, 2007, 09:52:16 »

to nie jest pranie które rozwiesi się na suszarce i będzie ok...to jest elektronika...i do tego bardzo delikatna...
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline Yaret

• 5
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 07, 2007, 10:02:07 »

Nie myłem wodą wyświetlacza w całości tylko rozłożyłem go na warstwy.
Myłem i suszyłem poszczególne warstwy, więc to na pewno nie wina wody w wyświetlaczu.
Podejrzewam że to taka plastikowa, matowa płytka rozpraszała światło podświetlenia, ale została na niej duża, tłusta plama, której niestety nie da się usunąć. Płytka w tym miejscu zamiast matowa zrobiła się przeźroczysta (efekt tłustej plamy np. na gazecie) i już tak dobrze nie rozprasza światła.
Jeżeli ktoś z Was ma np. zbity wyświetlacz do Looxa N560 w którym dolne warstwy byłyby nie uszkodzone to może zamiast wyrzucać mógłby odsprzedać?

*

Offline xaltuton

• 396
    • http://www.xaltuton.com
  • Sprzęt: F-S N560, Asus P535, Samsung  I8000, Sony Xperia Z
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 07, 2007, 21:12:13 »

Jeżeli ktoś z Was ma np. zbity wyświetlacz do Looxa N560 w którym dolne warstwy byłyby nie uszkodzone to może zamiast wyrzucać mógłby odsprzedać?

W moim sa nieuszkodzone, od dolu wyswietlacz prezentuje sie elegancko, czego nie mozna powiedziec niestety o gorze... :| Jakbys nie znalazl chetnego, to tak jak pisalem - mozemy sie spotkac, byc moze udaloby mi sie na nastepny weekend dojechac.
Gdzie wszyscy myślą tak samo, nikt nie myśli zbyt wiele.

*

Offline CarreraGT

• 424
  • Porsche Carrera GT - perełka :) CarreraGT ->
    • Moja galeria
  • Sprzęt: W podpisie
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 14, 2007, 17:06:47 »
czy jest jakis postep w tej sprawie
iPhone 4, Mac Mini, iPad

Regulamin poczytaj - to nie tablica ogłoszeń - spokojnie czytalem ;-)

*

Offline Yaret

• 5
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 21, 2007, 10:34:44 »
czy jest jakis postep w tej sprawie

Tak, jest bardzo duży postęp :proud:
Jeden z użytkowników forum zaproponował mi taką płytkę.
Co prawda jest ona chyba z innego modelu, ale najważniejsze że pasuje.
Wymieniłem także 2 z 4 folii które są w wyświetlaczu. Po wymianie wszystko działa znakomicie, podświetlenie jest znowu równomierne na całej powierzchni ekranu.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc i pozdrawiam.