Zmiana ROMu dla brandowanego HD2 (Leo) z Ery

• 32 Odpowiedzi
  • 11698 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zmiana ROMu dla brandowanego HD2 (Leo) z Ery
« dnia: Luty 14, 2011, 20:42:22 »
Witam,

Od kliku tygodni staram się odnaleźć jednoznaczną wypowiedź na forum czy da się zmienić ROM w telefonie zbrendowanym z Ery. Wszyscy piszą, że wiadomo, że było to opisywane, że mają cegłę, że się nie da itd. Więc proszę was drodzy koledzy żeby w jednym zdaniu odpisać że jest to możliwe lub nie. Bo ja czytam i w dalszym ciągu nie mam pewności. Jeżeli się nie da to mam święty spokój a jeżeli się da to bardzo proszę o wskazanie jakiegoś normalnego przepisu jak to zrobić. Wiem, że oczywiście teraz wszyscy się rzucą na mnie, że nie czytam, że nie używam google ale naprawdę się naszukałem i nie mogę znaleźć konkretów. Bardzo, bardzo proszę o pomoc !!!

:grin:
UWAGA:

W związku z tym, że od momentu opublikowania tego wątku pojawiła się już oficjalna aktualizacja z Ery podaje do niej
bezpośredni link.

http://www.htc.com/europe/SupportViewNews.aspx?dl_id=1087&news_id=868

Wpisujecie serial i do dzieła.

KONIEC UWAGI
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2011, 08:16:36 wysłana przez ernestcichon »

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
Odp: Zmiana ROMu dla brandowanego HD2 (Leo) z Ery
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 14, 2011, 20:54:04 »
Jest możliwe, ale tracisz gwarancję.
W przypadku awarii i konieczności oddania do serwisu możesz jednak wgrać z powrotem oryginalny ROM Ery, o ile awaria Ci tego nie uniemożliwi (np. padnie Ci slot kart pamięci).

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 14, 2011, 21:09:41 »
Dziękuje za informację, rozwijając wątek zapytam czy jest określona procedura, żeby dojść do ROMu w wersji 3.14. Aktualnie posiadam 1.66.118.1 (oczywiście zbrendowany z ERY) i czytałem na innych forach o użytkownikach, którzy rozpoczęli procedurę zmiany ROMu, która zakończyła się zamianą telefonu w przycisk do papieru. Więc może jakaś wskazówka krok po kroku. Obiecuję, że jak ktoś mnie poprowadzi to przygotuje piękną prezentację z kolejnymi krokami przemiany ERY w coś normalnego - screen shoty itd opisy.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 14, 2011, 21:46:18 »
Było było.
Generalnie musisz wgrać HSPL, ściągnąć ROM, wypakować z niego plik .nbh, wrzucić na kartę z odpowiednią nazwą, uruchomić bootloadera i wio.

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 15, 2011, 08:46:23 »
Poszukaj np. romu BlackByBudniu.

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 15, 2011, 17:14:00 »
O ile sie orientuje to wczoraj jeszcze tego nie bylo:
http://www.htc.com/europe/SupportViewNews.aspx?dl_id=1087&news_id=868

wchodzi numer od ery
i sciaga sie:
RUU_Leo_S_TMO_PL_3.14.118.1_Radio_15.42.50.11U_2.15.50.14_LEO_S_Ship

t-mobile :) PL :)

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 15, 2011, 17:35:27 »
Witam,czy po graniu tego roma przywraca sspl?

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
  • Sprzęt: HTC Titan
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 15, 2011, 20:06:42 »
t-mobile  PL
Wygląda na to, że Era zrobiła upgrade, tylko ciekawe jak z PLK.
Witam,czy po graniu tego roma przywraca sspl
Chyba chodziło Ci o SPL, a jeżeli tak to wgrany z karty napewno przywróci, a czy wgrany zwyczajnie, nie wiem, ale skoro jest dla Ery to powinien wejść tylko na te urządzenia zwyczjanie przez USB, a jak zwyczjanie bo tak przewidział producent to równiez SPL będzie 3.03.

*

Offline GeoT

• 18
  • Sprzęt: HTC HD2 + 16GB MiniSD HC
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 16, 2011, 12:23:32 »
wchodzi numer od ery
i sciaga sie:
RUU_Leo_S_TMO_PL_3.14.118.1_Radio_15.42.50.11U_2.15.50.14_LEO_S_Ship

t-mobile :) PL :)

No właśnie: nareszcie się doczekałem romu dla Ery, ale ... po pobraniu i odpaleniu instalkę mam w jakimś norweskim albo szwedzkim języku mimo, że wyraźnie z list wybrałem rom z dodatkiem "(Polska)". Też tak mieliście? Nie chcę ryzykować bo będę po raz pierwszy flaszował telefonik i wolę rozumieć co robię ...
HTC HD2 Era PL Brand + 16GB MiniSD HC
ROM:3.14.118.1 (04666) PLK
Radio: 2.15.50.14

« Odpowiedź #9 dnia: Luty 16, 2011, 13:35:10 »
po pobraniu i odpaleniu instalkę mam w jakimś norweskim albo szwedzkim

rozmawiałem z hotline - i podobno tak właśnie jest /mają to potem zmienić/ - ale sam ROM jest PL - zainstaluję to się przekonam...

*

Offline GeoT

• 18
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 16, 2011, 15:16:07 »
Właśnie jestem po instalacji. Znalazłem "Readme.doc" po angielsku z jakiegoś starego romu (bo w instalce ten plik też jest po "ichniemu" :) ) i krok po kroku okienko po okienku instalacja poszła bezboleśnie.

Telefon póki co śmiga i póki co różnic nie widzę między wersją 1.66 a 3.14. Ale będzie to pewnie po jakimś czasie zauważalne.
W każdym razie ten rom pięknie się instaluje na HD2 brandowanym przez Erę.

« Odpowiedź #11 dnia: Luty 16, 2011, 15:55:50 »
A co z tym językiem? Jest polski czy też angielski?

*

Offline GeoT

• 18
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 16, 2011, 16:11:31 »
A co z tym językiem? Jest polski czy też angielski?

Język softu w telefonie po instalacji ww. romu jest polski - jeśli o to pytasz.
Dali tylko ciała w kwestii instalki romu - zamiast polskiego albo chociaż angielskiego u mnie był jakiś nordycki :)

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 16, 2011, 16:18:28 »
Czyli mamy pierwszy oficjalny polski ROM, bo protezy z InterWrite nie liczę... ?

« Odpowiedź #14 dnia: Luty 17, 2011, 07:59:01 »
Można powiedzieć że wywołałem wilka z lasu tym wątkiem ;) - Będę zaraz próbował zrobić przesiadkę na wyższy

« Odpowiedź #15 dnia: Luty 17, 2011, 08:19:47 »
U mnie zainstalowałem ten rom przez usb. Poszło bez najmniejszych problemów. Poprzednio miałem zainstalowany rom BlackRomByBudniu.

*

Offline wampir_m

• *
  • 59
  • Sprzęt: Galaxy Note
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 17, 2011, 09:41:04 »
Może ktoś podać serial z ERY bo też bym sobie potestował.

*

Offline yo

• 971
  • Sprzęt: fajny Leo, galaxy tab p1000
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 17, 2011, 09:57:20 »
jak nie masz hd2 z ery to i tak nie wgrasz, chyba, że masz hspl (ale wgrywanie hspl tylko po to,żeby sprawdzić erowski rom brzmi jak perwersja :D)
end of fear
yo is here

*

Offline wampir_m

• *
  • 59
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 17, 2011, 10:01:13 »
Mam kupiony w euro rtv i mam wgrany sunnysoft + spolszczenie ale używam karty z ery i lubię mieć ustawione wszystko pod erę (takie zboczenie)

*

Offline ramzes

• *
  • 95
  • Sprzęt: HTC HD2 Leo
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 17, 2011, 13:22:17 »
Tak z ciekawości- jak z jakością spolszczenia? widać jakieś różnice  vs. stara nakładka językowa?

*

Offline yo

• 971
  • Sprzęt: fajny Leo, galaxy tab p1000
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 17, 2011, 14:23:03 »
no to PN się nie będzie zgadzał => musiałbyś wgrać hspl i rom ery z ich spl, a następnie wgrać nowszy rom z ery
end of fear
yo is here

*

Offline wampir_m

• *
  • 59
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 17, 2011, 16:36:25 »
Ja wiem jak zrobić żeby to wgrać, tylko potrzebuję seriala żeby sobie ten rom ściągnąć.

*

Offline GeoT

• 18
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 18, 2011, 11:22:00 »
Tak z ciekawości- jak z jakością spolszczenia? widać jakieś różnice  vs. stara nakładka językowa?

Nie zauważyłem jakichś uciążliwych różnic w porównaniu z wersją 1.66, więc chyba jest ok. Póki co nie natknąłem się też na "nie-spolszczone" elementy. Ale jako, że telefon mam od grudnia i to była moja pierwsza aktualizacja (cierpliwy byłem, a co, choć kilka miłych ponaglających telefonów do ery i htc też było :) więc nie wiem jak wypada taka różnica z innymi romami.

*

Offline wampir_m

• *
  • 59
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 18, 2011, 16:42:12 »
Skoro nik nie jest na tyle miły by podać mi serial number to może ktoś umieści ten rom na serwerze?

*

Offline Focuss

• 288
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 18, 2011, 17:23:24 »
nie mialem gdzie wgrac, wiec wgralem na chomika
link sie blokuje wiec.....
OTO LINK:
_ zaminic na .
chomikuj_pl/Focuss/HD2/RUU_Leo_S_TMO_PL_3.14.118.1_Radio_15.42.50.11U_2.15.50.14_LEO_S_Ship,444389310.exe

Połączone: [time]Luty 18, 2011, 22:08:15[/time]
ja dzis nie mam mozliwosc testowania ale jak ktos wgra niech da relacje czy warto zmieniac,

moje doswiadczenia na leo z romami narazie sa zerowe, gdyz mam go 2 tygodnie natomiast wiele walczylem na diamondzie,
teraz mam standardowy 1.66 z ery i wlasnie przymiazalem sie cos zminic, ale moze warto wejsc w nowy rom od ery?

Połączone: [time]Luty 19, 2011, 15:06:38[/time]
I jak testował juz ktoś??
« Ostatnia zmiana: Luty 19, 2011, 15:07:20 wysłana przez Focuss »

« Odpowiedź #25 dnia: Luty 20, 2011, 16:43:32 »
Witam.
Właśnie jestem po wgraniu tego romu od ery (3.14). Instalacja poszła bezproblemowo (pierwszy raz robiłem flash`a), co do instalatora to rzeczywiście jest po norwesku, ale jak ktoś woli to wrzucam plik README po angielsku. Co do samego romu zmiany są kosmetyczne. Wyjątkiem jest znaczna poprawa jakości rozmów  :D . Osoby, Które spotkały się z trzaskami podczas rozmów wiedzą o czym piszę.
Dodam, że po wgraniu tego romu na hd2 z ery nie tracimy gwarancji. (Info z hotline htc)
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2011, 16:47:57 wysłana przez prince2005 »

*

Offline Focuss

• 288
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 20, 2011, 21:06:00 »
Wgralem nowy rom i mam maly przoblem a mianowicie chce skonfigurowac sobie jako push mail poczte z google... wpisuje wszystko jak zawsze i nie dziala, caly czas wyskakuje okienko ze dane nieprawidlowe, a są prawidłowe... o co chodzi?

Połączone: [time]Luty 21, 2011, 07:28:31[/time]
Pierwsze minusy w porónaniu do starego ROMu:
1) podczs rozmowy na kranie nie pojawi sie slider zasłaniający rózne opcje (ale bez tego można życ)
2) nie wiem dlaczego teraz nie tylko przycisk "czerwona luchawka" włącza mi ekran tylko każdy przycisk, jest to juz dla mnie niestety spory blad gdyż wzrasta mi dość znacznie prawdopodobienstwo włączania sobie ekranu w kieszeni.  PYTANIE: czy moze jet jakis sposób by to zmienic?

[mod]Nie dubluj wątków: pytasz o to samo w 2 miejscach. Za takie coś jest warn. Ostatnie ostrzeżenie.[/mod]
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2011, 09:07:11 wysłana przez vonski »

*

Offline Slav2006

• *
  • 54
  • Sprzęt: Dell AXIM x51v, HTC HD2 WM6.5/WP7.5/AD ICS4
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 24, 2011, 18:28:36 »
Witam,
Potwierdzam ustąpienie trzasków, jest zdecydowanie lepiej.
Jednak mam wrażenie, że bardzo "ssie" baterię. Poobserwuję.
Pozdrawiam,

*

Offline plebloo

• 43
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #28 dnia: Luty 28, 2011, 13:33:34 »
Może ktoś podać serial z ERY bo też bym sobie potestował.
HSPL4 już jest wiec przyłączam sie do prosby....albo niech wrzuci ktoś exeka na normalny serwer a nie chomika;)
Widę że nie ma chętnych...Sciągnąłem z chomika ten ROM.Do RUU dodałem HSPL4.Instalowałem u siebie i jest ok.Tutaj jest link:
http://www.fileserve.com/file/QBU5BAH
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2011, 22:35:07 wysłana przez plebloo »

*

Offline mwas

• 46
  • Sprzęt: Galaxy S4, HD2, MDA Compact V
« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 05, 2011, 19:51:04 »
Jestem świeżym posiadaczem Leo, dostałem go z Ery. Wcześnej bawiłem się MDA Compact V (Touch Diamond2) więc orientacji w temacie trochę posiadam. Jak tylko zamówiłem swojego HD2 to od razu zacząłem orientować się, jak jest w nim z kwestią softu. Kiedy dostałem telefon, oczywiście na dzieńdobry rzucił się w oczy branding Ery. Sprzęt trafił do mnie z romem 1.66. Obejrzałem jak to wygląda, niestety nie wszystko mi się podobało,np beznadziejnie zrobione skróty nazw w niektórych miejscach, ale stwierdziłem, że może w nowszej wersji będzie to poprawione. Ściągnąłem więc z oficjalnej strony HTC najnowszą wersję softu i nie zastanawiając się zbyt długo załadowałem do Leo. Niestety, ale stwierdzam, że branding Ery jest beznadziejny ! Generalnie powtórzyła mi się historia, jaką miałem z poprzednikiem. Skończyło się na tym, że załadowałem mu odpowiedniego HSPLa i wrzuciłem soft ze strony Sunnysoft'u. Owszem, ręcznie musiałem sobie zainstalować pakiet językowy, ale wogóle mi to nie przeszkadza - ćwiczyłem to wcześniej na TD2. Nakładka Sunnysoft idealna może nie jest, ale jest o niebo lepsza niż to co odstawiła Era w swoim sofcie !
Jeśli ktoś używa tego ROMu to niech się podzieli swoimi odczuciami. I mam jeszcze prośbę, gdyż jest opcja której nie sprawdzałem na brandowanym ROMie. Czy mógłby ktoś sprawdzić jak na nim zachowuje się odebranie E-mail'a ? Chodzi mi o to, czy po odebranu E-Mail jest powiadomienie o tym poprzez migającą diodę.