digitizer - jaka może być przyczyna dysfunkcji

• 3 Odpowiedzi
  • 842 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Yano75

• 12
    • scena polityczna - zrozum politykę w 10 minut
  • Sprzęt: i-mate JAMin + SD4GB
digitizer - jaka może być przyczyna dysfunkcji
« dnia: Lipiec 25, 2008, 00:23:15 »
Czy znany jest serwisantom jakiś nienamacalny czynnik który powoduje psucie się digitizera? Mam na myśli wpływ jakichś silnych pól znanych z lekcji fizyki, o natężeniu dużym ale jeszcze nieszkodliwym dla człowieka.

Wymienić digitizer - spoko, można to zrobić. Ale jak upewnić się że znowu nie padnie, z tej samej przyczyny...

(Ekran mojego Propheta od kilku dni reaguje na dotyk tylko raz na kilkanaście tapnięć. Klawiszami sprzętowymi mogę obsługiwać to urządzenie, ale pisać się nie da, ani wybrać obcego numeru telefonu. Telefon był wystawiony na działanie silnych pól, łączny czas ekspozycji: około 200 godzin, na przestrzeni półtora miesiąca. Stąd moje podejrzenie.)

*

Offline Omega90

• 736
  • Sprzęt: loox n560,HTC Blue Angel,Dell Axim x50v,HP ipa3870
Odp: digitizer - jaka może być przyczyna dysfunkcji
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 25, 2008, 00:41:11 »
Może po prostu poluzowała się taśma od diggy? Spróbuj rozłożyć, poodciskać i złożyć s powrotem.

Niby pola nie powinny nic wywołać, ni chyba, że to jakieś wyjątkowo( naprawdę, mocne ) i na częstotliwości odpowiedniej......
fsc pocket loox n560, HTC Blue Angel

*

Offline Yano75

• 12
    • scena polityczna - zrozum politykę w 10 minut
  • Sprzęt: i-mate JAMin + SD4GB
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 15, 2008, 02:42:22 »
Może po prostu poluzowała się taśma od diggy? Spróbuj rozłożyć, poodciskać i złożyć s powrotem.
Rozbebeszyłem telefon. Wygląda na to że taśma od digitizera jest przylutowana, a nie wciśnięta w jakieś złącze. Lut chyba jest ok. Poruszyłem, docisnąłem paluchem, ale ekran wciąż nie odpowiada na na dotyk.

Nie wiem nawet czy z tej kanapki - digitizer to jest sama folia czy folia+szkło? Jeśli chciałbym zdjąć diggy z wyświetlacza - to którą warstwę od której miałbym odseparować?

*

Offline azmo

• 424
    • szymtech.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 15, 2008, 16:03:25 »
Digi sklada sie ze szkla + naniesionych na szklo elektrod + warstwy folii na samej górze. Całość jest przyklejona przy pomocy cienkich pasków taśmy dwustronnej do metalowej ramki LCD. Musiałbyś nożykiem odciąć ją od LCD, jest to dość trudne i 80-90 % digi pęka przy odklejaniu :(

Rozbebeszyłem telefon. Wygląda na to że taśma od digitizera jest przylutowana, a nie wciśnięta w jakieś złącze. Lut chyba jest ok. Poruszyłem, docisnąłem paluchem, ale ekran wciąż nie odpowiada na na dotyk.

Nie wiem nawet czy z tej kanapki - digitizer to jest sama folia czy folia+szkło? Jeśli chciałbym zdjąć diggy z wyświetlacza - to którą warstwę od której miałbym odseparować?
Sprzęt: HTC TP2, TyTN II, Toshiba G900, SPV m650, Xda Exec + TomTom MkII, SPV M3000, Acer n35, Motka A920