Naprawa warstwy dotykowej

• 8 Odpowiedzi
  • 922 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
  • Sprzęt: Sony Xperia Z3, Sony Smartwatch 3
Naprawa warstwy dotykowej
« dnia: Luty 08, 2008, 15:57:56 »
Witajcie Panowie oraz Panie.
Mam problem z warstwą dotykową w moim T|T.

Załóżmy że urządzenie jest idealnie skalibrowane.
Wystarczy że wezmę Palma do ręki i potrząsnę (albo go klepnę, spadnie mi, skoczę z nim, gwałtownie tapnę), a ekran momentalnie się rozkalibrowywuje. Nawet o kilka centymetrów.
Gdy wezmę Palma ponownie do ręki i nim wstrząsnę problem ustępuje, ale urządzenie nie jest idealnie skalibrowane, nadal jest przesunięcie o jakieś 5-10 pikseli.

Występuje również problem z samą kalibracją.
W Palm Osie jest tak, że muszę wskazać trzy punkty na ekranie.
Włączam więc kalibrację, wskazuję trzy punkty, a kalibracja zaczyna się od początku!
W Palm OS oznacza to, że wystąpił jakiś problem, na przykład zbyt lekko przyciskałem stylusa lub podczas dotykania punktów nim ruszałem.
Ale mimo wszystko muszę wskazywać te trzy punkty przynajmniej dziesięciokrotnie aby wreszcie ekran kalibracji zniknął.
Po takiej kalibracji wszystko jest w porządku, przynajmniej dopóki znowu nie ruszę nim gwałtownie.

Warstwa dotykowa jest przyklejona do ekranu, więc odpada żeby się ruszała. Czego to może być wina? Zużycia? Nierówności? Styków? Systemu?

Najchętniej wadę naprawiłbym sam, dlatego też wybrałem ten temat. Rozbiórka tego kloca mi niestraszna, na gwarancji (haha) również nie jest.
Czekam na pomoc i pozdrawiam.

*

Dino_Zaurus

Odp: Naprawa warstwy dotykowej
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 08, 2008, 16:05:43 »
sprawdzales soft ? digifix i inne z freewarepalm.com?

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
  • Sprzęt: Sony Xperia Z3, Sony Smartwatch 3
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 08, 2008, 16:08:49 »
Programy próbowałem, nic nie pomaga, dodam że wcześniej usterki nie było, pojawiła się kilka miesięcy temu, wtedy jednak odkleiłem folię (Brando) i Palm jeszcze trochę dawał radę...

*

Dino_Zaurus

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 08, 2008, 17:27:23 »
rozkrec, podociskaj tasme itp , skrec spowrotem na poczatek....

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 08, 2008, 18:11:33 »
Też bym poradził najpierw rozłożyć i ponownie złożyć, jednak  to raczej nic nie da. Jeśli weźniemy do ręki PDA bez obudowy z luźno poukładanymi elemenetami to nic takiego się nie będzie działo. Raczej wymiana jakiegoś elementu się szykuje.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Dino_Zaurus

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 08, 2008, 18:16:23 »
jak juz to nie pomoze ( skrecanie) to ekran do wymiany, niestety w Tungstenach ta wada rozkalibrowywania sie po kilku latach jest znana :( nic nie jest wieczne .... niestety...

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 08, 2008, 18:25:21 »
jak juz to nie pomoze ( skrecanie) to ekran do wymiany, niestety w Tungstenach ta wada rozkalibrowywania sie po kilku latach jest znana :( nic nie jest wieczne .... niestety...

a to dziwne, one tak same z siebie?
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline tttadziu

• 39
  • Sprzęt: MIO A701; Nokia 6230i
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 11, 2008, 11:37:01 »
Nie rozumiem dlaczego kombinujesz, z Wrocławia do Karpacza masz niedaleko.... :D, moja warstwa dotykowa śmiga normalnie, Adzios kazał mi rysować jakieś X-sy i wszystko jest ok.
-----------oczywiście to żart - ja miałem więcej szczęścia niż rozumu, teraz go mam uwiązanego na gumce, a gumka jak bandżi jest takiej długości, że nawet jak mi z rąk wypadnie to doleci prawie do podłogi iii się bimba :D
Tak na poważnie, to w swojej sprawie rozmawiałem z Adziosem, (bo ta moja warstwa dotykowa też fiksowała, choć w inny sposób) teraz czekam na to, że się znów popsuje (bo w ten zbieg okoliczności za bardzo nie wierzę) to wysyłam mu na naprawę. Zresztą dzisiaj do niego zadzwonię o poradę, co robimy z tym fantem dalej bo za jedną wysyłką wolałbym mu fundnąć kąpiel w wanience ultracośtam i naprawę.
Może w moim przypadku pomogło mu okazanie czułości i ciepła czyt. demontaż-montaż

*

Offline miloszz

• 359
  • Sprzęt: BlackBerry, a w szufladzie: plamOne Treo 650, Tungsten|T2, palm m505
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 12, 2008, 14:51:04 »
Mój T2 też "daje czadu" :/ Nauczyłem się go kalibrować (bo ma rozjazd około 5mm), ale korzysta się ciężko... Szukałem (może za słabo) i nie znalazłem softu, który by kalibrował nie tylko w standardowych punktach (środek, lewgo-góra, prawo-dół) - możecie coś polecić?

U siebie podejrzewam ewidentnie sprzętowy problem, bo obszarami działa dobrze, a są miejsca nie do kiknięcia (np. dolna strzałeczka przy pasku przewijania). Bawiłem się w rysowanie poziomych (stylusem) linii, a na ekranie pojawiały się ukośne. Generalnie górna część ekranu chwyta wyżej niż tapam, dolna niżej, ale ze stronami też są "atrakcje"...
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2008, 14:52:47 wysłana przez miloszz »
Jeżeli masz niepotrzebną plastikową osłonę do Tungstena T|T/T|T2, proszę, skontaktuj się ze mną.