Asus P750 - Padł pion klawiszy.

• 16 Odpowiedzi
  • 1680 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline plusdd

• *
  • 53
  • Sprzęt: HTC HD 4GB
Asus P750 - Padł pion klawiszy.
« dnia: Marzec 30, 2010, 21:08:50 »
Witam
Z dnia na dzień przestał działać pion klawiszy 2,5,8 i 0. Komórka nie była zalana, spokojnie leżała w kieszeni, jedynie dzień wcześniej była podpięta do zasilacza w celu naładowania... Soft reset jak i hard reset, a nawet wgranie nowego romu nie pomogło i nadal zero reakcji na naciśnięcia. Po formacie systemu wyskoczył komunikat o wykryciu nieznanego urządzenia USB i w celu jego instalacji należy podać nazwę sterownika który ma zastać zainstalowany, poniżej puste pole na wpisanie nazwy sterownika i przycisk "ok". Nigdy wcześniej nie spotkałem się z takim komunikatem to też do głowy wpadł mi pomysł, że może problemem było jakieś spięcie podczas ładowania przez USB lub przegrzania...

Komórka jest już po gwarancji więc w grę wchodzi tylko serwis. Aktualnie jest wgrany oryginalny rom asus for poland 6.1.

Ktoś miał może podobny problem? Szukam rozwiązania, ewentualnie polecenia jakiegoś dobrego serwisu gdzie znają się na rzeczy (najlepiej w Krakowie).
WM6.5 blackSTONEhenge HyPer Co0kie wth Manila 2.5

*

Offline nadja

• 46
Odp: Asus P750 - Padł pion klawiszy.
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 05, 2010, 18:49:07 »
Witam. Mam to samo dokładnie te same klawisze: 2, 5, 8 i  0.
Na razie nie doszedłem do tego co jest przyczyną. Rozebrałem Asusa w drobny mak ale nic tam nie widać, przeczyściłem styki ale nic to nie dało. Zastanawiam się nad kupnem klawiatury ale koszt doś wysoki (160 pln z przesyłką) żeby kupować w ciemno.
Chyba najpierw oddam do jakiegoś seriwsu w celu zdignozowania problemu. Chciałbym żeby to była tylko klawiatura a nie coś z płytą główną. Jak poradze sobie z tym problemem to sie odezwe.
Może to znany problem i warto byłoby zadzwonić do serwisu Asusa może coś podpowiedzą?
Pozdawiam
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 05, 2010, 19:40:30 wysłana przez nadja »

*

Offline plusdd

• *
  • 53
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 05, 2010, 19:08:05 »
Serwis Asus`a nie odpowiada.
Również oddam komórkę do salonu w celu "diagnozy schorzenia"...

*

Offline nadja

• 46
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 05, 2010, 19:10:05 »
Dzwoniłeś czy pisałeś? tzn. nie chce powiedzieć?

*

Offline plusdd

• *
  • 53
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 05, 2010, 19:12:03 »
Pisałem. Domyślam się, że Twój asus już nie ma gwarancji?

*

Offline nadja

• 46
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 05, 2010, 19:20:16 »
Zgadza sie. spróbuje do nich zadzwonić ale i tak nie obejdzie się bez oddania do diagnozy przed ewentualnym zakupem klawiatury. Jak działała klawiatura to żadko używałem rysika i to była bajka a teraz żeby napisać smsa to musze dziergać tym rysikiem  :mad:
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 05, 2010, 19:24:24 wysłana przez nadja »

*

Offline plusdd

• *
  • 53
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 13, 2010, 20:10:52 »
I jak idzie naprawa? Ja oddałem telefon do serwisu GSMcenter  i jutro będę wiedzieć co się zepsuło i ile wyniesie koszt naprawy.

*

Offline nadja

• 46
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 15, 2010, 20:43:45 »
Ja dopiero w poniedzialek oddaje go do serwisu. Diagnoza jest darmowa to przynajmniej nic nie strace jak naprawa bedzie nieoplacalna. Jak bede juz cos wiedzial to odrazu napisze. A Ty juz wiesz cos?

*

Offline plusdd

• *
  • 53
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 15, 2010, 20:59:10 »
Byłem dzisiaj w salonie z zamiarem odebrania komorki, ale gosc nawet jej jeszcze nie dotknal... obiecal ze jutro bedzie do odbioru. Ja również dałem na razie na wycene

dodane 16.04.10

Podobno jest na płytce klawiatury jakieś mikropęknięcie i nie potrafią go zlokalizować. Jeśli uda im się załatwić części to naprawa będzie kosztować ok 75zł. Wszystko ma się wyjaśnić w poniedziałek ;) Jeśli tą komórkę naprawie do końca świata (czyt.2012) to będzie dobrze...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2010, 20:11:39 wysłana przez plusdd »

*

Offline nadja

• 46
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 17, 2010, 08:29:30 »
wymienia Ci klawiature za 75 zl? taniutko...

*

Offline plusdd

• *
  • 53
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 17, 2010, 10:56:50 »
Z tego co zrozumiałem to tylko płytke od klawiatury

*

Offline nadja

• 46
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 22, 2010, 21:17:21 »
Witam. I jak, telefonik wrocil?

*

Offline plusdd

• *
  • 53
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 23, 2010, 13:30:16 »
wrócił...
Nie naprawiony z powodu braku części. Podobno znalezienie tej płytki graniczy z cudem (słowa serwisanta).

*

Offline nadja

• 46
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 24, 2010, 08:55:31 »
Dla chcacego nic trudnego. Jak chcesz to moge wyslac Ci na priv gdzie takie cos dostac... ja tez mam juz po diagnozie telefon, swoja droga gosciu rozdu....il mi obudowe ale o jego profesjonalizmie opisze w osobnym watku. Wracajac do przyczyny to stwierdzil ze najprawdopodobniej to klawiatura.. W kazdym razie jak bede mial kase to zamawiam klawiature, no i doszla mi jeszcze obudowa do kupna, wrrrr...

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 24, 2010, 09:25:52 »
nie chce generalizowac ale  zwykle mala dawka izopropanolu w odpowiednim miejscu uzdrawia niedzialajace klawisze. Jesli caly pion sie wysypal to moze nie byc to tak proste do odratowania, jednak praktyka pokazala ze poza peknieciem plytki klawiatury/lub  przerwaniemm sciezki reszte mozna odratowac. Skoro element i tak idzie na zlom warto na nim poeksperymentowac.

*

Offline plusdd

• *
  • 53
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 24, 2010, 12:05:44 »
swoja droga gosciu rozdu....il mi obudowe ale o jego profesjonalizmie opisze w osobnym watku.

Moja obudowa również doznała uszczerbku, zrobiłem mu awanturę przy klientach i stwierdził że do wtorku zamówi z hurtowni jeżeli będą taka posiadać... Na ich koszt oczywiście. możesz napisać, na pewno się przyda ;)

@Antej
izopropanol tu nic nie da, bo jak już napisałeś pęknięć nie naprawia. (pęknięć nie tyle płytki co podobno jakieś folii na niej)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 24, 2010, 22:52:27 wysłana przez plusdd »

*

Offline nadja

• 46
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 09, 2010, 21:51:58 »
Witam. Udalo Ci sie wymienic ta klawiature? Czy to faktycznie byla ta plytka?