Diamentowa kąpiel

• 5 Odpowiedzi
  • 724 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Diamentowa kąpiel
« dnia: Styczeń 14, 2009, 09:15:57 »
No tak jak w tytule, wyprałem HTC Touch Diamond. W pralni chemicznej. Jak zauważyłem że nie "siedzi"
tam gdzie zawsze i zorientowałem się gdzie "siedzi", było za późno. Pominę cytaty, byłem mało kulturalny
wobec siebie.  :S

Ale odebrany, wykąpany w spirytusie, wydmuchany, po dwóch dniach suszenia obudził się prawie jak nowy.
Obudził się oczywiście po włożeniu do ładowarki i załadowaniu baterii do pełna (swoją drogą wskaźnik
naładowania na starcie pokazywał ~80%). Działają wszystkie funkcje telefonu i PDA, nie wysiadł głośnik,
mikrofon, czujnik położenia, .... Nic. Jedynie data i czas pokazywały początek kąpieli.

Prawie bo:
- ekranik, gdy wyświetlić na nim jednolitą białą planszę ma w prawym dolnym rogu spory zaciek widoczny
  jako kilka "różno" szarych plam;
- coś wariuje w kwestii zasilania.

Więc mam dwa pytanka do powyższego:

1. Pewnie nie da się zacieków tego typu usunąć, zatem gdzie sensownie wymienię ekran na nowy?

2. Wariowanie objawia się tym, że np. po 3 godzinach bateria pada całkowicie i telefon włożony do ładowarki
   mruga dwa razy kółkiem dookoła przycisku i przestaje ładować. I nic nie daje wyjmowanie baterii - martwota.
   Jeżeli jednak wyjmę baterię i wyczyszczę jej styki (3) a właściwie poskrobię śrubokrętem (chyba usuwa
   jakiś osad??? tlenek???) a następnie złożę i do ładowarki - wszystko wraca do normy. Ładuje się jak
   się ładował i pokazuje poprawnie koniec ładowania. Za drugim razem, wykonywał start WM po dwóch
   mrugnięciach kółkiem i padał oczywiście w połowie ładowania systemu oczywiście nie ładując. "Skrobanko"
   pomogło.

Czy to problem baterii czy HTC? Ja jestem informatykiem nie elektronikiem i po amatorsku sądzę że to
   bateria jest winna ale zanim ją wymienię (nie mam możliwości zweryfikować tej hipotezy bo nie mam dostępu
   do drugiej baterii) wolę się upewnić.

Jeżeli ktoś z Was mógłby mi udzielić rady, proszę. 

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
Odp: Diamentowa kąpiel
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 14, 2009, 09:38:22 »
Ad.1 Przeniosłem do działu serwisowanie i tutaj jest kilku klubowiczów, którzy robią takie rzeczy, poczytaj.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 14, 2009, 09:41:44 »
Thank you o lord!

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 14, 2009, 14:50:16 »
zamiast w spirytusie lepiej moczyc w wodzie destylowanej nie zostawia osadu z tego co wiem kiedyś to próbowałem

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 15, 2009, 13:47:46 »
jezeli chodzi o ekranik to jezeli maszt roche umiejtnosci to mzoesz sam sprobowac go rozłozyć na czesci pierwsze tzn oddzieli warstwe wyświetlajaca od obudowy plastikowej i powyciągać warstwy obijającej folii ktora sie znajduje pomiedzy szklem wyświetlajacym a wspomnianą plastikową obudową. to na tych foliach jsa zacieki i da sie je usunąc zwyjlym wacikiem i spirytusem albo jakims alkocholem technicznym. a co do ładowania to proponuje jeszcze posuszyć baterie i telefon bo sniedz na stykach musi sie  z kąds brać.

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 15, 2009, 16:16:51 »
Dziękuję MATYSZ
ale nie bardzo mam odwagę rozkładać ten telefon na drobne, nie mam doświadczenia.
Mam "HTC Diamond Service Manual" i tam dokładnie pokazali jak się dostać do ekranu
ale nigdy nie "rozpruwałem" płytki wyświetlacza. Trzeba o czymś pamiętać i na co
zwracać uwagę szczególnie?