Treo 850 - potrzebuję pomocy

• 5 Odpowiedzi
  • 888 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline koliberek

• 25
  • Sprzęt: SPV M650
Treo 850 - potrzebuję pomocy
« dnia: Czerwiec 06, 2011, 12:34:44 »
Witam!
Potrzebuję pomocy kogoś, kto ma Treo 850.
W takim właśnie telefonie padła mi bateria. Kupiłem inną, ale telefon mi jej nie widzi. Od sprzedawcy baterii dowiedziałem się, że telefon ma zabezpieczenie w ROMie przed użyciem niefirmowych akumulatorów. Żeby zmienić rom muszę mieć baterię naładowaną w co najmniej 50%. Czyli pat.
Potrzebuję pomocy kogoś, najchętniej z Warszawy, kto ma taki telefon i mógłby albo naładować nową baterię, żebym mógł zmienić ROM albo - jeszcze chętniej - wgrać nowy ROM do mojego telefonu przy użyciu mojej lub swojej baterii. Telefon flashowałem tylko raz i było to dawno temu więc jeśli ktoś chciałby to zrobić za mnie - byłbym bardzo wdzięczny. Moją wdzięczność mogę wyrazić w (niewiekiej) gotówce lub w złocistym, cieszącym się przy takiej temperaturze, płynie :-)

TIA

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
Odp: Treo 850 - potrzebuję pomocy
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 06, 2011, 17:22:26 »
jesli nikt sie nie trafi to wymiana samego ogniwa  w oryginalnym Aku powinna zalatwic temat.

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 06, 2011, 18:49:34 »
Pierwsze słyszę o takim zabezpieczeniu, widziałeś gdzieś potwierdzenie tej informacji? Do tego modelu są dostępne powiększone baterię różnym producentów (Mugen, Sedio) i nigdzie nie jest napisane by ich użycie wymagało modyfikacji romu.

*

Offline koliberek

• 25
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 06, 2011, 21:16:15 »
Sam byłem zaskoczony, pierwszy raz się z czymś takim spotkałem.
Po włożeniu baterii do telefonu w okienku "Power", gdzie zwykle widnieje: Main battery: Li-ion albo coś takiego było: Main battery: unrecognized. Poziom naładowania: 0%.
Telefon działał, ale nie dało się go naładować. Próbowałem różnych rzeczy, ładowarki, podłączania do komputera - nie paliła się dioda ładowania. Miałem nadzieję, że jednak się ładuje, jednak po kilku czy kilkunastu godzinach wstępne naładowanie akumulatora się skończyło i telefon padł. To samo, co tu napisałem sprzedawcy baterii, który mi odpisał, że telefon jest zabezpieczony, a baterię mogę zwrócić. Nie zwróciłem, sądząc, że uda mi się to jakość obejść. Niestety, do tej pory się nie udało.
Miałem nadzieję, że na forum znajdę kogoś, kto grzebał w takim telefonie, ma naładowaną baterię i mógłby mi podmienić ROM na taki, który nie będzie robić takich numerów...

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 06, 2011, 22:06:51 »
Coś czuję że kupiłeś chińskie aku z walniętą lub z wybrakowaną elektroniką.

*

Offline koliberek

• 25
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 06, 2011, 23:37:59 »
To możliwe - akumulatorek jest w białym opakowaniu, bez znaku firmowego i nigdzie nie mogę znaleźć nazwy producenta.
To wbrew pozorom dobra wiadomość - lepiej wydać kilkadziesiąt złotych na nowy akumulatorek niż kilkaset na nowy telefon. :-)
Dziękuję za podpowiedź - spróbuję znaleźć jakiś bardziej firmowy aku i zobaczę jak się zachowuje.