bateria backup a start pocketa?

• 9 Odpowiedzi
  • 1548 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Marzec 29, 2006, 19:20:42 »
Witam - czy bateria backupowa np w asusie a730 ma wpływ na sAMO załączanie się pocketa?
Czy jeśli jest wyładowana a akukulatorek full i całość podpięta do zasilacza czy może to być przyczyną braku reakcji na "power"?
Pozdrawiam

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 29, 2006, 19:48:57 »
Myślę, że to zależy od modelu Palmtopa. Jako posiadacz A716, którego sprzęt na początku używania o mało nie przyprawił o zawał, proponuję jeszcze spróbować jednego. Miałem podobne objawy - słuchałem sobie mp3 formując baterię - nagle traaach ciemność. Dioda ładowania działa, pocket się nie włącza, soft reset - nic, hard reset - nic (kilka razy próbowałem), nawet baterię odłączyłem na kilka godzin. Już miałem się załamać (sprzęt miałem bez gwarancji) ale coś mnie podkusiło by spróbować przytrzymać przycisk włączania. Wcisnąłem i trzymałem i nagle (po ok 10 sekundach) się obudził! I działa do dzisiaj - to taka refleksja - głupio by było nie spróbować nie? Zwłaszcza, że "to nic nie kosztuje" - jak mawia mój Dziadek:)

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 29, 2006, 19:58:26 »
niestety - przytrzymałem minutę i nic... i tak z 10 razy - totalna amba... co gorsza nie widzi go PC wiec nie mam jak np. wgrać nowego romu albo co... nie pisałem, że palmtop leżał długo (3 m-ce ) w szafie i baterię główną szlag trafił... wymieniłem więc na nową.. ale co z tą backupu?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 29, 2006, 20:39:51 »
Cytat: "tedikk"
niestety - przytrzymałem minutę i nic... i tak z 10 razy - totalna amba... co gorsza nie widzi go PC wiec nie mam jak np. wgrać nowego romu albo co... nie pisałem, że palmtop leżał długo (3 m-ce ) w szafie i baterię główną szlag trafił... wymieniłem więc na nową.. ale co z tą backupu?

Ta od backupu jest zapewne Ni-Mh i przetrzymanie jej rozładowanej nie powinno być dla niej szkodliwe. Tyle, że nigdy nie wiadomo jak zachowa się "automat" ładujący w Pockecie - może mieć już dla niego "za małe" napięcie i została potraktowana jako uszkodzona, lub brak. Dostęp do tej bateri pewnie jest, ale wiąże się to z rozebraniem palmtopa, co przy braku wprawy i odpowiednich narzędzi kończy się zawsze (przynajmniej drobnymi) uszkodzeniami obudowy. Muszę przyznać, że nie spodziewał bym się uszkodzenia palmtopa (najwyżej baterii) po dłuższym przetrzymaniu go w szufladzie.

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 29, 2006, 20:57:18 »
no tak - ale co w przypadku gdy jest ona totalnie rozładowana - czy pocket może się w ogóle  przez to nie włączać?
Co wtedy? podładować ją? nie chciałbym grzebać a potem okaże się że to wina np. (boże uchowaj) płyty a nie baterii

*

silentjob

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 29, 2006, 21:01:01 »
Po prostu dobrze ją naładuj. Powinno zaskoczyć.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 29, 2006, 21:09:58 »
Cytat: "tedikk"
no tak - ale co w przypadku gdy jest ona totalnie rozładowana - czy pocket może się w ogóle  przez to nie włączać?
Co wtedy? podładować ją? nie chciałbym grzebać a potem okaże się że to wina np. (boże uchowaj) płyty a nie baterii

W starszych palmtopach nie miało to znaczenia - tyle, że w E-125 którego używałem był nie akumulator a bateria podtrzymująca. Palmtop działał bardzo dobrze bez niej. Dziś jednak może być inaczej, wątpię jednak, by odezwał się ktoś, kto ma A730, próbował odłączać baterię podtrzymującą i stwierdzi bez cienia wątpliwości czy działa czy nie. Będziesz się musiał oprzeć na doświadczeniach z innymi sprzętami (może jakieś IPAQ'i), ale w Asusie rozwiązanie może być zupełnie inne. Zawsze uważałem, że skoro urządzenie zostało jako sprawne odłożone do szuflady, to takie też zostanie z niej wyjęte (no, za wyjątkiem baterii ewentualnie tak jak pisałem wcześniej). Nie bardzo widzę przyczynę ewentualnego uszkodzenia płyty głównej w szufladzie. Skoro więc wykluczyłeś już akumulator główny to chyba słusznie podejrzewać jest problem z aku podtrzymującym.

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 29, 2006, 23:53:35 »
Ale czy jest jakaś graniczna warość napięcia baterii podtrzymującej poniżej której nie włacza sie PDA? NAWET NA ZASILACZU? bo to mnie osobiście martwi.
a czy cały czas leżał w szufladzie to niestety nie wiem - nie było mnie dość długo w domu ale żona lub córka... :?:

Poładuję go do jutra i zobaczę - ale z czystej ciekawości mnie to zastanawia - bo w sumie musiałby być jakiś układ sprawdzający napiecie na bat. backup żeby miało to znaczenie - inaczej po każdym wyładowaniu tej baterii i włożeniu nowej głownej by tak było - a to raczej nieczęste.
Chyba że ta bateria ma jakieś inne znaczenie w tym modelu oprócz samego podtrzymania? albo zamyka obwód (bez sensu) ...

*

Offline wol2

• 258
  • LooX 720 + jakieś tam śmieci ;)
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 30, 2006, 13:22:30 »
moze napisz maila do asusa z zapytaniem czy ta bateria ma wpływ, raczej powinni odpowiedziec....

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 30, 2006, 14:03:59 »
Standardowy zasilacz moze sie wyłaczyc gdy dostaje za duze 'szarpniecie' pradu.
Spróbuj kilkakrotnie załączac zasilanie /wkładać i wyjmowac wtyk zasilania/ do PDA. Za któryms kolejnym razem moze podejmie stale ładowanie.
A gdybys dysponował zasilaczem zewnetrznym to o większym prądzie i regulowanym /wyzszym o np. 0,5 V / napieciu to takim zasilaczem powinno sie dac go zacząc ładować. Gdy aku sie troszke naładuje wtedy ładowanie powinno byc standardowe.