Fujitsu Siemens N560 Loox Awaria zasilania

• 8 Odpowiedzi
  • 3843 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Fujitsu Siemens N560 Loox Awaria zasilania
« dnia: Kwiecień 17, 2013, 20:26:26 »
Witam! Jako że, nie jestem skłonny pisać nowych nabytków na forum a wole szukać, dziś kompletnie się poddałem:

przeszukałem chyba "pól internetu" i nie znalazłem odpowiedzi, tu również oby nie było :)

posiadam Jujitsu Siemensa N560 Loox Pocketa PC, leżał u mnie dłuższy czas.

ostatnio coś mnie tknęło, ponoć w nim system szwankuje ale chodził, jednak teraz kompletna matwica, nie mam ani przewodu USB, ładowarki ani nic podobnego bym mógł go jakoś zasilić ( bateria jest oczywiście wykazuje napięcie na niej)

Zrobiłem zasilacz komputerowy do niego 5V i 2A tak jak jest w specyfikacji ale:

Tu moje pytanie,

Jak podłączyć zasilanie ( przewodami) z zasilacza 5V 2A do urządzenia styków baterii bo domyślam się że tylko tak sie da. Ostatnio juz go rozebrałem myślałem że ze złączem coś zrobię ale nici. 26 pinów robi swoją miniaturyzację.

Czy kto kolwiek wie bądź mocze pomóc ?

Wiem że bateria ma 2 plusy i 4 minusy, badane multimetrem. z nią jest ok. tylko nie wiem jak podłączyć zasilanie aby chociaż spróbować go włączyć.

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
Odp: Fujitsu Siemens N560 Loox Awaria zasilania
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 17, 2013, 20:43:34 »
Ładowanie bezpośrednio aku bez układu stabilizującego to duży błąd, zwłaszcza jak przyłożysz do niej 2A.

Aku miał chyba tylko zewnętrzne piny odpowiadające za zasilanie.

Co do wpięcia w złącze 26pinowe to mi się udało z sukcesem, ale tutaj nie każdy musi to umieć.

Swego czasu powstała też wtyczka ładowania ze złączem HOSTUSB, ale to już dawne czasy (N560 pozbyłem się i wtyczki pewnie też wkrótce się pozbędę).

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 17, 2013, 20:46:51 »
co do wpięcia plusa do pinu to nie ma problemu bo jest bodajże 4 czy 5 pinów plusowych jeden obok drugiego, problem jest z minusowym, gdziej est chyab 5 pinów ale tylko 1 , nie ma paru piów obok siebie, a mi chodzi tylko i wyłącznie o to by sprawdzić czy jeszcze coś da sie z nim zrobić czy już kompletny trup ;) chociaż płyta widać jest cała, oględzinowo nie widać żadnych przepaleń ukłądu ładowania i zabezpieczajacego.

jedynie jak TO TO podłączyć pod jakie kolwiek zasilania by chociaż na ułamek sekundy ruszyło :P

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 17, 2013, 20:57:12 »
1,6,10,21 to GND
2,3,4,5 to ładowanie

i co za problem dolutować się do masy na płycie?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 17, 2013, 20:59:00 wysłana przez Antej »

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 17, 2013, 21:05:48 »
Ej !:D ogromne :D mam lutownice pól prof, ale nie mam aż tak cieńkiego grotu :( ani przewodód.

i przede wszystkim nie wiem już czy tylko 1 GND może byc podłączony czy musze wszystkie sztukować. i czy 5V 2A starczy do naładowania ;P

ale i tak dzieki za poswiecony czas :)
ide popróbować, i tak nie mam nic do stracenia ;)

oczywiscie od lewej do prawej liczymy pocet wyswietlaczem do gory :>

Właśnie ! a jeśli Minusowy GND przewodzik podłączył do jednej z nózek całego złącza ? dało by to rade, jako Masa ?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 17, 2013, 21:18:39 wysłana przez popek2212 »

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 17, 2013, 21:18:06 »
 :ohreally:
masa to masa, niepotrzebnie komplikujesz wszystko
widzę że lutownica to w spadku po dziadku.

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 17, 2013, 21:21:44 »
nie no , zwykła stacja lutownicza, tylko że : budżetowa.

zresztą dawno sie nie bawiłem elektroniką :) ale ok, spróbojemy zoabczymy, tylko na bank połącze co najmniej 2 piny plusowe ze sobą

no dobra, teoretycznie jest podlaczony, zasilanie na styku jest, i widze ze zasila również baterie cyli ją laduje ale 2.7V jest jak narazie ;) zobaczymy, MOZE ruszy ;)
na 1 minusie od lewej jest 2.2 na drugim i trzecim to samo na 4 jest bodajze .1.66v na plusie jest 2.7|:)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 17, 2013, 21:48:20 wysłana przez popek2212 »

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 17, 2013, 22:29:06 »
Aku jest za słabe, jak dojdzie do 3,7V to ruszy.

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 28, 2013, 22:35:53 »
Coś Chyba nie pykło. zostawiłem go na cała noc pod zasilaniem i nic. Kiszka.