witam
niedawno udało mi się naprawić hx2110 - nie reagował wogóle na dotyk - po rozebraniu okazało się że swoje przeszedł (brakowało śrubek itp) a poza tym warstwa dodytowa w miejscu niewidocznym (pod obudową) miała nieciekawy 'zadzior' - podejrzewałem że to jest przyczyna. Po pierwsze - problemy z kalibracją lub działaniem touchscreen-a mogą być spowodowane jakimś brudem pomiędzy obudową a ekranem - przy krawędziach. Dobrym sposobem jest delikatne oczyszczenie powierzchni wyświetlacza schowanej pod 'ramką' obudowy - najbezpieczniej rozebrać, można też zrobić to nie otwierając palma - np. kartą plastikową (kredytową) - wsuwając ją delikatnie pomiędzy obudowę i wyświetlacz i przesuwając dookoła - może pomóc. W moim przypadku naprawa była nieco 'trudniejsza' - najpierw uszkodzone miejsce podgrzewałem suszarką

oczywiście z wyczuciem. Następnie 'folię' wyświetlacza delikatnie rozruszałem palcem wokół miejsca uszkodzenia. Czy to pomogło - nie wiem, ale poza tym podgrzałem ciepłym powietrzem z suszarki również miejsce łączenia taśm z tyłu wyświetlacza i - co chyba pomogło faktycznie - delikatnie lutownicą dotknąłem 8 punktów lutowniczych na taśmie z tyłu wyświetlacza - tych które łączyły właśnie tą cienką taśmę od warstwy dotykowej.
Po poskładaniu palma i odpaleniu - niespodzianka! Działa.
Oczywiście nie gwarantuję że te zabiegi pomogą i Ciebie ale warto spróbować zanim zabulisz min. 200zł za wymianę warstwy dotykowej swojego palma

Wszystko należy robić z dużą delikatnością - nie odpowiadam za ewentualne uszkodzenia!
Na koniec - długo nie pocieszyłem się ipaq-iem - miał system 2003SE w wersji włoskiej - postanowiłem zmienić go na angielską i to od razu WM5.0 i niestety po flashowaniu które zakończyło się na 99%, nastąpiła śmierć ipaq-a. Jedyne co mogę teraz zrobić to po hard resecie wejść w tryb Pre-BL (chyba bootloadera) ale nie potrafię już nawiązać połączenia z terminalem

Smutny koniec eksperymentów - może ktoś coś podpowie przy okazji - założę nowy wątek