Naprawa wyświetlacza w HP hx2790b

• 2 Odpowiedzi
  • 627 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Naprawa wyświetlacza w HP hx2790b
« dnia: Sierpień 05, 2007, 13:53:21 »
Witam mam taki problem z HP model hx 2790b. Problem dotyczy wyświetlacza nie można go w żaden sposób skalibrować robiłem juz Hard reset i nic to nie pomogło nawet nie mogłem sie dostac do systemu ponieważ po resecie musiałem przeprowadzić kalibaracje ale bez powodzenia. Robiłem także upgrade biosu ale też nic to nie pomogło. Więc zadzwoniłem do serwisu HP przedstawiłem swój probielm i pan stwierdził ze wyswietlacz jest uszkodzony wiec z mojej strony juz nic nie moge zrobic. Wysłałem palmtopa do serwisu i po kilku dniach dostałem odpowiedz ze wyświetlacz nadaje sie do wymiany koszt 940 zł. Przyznam szczerze ze troche mnie zaskoczył. I teraz pytanie do tych co moga udzielić jakiejs pomocy. Napewno nie bede robił tego w serwisie bo to sie mija z celem za duza cena dokładam 200 zł i mam  nowego PDA czy możecie polecic jakis dobry i niedrogi serwis co naprawia takie rzeczy bo nie wiem jak rozgrysc ten problem, chyba że ktos ma pomysł jak to naprawic w inny sposób :) Z góry dziekuje za pomoc i pozdrawiam

*

Offline bikekowal

• 13104
Odp: Naprawa wyświetlacza w HP hx2790b
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 06, 2007, 15:23:57 »
skontaktuj się z Adziosem, powinien Ci pomóc.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

Odp: Naprawa wyświetlacza w HP hx2790b
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 04, 2007, 10:31:34 »
witam
niedawno udało mi się naprawić hx2110 - nie reagował wogóle na dotyk - po rozebraniu okazało się że swoje przeszedł (brakowało śrubek itp) a poza tym warstwa dodytowa w miejscu niewidocznym (pod obudową) miała nieciekawy 'zadzior' - podejrzewałem że to jest przyczyna. Po pierwsze - problemy z kalibracją lub działaniem touchscreen-a mogą być spowodowane jakimś brudem pomiędzy obudową a ekranem - przy krawędziach. Dobrym sposobem jest delikatne oczyszczenie powierzchni wyświetlacza schowanej pod 'ramką' obudowy - najbezpieczniej rozebrać, można też zrobić to nie otwierając palma - np. kartą plastikową (kredytową) - wsuwając ją delikatnie pomiędzy obudowę i wyświetlacz i przesuwając dookoła - może pomóc. W moim przypadku naprawa była nieco 'trudniejsza' - najpierw uszkodzone miejsce podgrzewałem suszarką :) oczywiście z wyczuciem. Następnie 'folię' wyświetlacza delikatnie rozruszałem palcem wokół miejsca uszkodzenia. Czy to pomogło - nie wiem, ale poza tym podgrzałem ciepłym powietrzem z suszarki również miejsce łączenia taśm z tyłu wyświetlacza i - co chyba pomogło faktycznie - delikatnie lutownicą dotknąłem 8 punktów lutowniczych na taśmie z tyłu wyświetlacza - tych które łączyły właśnie tą cienką taśmę od warstwy dotykowej.
Po poskładaniu palma i odpaleniu - niespodzianka! Działa.
Oczywiście nie gwarantuję że te zabiegi pomogą i Ciebie ale warto spróbować zanim zabulisz min. 200zł za wymianę warstwy dotykowej swojego palma ;)
Wszystko należy robić z dużą delikatnością - nie odpowiadam za ewentualne uszkodzenia!
Na koniec - długo nie pocieszyłem się ipaq-iem - miał system 2003SE w wersji włoskiej - postanowiłem zmienić go na angielską i to od razu WM5.0 i niestety po flashowaniu które zakończyło się na 99%, nastąpiła śmierć ipaq-a. Jedyne co mogę teraz zrobić to po hard resecie wejść w tryb Pre-BL (chyba bootloadera) ale nie potrafię już nawiązać połączenia z terminalem :(
Smutny koniec eksperymentów - może ktoś coś podpowie przy okazji - założę nowy wątek