Witajcie Panowie oraz Panie.
Mam problem z warstwą dotykową w moim T|T.
Załóżmy że urządzenie jest idealnie skalibrowane.
Wystarczy że wezmę Palma do ręki i potrząsnę (albo go klepnę, spadnie mi, skoczę z nim, gwałtownie tapnę), a ekran momentalnie się rozkalibrowywuje. Nawet o kilka centymetrów.
Gdy wezmę Palma ponownie do ręki i nim wstrząsnę problem ustępuje, ale urządzenie nie jest idealnie skalibrowane, nadal jest przesunięcie o jakieś 5-10 pikseli.
Występuje również problem z samą kalibracją.
W Palm Osie jest tak, że muszę wskazać trzy punkty na ekranie.
Włączam więc kalibrację, wskazuję trzy punkty, a kalibracja zaczyna się od początku!
W Palm OS oznacza to, że wystąpił jakiś problem, na przykład zbyt lekko przyciskałem stylusa lub podczas dotykania punktów nim ruszałem.
Ale mimo wszystko muszę wskazywać te trzy punkty przynajmniej dziesięciokrotnie aby wreszcie ekran kalibracji zniknął.
Po takiej kalibracji wszystko jest w porządku, przynajmniej dopóki znowu nie ruszę nim gwałtownie.
Warstwa dotykowa jest przyklejona do ekranu, więc odpada żeby się ruszała. Czego to może być wina? Zużycia? Nierówności? Styków? Systemu?
Najchętniej wadę naprawiłbym sam, dlatego też wybrałem ten temat. Rozbiórka tego kloca mi niestraszna, na gwarancji (haha) również nie jest.
Czekam na pomoc i pozdrawiam.