Gubienie karty sd... uszkodzona płyta?

• 5 Odpowiedzi
  • 1000 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
Gubienie karty sd... uszkodzona płyta?
« dnia: Listopad 26, 2007, 01:21:03 »
Mam taki problem z mda2 że ciągle gubi kartę SD. Trzeba ją potem wyjąć i włożyć do slotu aby system ją zobaczył. Czasem na karcie robią się foldery z jakimiś krzaczkami w nazwie. Zauważyłem że gubi kartę w momencie gdy coś jest odczytywane z niej (np leci odtwarzanie mp3) i przyjdzie w tym momencie sms lub ktoś zadzwoni (nawet sam dzwonek bez odbierania). Obecnie jest radio 1.17 i wm6. Na wm2003 działo się podobnie. Co to może być? Uszkodzona płyta główna czy też wina systemu, radio romu?
Are you shpongled?

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
Odp: Gubienie karty sd... uszkodzona płyta?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 26, 2007, 07:17:31 »
Ja miałem dokładnie takie same objawy z kartą SD na moim Asusie A696 i była to wina ROM-u. Najlepiej sprawdzić kartę w jakimś czytniku lub na innym sprzęcie wtedy będziesz miał pewność.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 26, 2007, 07:21:01 »
Takie objawy mogą wskazywać również uszkodzone karty. Sprawdź czy na innej karcie zdarzają się tego typu sytuacje.
potrzebna zgoda

*

Offline KeriM36

• 809
    • www.klos.net.pl
  • Sprzęt: Nokia E66 i powrót do MDA Compact 3
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 26, 2007, 07:51:52 »
Mam taki problem z mda2 że ciągle gubi kartę SD. Trzeba ją potem wyjąć i włożyć do slotu aby system ją zobaczył. Czasem na karcie robią się foldery z jakimiś krzaczkami w nazwie. Zauważyłem że gubi kartę w momencie gdy coś jest odczytywane z niej (np leci odtwarzanie mp3) i przyjdzie w tym momencie sms lub ktoś zadzwoni (nawet sam dzwonek bez odbierania). Obecnie jest radio 1.17 i wm6. Na wm2003 działo się podobnie. Co to może być? Uszkodzona płyta główna czy też wina systemu, radio romu?

na 51% uszkodzona jest sama karta SD, na 49% problem tkwi w samym czytniku lub romie

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 26, 2007, 11:55:00 »
Dzieje się to na różnych kartach więc chyba winowajcą jest rom. Z tym że teraz jest wm6 a przedtem wm2003. Systemu różne, a objawy są te same. Może to wina radio romu, który nie był zmieniany?
Are you shpongled?

*

Offline kangur_kolczasty

• *
  • 64
  • Sprzęt: MIO A701
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 27, 2007, 21:44:29 »
Miałem identyczny przypadek w MIO A701, z tą różnicą, że nie robił żadnych nowych folderów - po prostu "gubił" kartę SD. Problem zniknął po wymianie płyty głównej (płyta poszła do wymiany z powodu innego uszkodzenia - problem z kartą rozwiązał się "przy okazji").
Pozdrawiam