Gniazdo Mio168

• 14 Odpowiedzi
  • 1193 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gniazdo Mio168
« dnia: Styczeń 18, 2006, 17:08:56 »
Witam!

Mam problem z gniazdem synchronizacyjnym w Moi168, a konkretnie laduje i dziala tylko w odpowiedniej pozycji, co w samochodzie wiaze sie z zakrecaniem kabelka w rozne strony. Gdzie i za ile mozna naprawic/wymienic gniazdo. Dzieki za pomoc.
Pozdrawiam

Grzegorz

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
Gniazdo Mio168
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 18, 2006, 20:39:40 »
Np u mnie. Jeśli gniazdo nie jest złamane (domyślam się z twojej wypowiedzi ze jest całe) to mogę przelutować je na nowo i będzie wszystko działać.

ps. jestem z Krakowa.
Are you shpongled?

*

Offline Antonio

• *
  • 86
  • Sprzęt: GC 5066 & NavRoad AURO S6
Gniazdo Mio168
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 24, 2006, 08:56:54 »
Miałem podobny problem z tym gniazdem. Ponieważ MIO był na gwarancji - dałem go do naprawy. I od listopada go naprawiano (w Warszawie). Co przyszedł z naprawy to to samo - usterka nie usunięta, więc wędrował z powrotem do serwisu - tak przez 2 (dwa) miesiące. W końcu to ja wytrzymałem i od wczoraj mam nowy MIO. Problem zniknął.
Wg mnie jest to wada konstrukcyjna MIO 168. Nie wiem jak w innych pocketach jest to rozwiązywane, ale wg mnie zasilanie powinno być na solidnym wtyku, zwłaszcza, że jazda w samochodzie wiąże się z "trzęsawką". Jeśli ktoś ma podobny problem, a MIO na gwarancji proponuję wysłać do naprawy i zaopatrzyć się w środki uspokajające. W końcu to nie jest obrazek do powieszenia na ścianie.

*

Offline ziele

• 5159
Gniazdo Mio168
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 24, 2006, 16:16:38 »
Jak narazie wszystkie pda które do mnie trafiły miały gniazdo identycznej konstrukcji jak w mio 168. Pogratulować konstruktorom.
Are you shpongled?

*

Offline adzios

• 1214
  • PDAserwis - Naprawa urządzeń mobilnych.
    • Naprawa urządzeń mobilnych
  • Sprzęt: Lutownice IR BGA, Weller, Ersa, HotAir'y i inne cuda do napraw.
Gniazdo Mio168
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 26, 2006, 01:25:28 »
Cytat: "Antonio"

Wg mnie jest to wada konstrukcyjna MIO 168. Nie wiem jak w innych pocketach jest to rozwiązywane, ale wg mnie zasilanie powinno być na solidnym wtyku, zwłaszcza, że jazda w samochodzie wiąże się z "trzęsawką". Jeśli ktoś ma podobny problem, a MIO na gwarancji proponuję wysłać do naprawy i zaopatrzyć się w środki uspokajające. W końcu to nie jest obrazek do powieszenia na ścianie.

gniazda w innych PDA są prawie takie same, a ich mocowania są identyczne, problem jest w ilosci cyny i warunkach w jakich to łączyli
jak ja (albo zapewne Toman lub Ziele) zrobiłem gniazdo to raczej nie wracają  do mnie do ponownej naprawy.

a to ze ci uznali to na gwar. to cud, generalnie mowia ze to "uszkodzenie mechaniczne" i na tym sie konczy rozmowa z serwisem mio.
PDAserwis - Naprawa urządzeń mobilnych

*

Offline Antonio

• *
  • 86
Gniazdo Mio168
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 26, 2006, 12:16:42 »
Widać cuda się zdarzają. Myślę o tym żeby, po skończeniu się gwarancji, wyprowadzić zasilanie na osobnym wtyku. Co na to FACHOWCY?

*

Offline ziele

• 5159
Gniazdo Mio168
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 26, 2006, 13:00:17 »
Myślę że lepiej poprawić lutowanie i za kazdym razem ostroznie podłączać kabel. No chyba że wolisz jak coś dynda przy pda to może być osobny wtyk :]
Are you shpongled?

*

Offline adzios

• 1214
  • PDAserwis - Naprawa urządzeń mobilnych.
    • Naprawa urządzeń mobilnych
  • Sprzęt: Lutownice IR BGA, Weller, Ersa, HotAir'y i inne cuda do napraw.
Gniazdo Mio168
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 26, 2006, 19:11:56 »
podlutować sprawne gniazdo to robota na 2min
a naprawić wyrwane gniazdo to często nawet ze 2h :)
w pełni zgadzam się z Ziele :P
PDAserwis - Naprawa urządzeń mobilnych

*

Offline Antonio

• *
  • 86
Gniazdo Mio168
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 26, 2006, 21:01:11 »
Dziekuję za radę.

A jak cena naprawy
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 29, 2006, 17:28:17 »
Dear Ziele,
A powiedz no jeszcze, ile za takie lutowanie sobie policzysz, i czy jet taka opcja, zebysmy sie umowili i zebym przyjechal do Krakowa w ktoras sobote i zebys zalatwil sprawe "od reki"?

*

Offline ziele

• 5159
Gniazdo Mio168
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 29, 2006, 17:53:40 »
odpowiedziałem na priva
Are you shpongled?

Gniazdo Mio168
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 29, 2006, 20:14:50 »
Nie dostalem zadnego maila. mam jakies problemy z serwerem pocztowym na onecie. moze go jeszcze dostane, ale na wszelki wypadek sprobuj moze przez gg: 2414180. Z gory dzieki

*

Offline ziele

• 5159
Gniazdo Mio168
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 29, 2006, 20:30:34 »
Zobacz na samej górze strony powinno być że dostałeś wiadomość. Wiadomości prywatne zaraz przy wyloguj.
Are you shpongled?

*

Offline Tharkan

• *
  • 70
  • Sprzęt: MIO P560, Omnia II
Odp: Gniazdo Mio168
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 22, 2007, 14:04:23 »
Witam,
i mnie dopadł ten problem.
Zdjąłem tylną część obudowy i "na oko" wszystko jest OK.
Jeśli mówicie o poprawieniu lutowania to dotyczy to tych kilkunastu cieniutkich ścieżek wychodzących z gniazda?
Mam lekkie obawy, żeby czegoś nie spartolić, ale z drugiej strony nie potrafię się obejść bez palma i wysłanie go do kolegi ziele jest ponad moje siły ;-)

*

Offline ziele

• 5159
Odp: Gniazdo Mio168
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 22, 2007, 14:43:39 »
Jeśli masz dobrą lutownice to możesz spróbować. Tylko nie przegrzej bo poodpadają ścieżki.
Are you shpongled?