Przyłączam się do tematu, mam ten sam problem. Około 1.5 miesiąca temu telefon się sam wyłączył. Przy ponownym włączeniu restartował się po wyświetleniu ekranu blokady lub home. Po kilku próbach wyjąłem na chwilkę baterię, po czym włączył się normalnie. Od tego momentu co jakiś czas telefon sam się wyłącza w różnych sytuacjach: wejście do galerii, zmiana piosenek, po zakończeniu rozmowy, robieniu zdjęć i wiele więcej zupełnie normalnych akcji. Na początku myślałem, że to może być wina softu AR 6.6.7, ale wrzuciłem oryginalny 3.32 i dalej to samo, potem pojawiła się aktualizacja OTA do 3.33, ale ona też nie rozwiązała problemu. Najdziwniejsze, że to, że smartphone potrafi działać przez 2-3 dni normalnie a potem restartować się kilka razy dziennie. Dodatkowo zaobserwowałem, że podczas ładowania nigdy się nie zrestartował. Od razu pomyślałem, że to może być problem z baterią i zainstalowałem Battery Monitor Widget i zauważyłem, że podczas takiego restartu napięcie na baterii spada poniżej 3.5 V co może mieć na to wpływ. Zaobserwowałem też, że dużo częściej się wyłącza przy bardziej rozładowanej baterii (poniżej 30 %), chociaż zdarzały się restarty przy poziomie naładowania 60-70%.
Podsumowując:
- HTC Sensation zwykły (bez XE)
- oryginalny soft 3.33.401.6 instalowany z RUU 3.32.401.5 + OTA 3.33.401.6
- bez roota, jedyne co zostało, to S-OFF, ale to tylko zabezpieczenie bootloadera, nie ma wpływu na działanie softu.
- telefon sam się wyłącza, po ponownym włączeniu ma problemy z włączeniem
- pomaga chwilowe wyjęcie baterii
Nie jest to problem odosobniony, na innych forach też można przeczytać o tym problemie. Niektórym pomaga HR, innym wymiana karty SIM. Moja karta to kingstom 32 gb class 4, ma niecały rok, więc raczej nie ona. Karta sim sieci play ma już 2 lata, możliwe, że mogło się coś zepsuć, ale też by coś nawalało pod ładowarką. Jedyne co mi przychodzi do głowy do bateria lub układ zasilania w tel. Nowa bateria to koszt 129 zł, więc na razie niestety odpada, bo mam w tej chwili inne ważniejsze wydatki :/.