Witam,
Wątek już trochę ma, ale może jeszcze kogoś zainteresuje.
Posiadam Omnie I900 oraz Omnie Lite. Względem GSM, WIFI oba modele działają dla manie tak samo dobrze, jedynie Lite w GPS spisuje się lepiej. Szybciej łapie fixa, XTRA oraz dokładniej działa automapa.
Aparat foto jest o niebo lepszy w i900, ponadto starsza OMNIA ma większy wyświetlacz. A teraz według mnie najważniejsze: I900 ma „pełnego” windows’a tym samym można powiedzieć ze jest to PDA z funkcją telefonu. W Omni Lite przez dodatki Samsunga nie dostaniesz się do wszystkich opcji od razu ale za to masz Telefon z rozbudowanymi funkcjami PDA. A wiec teraz zależy co bardziej potrzebujesz. Na obu telefonach dodasz sobie skórki, menu, automape itp.
Mnie Omnia lite podoba się z powodu wymiarów i łatwości użytkowania, ale denerwuje brak „pełnego” windows’a. Gdy prezentowałem go sobą, które potrzebowały rozbudowanego telefonu, a nie PDA z telefonem, to wybierały bez wahania Lite. Lite jest łatwiejsze i przyjemniejszy. I900 to full Windows, wiec możesz z i900 zrobić jeszcze mocniejszy kombajn, pytanie, czy będzie się chciało. Jeśli wgracie nakładki to w sumie te dwa telefony są już bardzo podobne.