HP Compaq 3870 Problem z włączaniem.. Bardzo proszę o pomoc, nie mam już pomysłu

• 21 Odpowiedzi
  • 1259 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline tidit

• 23

HP Compaq 3870 Problem z włączaniem... Help !!!
Postaram się w miare dokładnie opisac moj problem, z moimi spostrzeżeniami ...  :grin:

Witam, dwa lata temu stałem się posiadaczem HP Compaqa 3870. Posiadał system ppc2002 co bardzo ograniczało mnie w zakresie łączności z bluetooth i używaniu aplikacji (bardzo był niestabilny)

Zainteresowałem się tematem aktualizacji do WM2003 co też uczyniłem (jakiś rok temu) przez aktualizację od HP (plik exe) I okazało się to strzałem w 10 - system super stabilnie chodził, nie było problemów z bluetooth, chodził net przez tepsowskiego liveboxa.

I tak przez rok nic w nim nie zmieniałem

Ostatnio mam problem następujący:
Jak ipaq jest włączony i wyłączę do przyciskiem power to już później nie mogę go włączyć powerem. Czasem zeby sie uruchomił muszę mu rysikiem wcisnąć reset - wtedy pojawia sie ten ekran compaqa i po chwili jest włączony.
Ale zdarza sie tak że tak się po wyłączeniu zamuli że trzeba go podpiąć do kabla zasilająco-synchronizującego i rozłączyć , ponownie podłączyć i następnie za pomocą resetu (rysikiem ) daje się go włączyć

Zainstalowałem program BatMemTime_Setup3.3.7
pokazuje napięcie naładowanej baterii ok 4.07-4.14 V Wg mnie jest ok bo bateria w tych ipaqach ma oznaczenie 3.7V
Gdy nacisne power i po dosłownie sekundzie włączam z powrotem system wstaje normalnie, wsaźnik baterii w programie spada do 25% by po 3-4 sekundach podnieść sie znowu na 99-100 %
Dodam też że cały czas backupowa bateria pokazuje 100 % charge

Zauważyłem, jeszcze coś. Podłączam ipaqa do ładowarki samochodowej (przez usb 5V 2A) albo ładowanie przez usb w kompie (mruga bądź świeci żółta dioda ładowania)  to przy wyłączeniu go świeci sie nadal bądź mruga (to chyba normalne). Ale jest taki myk, że jak do teraz odepnę od kabla to mimo, że już nie jest ładowany dioda żółta nie zmienia swojego zachowania (cały czas mruga lub świeci). Gdy teraz wcisnę mu przycisk power to dioda żółta gaśnie, natomiast nie ma już możliwości go włączyć, zdycha.... Żeby go przywrócić do życia to skuteczną metodą jest podpięcie go pod zasilanie (usb w kompie lub ładowarka samochodowa), odczekać kilka minut i wcisnąć reset - pocket wtedy wstaje  :|

nigdy wcześniej takiego problemu nie miałem, od jakiegoś czasu są właśnie te akcje z włączaniem po wyłączeniu.

Dodam że wydaje mi sie ze bateria jest jeszcze ok (bez problemu trzyma 3 - 4 godziny co mi wystarcza.

Aktualnie posiadam taki system (info z assat viewera)

Product Revision Level: 2.0
Rom date: 09/24/03
Rom revision: 4.00.06 ENG
OS Version: Windows CE 4.20

a w system info:

Version 4.20.1081 (Bulid 13100)

może ma ktoś jakiś pomysł jak na to zaradzić ??

pozdrawiam, i proszę o rade

ps. do moderatorów - założyłem drugi podobne temat w dziale HP/Compaq, ale liczę, że tutaj będzie więcej osób które będą pomogły rozwikła mój problem. Można usunąc mój temat z działu HP/Compaq
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 17, 2007, 11:38:39 wysłana przez cytryna »

*

Offline Gemis

• 428
    • Gemis Home Page
  • Sprzęt: były:(Palm III => PalmIIIxe => iPaq3970 =>SPVC550=>HTC Trinity), jest:(iPaq rx3715 and HTC Iolite)
Odp: HP Compaq 3870 Problem z włączaniem.. Bardzo proszę o pomoc, nie mam już po
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 02, 2007, 16:35:40 »
ja bym najpierw spróbował hard reset :(

*

Offline tidit

• 23
Odp: HP Compaq 3870 Problem z włączaniem.. Bardzo proszę o pomoc, nie mam już po
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 02, 2007, 18:08:40 »
@ Gemis - bardzo dziękuje Ci za zainteresowanie się moim problemem i przeczytanie dość długiego eseju  :ok:
Rozpisałem się trochę, ale chce w miarę dokładnie opisać mój problem  :]

ja bym najpierw spróbował hard reset :(

Drogi kolego, hard reset to robię podczas mojej walki z pocketem prawie codziennie.

Miałem też niedawno pomysł, żeby zdowngradeować system do Pocket Pc 2002 a następnie wróciłem do WM2003, a to w tym celu, aby się przetasowała pamięć rom, nie wiem czy miało to jakiś sens, w każdym bądź razie taki zabieg nie rozwiązał mojego problemu.  :)

Czy może to być kwestia baterii? Jak to można sprawdzić?

A może jest to wina softwareowa, dokładnie się na tym nie znam, ale może jest podczas startu systemu coś w rodzaju biosu - jakiegoś intersejsu, który zarządza procedurą włączania się sprzętu.... :E

A może to kwestia backupowej baterii? Czy jej ew uszkodzenie mogłoby powodować skutki zbliżone do moich problemów? (wg mnie radzej ta bateria backupowa jest ok) Powiedzcie, gdzie może się znajdować ta bateria i czy można stwierdzić jakkolwiek jej sprawność?

S.O.S  :worried:

Jeszcze taka ciekawostka - przed chwilą pocket leżał sobie na półeczce podpięty pod komp i patrzę ze przestała mrygac żółta diodka ładowania, active sync nie wykazywał połączenia (zerwał je chyba) i coś się "powiesiło" w pockecie, w takim sensie, że nie rozpoznawał baterii - w settings / power nie było paska stanu baterii i pisał UNKNOW. Z kolei działający an today'u program do pomiarów baterii BatMemTime_Setup3.3.7 wskazywał cały czas poziom naładowania baterii 25% a napięcie na niej 0.0 V
I tu bardzo ciekawe spostrzeżenie - przycisk power działał prawidłowo, tzn włączał i wyłączał w każdej chwili, tak jak powinno być, tak jak było kiedyś. To jeszcze bardziej utrzymuje mnie w przekonaniu, że istota problemu tkwi w sofcie, ale niekoniecznie w romie.... Ponieważ power działał prawidłowo, a nie rozpoznawał baterii oraz nie mógł nawiązać kontaktu a AS postanowiłem zrobić Hard reset - bateria okazała się być naładowana (w settings/power) zobaczył baterię - 98 %, po podłączeniu do kompa zaczęło się ładować, AS zsynchronizował, ale powrócił problem wyłączania - po wyłączaniu nie mogę znowu włączyć pocketa przyciskiem power - muszę podłączyć pod kabel, poczekać chwilę i nacisnąć reset-  dopiero system wstaje....

Bardzo proszę o każdą propozycję na wyleczenie mojego ipaqa

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 17, 2007, 11:39:26 wysłana przez cytryna »

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 02, 2007, 19:55:45 »
Seria h3800 nie ma baterii backup. Odpięcie akumulatora jest równe hard resetowi.

Czasem na 3850 zdażało mi się że dało go się obudzić tylko resetem ale na pół roku które go posiadam zdarzyło się to może 3 razy.

Ja za to nie mogę zrobić twardego resetu. Kombinacja 1+4+reset poprostu restartuje palmtopa, za każdym HR muszę się dobierać do akumulatora a więc rozkręcić ipaka
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2007, 19:58:06 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

Offline tidit

• 23
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 04, 2007, 19:48:03 »
Witam, doszedłem do wniosku, że zmienię system - może po przeflashowaniu romu na inny (nowszy) mój problem zniknie.

Aktualnie posiadam taki system (info z assat viewera)

a w system info:

Czy może mi ktoś powiedzieć, czy istnieje nowsza wersja WM2003 niż ta, którą posiadam obecnie, a może ktoś poleci jakąś konkretną wersję tego systemu, która mogłaby być stabilniejsza (rozwiązać mój problem) ....

Zależy mi na szybkiej odpowiedzi :)

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 17, 2007, 11:40:07 wysłana przez cytryna »

*

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
Nie ma innej wersji romu. Są dwie z PPC2002 - oryginalna i z service packami oraz WM2003 czyli ta co posiadasz

*

Offline tidit

• 23
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 04, 2007, 20:35:07 »
Ale czytając forum natchnąłem się na takie coś:*
( link do całego wątku : http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=65444.0 )

Nurek_3: a możesz powiedzieć jaką masz dokładnie wersje ROMu? Sprawdź w Asset Viewerze w zakładce Version. U mnie jest:
-ROM Date: 06/01/03,
-ROM Revision: 4.00.01 ENG,

Do tego w Bluetooth Settings w zakładce About mam wersję:
-Version 1.4.1 Build 06.

Z kolei kolega napisał wyżej, że WM2003 miał tylko jeden ROM :/

Nie ma innej wersji romu. Są dwie z PPC2002 - oryginalna i z service packami oraz WM2003 czyli ta co posiadasz

Więc jak w końcu jest ????

ponieważ mam taki:
a w system info:

więc są to chyba dwie różne wersje WM2003.

Ktoś może mi powiedzieć czy warto wgrywać ten starszy?

Czy jeżeli będę wgrywał nie przez instalatora exe tylko przez metodę gdzie trzeba zabić proces w Menadżerze zadań i użyć jakiegoś innego loadera (sposób opisany w http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=66582.0 ) to będe miał później możliwość wgrywania z oryginalnych instalek hp (exe) ???

Może mi ktoś pomóc odpowiedzieć na powyższe pytanka ?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 17, 2007, 11:40:43 wysłana przez cytryna »

*

• 6211
Bo kolega nurek3 miał wgrany rom od 3870  :]

Tak, trzeba tylko ubić AS. Pozatym jeden szczegół - ten rom z nieoficjalnym instalatorem to właśnie rom od 3870. Działa on na 3850 dość niestabilnie

Będziesz mógł używać instalek od HP

PS: TY masz (szczęściarzu) oryginalny WM2003 do tego modelu

*

Offline tidit

• 23
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 09, 2007, 12:34:48 »
1     Czy jest jakaś możliwość na sprawdzenie "wnętrzności" mojego ipaqa?
       Np jakiś program testujący?

2      Ew mógłbym go rozkręcić i zrobić szczegółowe zdjęcia jego wnętrzności, co może pomogłoby użytkownikom tego forum wypatrzyć przyczynę mojego (a właściwie ipaqowskiego) problemu ;)

3      Czy te objawy choroby mogą wskazywać na uszkodzenie np: płyty głównej, pamięci (rom ram), a może jest to coś z gniazdem synchronizacyjnym?? (chociaż łączy się kablem, ładuje i komunikuje się bez problemu ........ )

Na razie staram się go nie wyłączać, przez noc przy wyłączonym oświetleniu spokojnie może przeleżeć (bez podświetlenia trzyma podnad 10 godzin :) ), ale na dłuższą metę tak nie da się żyć :/

4     Może ktoś z okolic Warszawy miałby możliwość wypożyczenia płyty głównej celem sprawdzenia czy po przełożeniu będzie zachowywał się tak samo?? :)

Bardzo proszę o pomoc, tidit

ps dodałem numerki, żeby łatwiej można było odnosić się do poszczególnych kwestii :)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 17, 2007, 11:41:42 wysłana przez cytryna »

*

• 6211
1. Masz w panelu sterowania Self-Test

*

Offline tidit

• 23
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 09, 2007, 14:43:00 »
1. Masz w panelu sterowania Self-Test

Drogi kolego, przeprowadzałem już testy tym programikiem, lecz wszystko okazało się być w porządku ;)

Chodziło mi bardziej (w pytaniu nr 1) o programik, który mógłby przebadać i wykryć ew uszkodzenia pamięci rom czy ram, jakiś diagnozujący poprawność działania elektroniki, płyty głównej itp

*

Offline tidit

• 23
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 17, 2007, 09:49:12 »
Czy wie ktoś może jak (i czy) miernikiem można sprawdzić czy bateria jest sprawna i jak trzyma napięcie ?

Mam prośbę. Czy może ktoś zobaczyć programem BatMemTime_Setup3.3.7 (chyba freeware) napięcie na naładowanej baterii do ipaqa 38xx ??

Pozdrawiam

*

Offline cytryna

• 2390
  • Herb Pruszkowa
  • Sprzęt: Nokia N70 BLACK, FS N520
a ja mam prośbę - mniej kolorów w tekście - oczy bolą.

*

• 6211
Nie ma w tej chwili ipaka pod ręką ale chyba 4.20v

*

Offline tidit

• 23
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 18, 2007, 12:01:37 »
Chyba mam już pomysł jak rozwiązać mój problem. Podejrzewam baterię.

Czy byłby ktoś tak miły i mógł mi powiedzieć, czy jeżeli odepnę baterię od compaqa i np po kilku minutach ją podłączę (wykona się hard reset), to teraz czy powinien

a) włączyć się pocket i na ekranie pojawić się menu konfiguracyjne itp
b) nie powinno sie nic włączyć do czasu naciśnięcia resetu lub poweru

powtarzam, w przypadku odłączenia na chwilę naładowanej baterii.... !!!

Bardzo proszę o wskazanie zachowania waszego sprzętu (najlepiej żeby był pokrewny z moim)

ps tu jest zdjęcie wnętrzności lecz wątpię żeby coś tu mogło być nie tak, przynajmniej się tego nie zauważy ( a może jednak :) .....  )
http://picasaweb.google.pl/dudi1987/AlbumBezTytuU

*

• 6211
Po podłączeniu naładowanej baterii pocket odrazu się budzi i system jest po HR. To samo jak wstawisz pocketa bez akku do ładowarki

*

Offline tidit

• 23
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 19, 2007, 23:18:20 »
Czy jest możliwość włączenia ipaqa 3870 z odłączoną baterią tylko przez kabel usb zasilający ?

*

• 6211
Przeczytaj mój poprzedni post 2 razy

pocket odrazu się budzi i system jest po HR. To samo jak wstawisz pocketa bez akku do ładowarki

*

Offline tidit

• 23
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 19, 2007, 23:55:51 »
W takim razie po podłączeniu mojego pocketa do ładowarki z odłączoną baterią brak jest jakiejkolwiek reakcji, nic sie nie włącza .... :(

Jest jakaś szansa żeby go odratować jeszcze ?

Podejrzewam dwie czerwone diodki które podczas ładowania wyraźnie się grzały.

Jak można sprawdzic ewentualne uszkodzenie na płycie głównej?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2007, 23:57:25 wysłana przez tidit »

*

• 6211
A ładowarka podłączona do prądu (nie USB tylko gniazdka)  :E
Weź go (nawet jeśli już to robiłeś) porządnie przeskładaj

A: i odłączaj akumulator na włączonym pockecie, inaczej nie próbowałem

*

Offline tidit

• 23
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 20, 2007, 00:08:46 »
A ładowarka podłączona do prądu (nie USB tylko gniazdka)  :E
Weź go (nawet jeśli już to robiłeś) porządnie przeskładaj

A: i odłączaj akumulator na włączonym pockecie, inaczej nie próbowałem

kiedy on cały czas jest wyłączony, co gorsza nie idzie go na razie w żaden sposób włączyć.

A możesz odłączyć aku i zobaczyć czy po podłączeniu ładowarki wstanie ?

*

• 6211
A możesz odłączyć aku i zobaczyć czy po podłączeniu ładowarki wstanie ?
A o czym mówiliśmy? Pocket bez akumulatora włożony do stacji dokującej powinien się włączyć