Wgrywanie ROM-u

• 12 Odpowiedzi
  • 4417 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wgrywanie ROM-u
« dnia: Grudzień 12, 2010, 14:13:32 »
Witam,

jestem świeżo upieczonym posiadaczem HTC HD2. Telefon był kupiony w Erze, no i... chyba wiecie co już mam na myśli.  :wink: Telefon ma oczywiście soft brandowany z Ery, a mój numer PN to 99HJY083-00. Ostatnio chciałem sobie wgrać nowy ROM, ze względu na nieodpartą chęć posiadania Androida w telefonie. Jednak na stronie sunnysoft oczywiście jest inny PN, podobnie jest z aktualizacją z htc.com. Chciałbym wgrać więc taki soft, który nie przekreślił mi gwarancji, a na pewno nie jest to możliwe w przypadku modyfikowanych ROM-ów. Czy mogę np. sobie swobodnie pobrać instalator ze strony htc.com i w ten sposób wgrać soft?

Liczę na Waszą pomoc.

*

Offline billi

• 387
  • Sprzęt: HD2
Odp: Wgrywanie ROM-u
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 12, 2010, 16:04:15 »
Czy mogę np. sobie swobodnie pobrać instalator ze strony htc.com i w ten sposób wgrać soft?
Czy możesz dokładniej. O jaki instalator do wgrywania softu ze strony htc Ci chodzi ?

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 12, 2010, 16:26:50 »
Z tej strony: http://www.htc.com/www/supportdownload.aspx?p_id=297&cat=2&dl_id=856

Czy jest w ogóle jakaś w moim przypadku  możliwość wgrania ROM-u bez utraty gwarancji?

*

Offline billi

• 387
  • Sprzęt: HD2
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 12, 2010, 16:41:00 »
To jest gotowy konkretny rom i możesz sobie go swobodnie pobrać, jak tylko po wpisaniu swojego S/N strona przepuści Cię dalej, nie tracisz gwarancji ale Ty masz z Ery więc raczej klapa.
Temat już kilka razy poruszany na forum.
Szukać i czytać.

*

Offline jurekl

• 11
  • Sprzęt: HTC HD-2, N-8, i9100
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 12, 2010, 18:59:57 »
Czy jest w ogóle jakaś w moim przypadku  możliwość wgrania ROM-u bez utraty gwarancji?
Gwarancję stracisz dopiero wtedy gdy oddasz HD-2 do serwisu i będzie w nim nieoryginalny ROM.
Każdy inny wgrany ROM można w każdej chwili zastąpić tym oryginalnym (jeżeli oczywiście hd-2 nie jest uszkodzony sprzętowo) przed oddaniem do serwisu.
Niestety do telefonów z ERY nie wyszedł nowy ROM.
Do korzystania z Androida nie trzeba zmieniać ROM-u, wystarczy zmienić radio (ale ta operacja też unieważnia gwarancję).

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 12, 2010, 19:51:20 »
Ale, dajmy na to, gdybym wgrał ROM z sunnysoft (oryginalny) przez SSPL lub HSPL to stracę gwarancję?

*

Offline badboy1979

• 886
  • Sprzęt: Galaxy S3
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 12, 2010, 20:19:05 »
Ale, dajmy na to, gdybym wgrał ROM z sunnysoft (oryginalny) przez SSPL lub HSPL to stracę gwarancję?
Wgrywaj co tylko chcesz. Zawsze masz szanse powrotu do ROM-u z ERY. Jest tutaj http://www.4shared.com/file/H43Yv45-/nbh_166_ERA.html  Tylko musisz wgrać go z karty pamięci i gwarancji nie tracisz.

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 12, 2010, 20:57:50 »
Wgrywaj co tylko chcesz. Zawsze masz szanse powrotu do ROM-u z ERY. Jest tutaj http://www.4shared.com/file/H43Yv45-/nbh_166_ERA.html  Tylko musisz wgrać go z karty pamięci i gwarancji nie tracisz.

Co to znaczy zgrać z karty pamięci? Czyli obojętnie jaki wgram ROM (nawet modyfikowany) to jak wgram ROM z Ery będę miał gwarancje. (A nie da się zrobić tak, żeby gwarancja cały czas była ważna nawet po wgraniu nowego ROM-u? Chodzi mi o to, że jak się coś ze sprzętem stanie to co wtedy?)

*

Offline badboy1979

• 886
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 12, 2010, 21:49:43 »

Co to znaczy zgrać z karty pamięci? Czyli obojętnie jaki wgram ROM (nawet modyfikowany) to jak wgram ROM z Ery będę miał gwarancje. (A nie da się zrobić tak, żeby gwarancja cały czas była ważna nawet po wgraniu nowego ROM-u? Chodzi mi o to, że jak się coś ze sprzętem stanie to co wtedy?)
W tym linku co ci podałem jest ROM Ery w pliku  nbh. Kopiujesz go na kartę pamięci wcześniej sformatowaną w Fat32 i nadajesz mu nazwę LEOIMG.nbh Wyłączasz Leo i wsadzasz kartę. Wciskasz przycisk VOL-  i Power równocześnie,  trzymając je około 3-4sekundy . Uruchomi ci sie bootloader i dalej będziesz postępował zgodnie z tym co będzie pisało na ekranie. O ile się nie myle , to ERA ma tylko jeden ROM ( ten co ci podałem ) W twoim przypadku chcąc wgrać jakikolwiek ROM , musisz wgrać HSPL   A to wgrywanie z karty usuwa HSPL i przywraca orginalnego SPL-a.   Więc bez obaw  :) Chyba że padnie ci czytnik kart pamięci.

« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 12, 2010, 23:02:51 »
Ok, to sprobuje wgrac jakis modyfikowany ROM (np z tego forum).  Czy przy moim PN moge wgrac kazdy taki ROM?

*

Offline badboy1979

• 886
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 13, 2010, 00:09:34 »
Ok, to sprobuje wgrac jakis modyfikowany ROM (np z tego forum).  Czy przy moim PN moge wgrac kazdy taki ROM?
Tak , ale wcześniej musisz wgrać HSPL  Jeśli chcesz wgrać jakiś custom rom z odblokowaną pamięcią RAM , to i pewnie będziesz musiał zmienić Radio ROM Jest ich troche na tym forum. Powodzenia  :ok:
« Ostatnia zmiana: Grudzień 13, 2010, 00:13:02 wysłana przez badboy1979 »

« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 13, 2010, 08:15:49 »
Wlasnie, jak chodzi o Radio to sprawa gwaranncji wyglada tak jak z ROM-em, tzn. czy po wgraniu ROM-u Ery odzyskuje gwarancje?

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 13, 2010, 11:05:08 »
Przecież wszystko jest w FAQ!! Ile razy można pisać o tym samym??