Telefon z ERY - ROM z PLUSA

• 37 Odpowiedzi
  • 10251 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline torabamba

• 20
  • Sprzęt: HTC HD2
Telefon z ERY - ROM z PLUSA
« dnia: Październik 17, 2010, 14:33:31 »
Dzień dobry

Jestem nowicjuszem i już oczy wychodzą mi z orbit, tyle naczytałem się  o ROMach.
Naszukałem sie okropnie, ale nie znalazłem odpowiedzniego ROMu, czy też innego rozwiązania mojego problemu.
Kupilem HD2 z ERY, a korzystam z sieci PLUS. Kupując myslałem, że zadowoli mnie to, że w Erze nie zakładają simlocków, ale pomyliłem się. Okazuję się, że aby telefon miał pełną funkcjonalność w PLUSIE, powinien mieć ROM z PLUSA. A może wystarczyłby ROM firmowy HTC (niebrandowany) - tego nie wiem.
Proszę kolegów o pomoc w rozwiązaniu tego problemu. Nie mogę znaleźć odpowiedniego ROMu, ponieważ gdy sprawdzam podawane linki, to okazuje się, że zawsze jakiś szczegół nie pasuje.

Na steronie HTC jest Wersja WWE ROM:1.48.479.1, ale wogóle nie przyjmuje mojego numeru seryjnego. Mój ROM: 1.66.118(76641) PLK datowany na 02.02.10.

Na stonie sunnysoft.cz jest  ROM Leo_HTC_WWE_EastEurope_1.66, ale jest PN: 99HJY005-00. Ja mam PN inny: 99HJY083-00 i też nie mogę skorzystać.

Nigdzie nie znalazłem ROMu z PLUSA odpowiedniego dla mojego PN czy też SN. Po przeczytaniu w kilku miejscach informacji, że gdy coś sie w LEO skopie podczas reinstalacji ROM to można miec ładny acz drogi przycisk do papieru, dreszcze mi przechodzą po plecach, a przed oczyma przewija się poprzedni rok wyrzeczeń, gdy oszczędzałem na mój wymarzony HD2. Nie potrafię potraktować tej sprawy byle jak i chciałbym mnieć pewność, że ROM będzie na pewno odpowiedni.

Proszę o pomoc
Tomek
Pozdrawiam
Tomek Rabanek

*

tomwil

Odp: Telefon z ERY - ROM z PLUSA
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 17, 2010, 14:48:54 »
"Okazuję się, że aby telefon miał pełną funkcjonalność w PLUSIE, powinien mieć ROM z PLUSA" przepraszam ale kto Ci takich michałków naopowiadał. Jedynym problemem mając Erowego Leosia moze być brak ustawień konfiguracyjnych sieci i nic poza tym. Poszukaj na forum aplikacji Connection Wizard i zmień ustawienia dostępu do sieci. Rom nie ma nic do rzeczy jeśli chodzi o operatora. Ewentualnie w Erowym romie mogą być zainstalowane aplikacje do usług Ery nic poza tym. Sam mam Leo nie brandowanego i w plusie wszystko działało (jak kupiłem) bez problemów... biorąc pod uwagę ogólne działanie romów stockowych. Polecam jednak wgranie HSPLa i jakiegoś custom romu bo funkcjonalność jest o niebo lepsza. W tej chwili mam rom BSD 2.03 Elministra i w plusie kartę i nie mam żadnych problemów z Leo.

odnośnie flashowania... na prawdę trzeba być kompletnym ignorantem, żeby uwalić Leo. Czytasz instrukcję i robisz to co tam jest napisane. Jak czegoś nie rozumiesz to nie flashujesz do czasu aż nie zrozumiesz danego pojęcia. Jak juz będziesz wiedział co robisz na pewno nic nie spartolisz. A dodatkowo flashując z laptopa nie z PC gdzie eliminujesz ryzyko przerwania flasha (prąd) tym bardziej nie ma takiej mozliwości. Jeśli chodzi zaś o gwarancje... można w taki sam sposób przywrócić rom HTC a ten jest wymagany do naprawy gwarancyjnej :)
« Ostatnia zmiana: Październik 17, 2010, 14:52:50 wysłana przez tomwil »

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 17, 2010, 17:09:13 »
Poszukaj na forum aplikacji Connection Wizard i zmień ustawienia dostępu do sieci. Rom nie ma nic do rzeczy jeśli chodzi o operatora. Ewentualnie w Erowym romie mogą być zainstalowane aplikacje do usług Ery nic poza tym.
No i tu się trochę mylisz kolego. Nie wiem dokładnie jak to jest w ROMie z Ery, ale np. Plus sprzedaje HD2 z takim softem, że np. Opera działa tylko z WAPem Plusa. I choćbyś nie wiem co robił, to tego nie zmienisz. I connection wizard tu nie pomoże.

Wracając do głównego tematu wątku: kupując urządzenie z Ery oficjalnie możesz wgrać tylko ROM z Ery. Dlaczego? Bo urządzenie ma CID-locka właśnie na takie oprogramowanie. Jeśli chcesz wgrać czysty ROM od HTC musisz niestety użyć HSPL, podobnie z wgrywaniem gotowanych ROMów.
Ryzyko "uwalenia" sprzętu podczas wgrywania ROMu jest niewielkie, o ile się wszystko robi wg instrukcji. Przede wszystkim trzeba dobrać HSPL do posiadanego SPL'a, a tego niestety nie ma już w naszym poradniku- trzeba korzystać z XDA

*

tomwil

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 17, 2010, 17:14:19 »
mam 2 LEosia z plusa i faktycznie przy 1 połączeniu krzyczało wap ale po zmianie ustawień (zawsze wywalam wap) grzecznie łączy się przez internet... Fakt faktem, że nie przyglądałem się za bardzo systemowi przed flashem, a ze był to mój 2 Leo system zmieniłem w pół godziny po przyjściu do domu :).  Możliwe, ze Era ma Skąd indziej urządzenia bo mój sn jest zgodny ze stroną sunnysoft...

*

Offline torabamba

• 20
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 17, 2010, 18:29:15 »
Szukałem Connection Wizard, a nainnym forum polacano HTC Network Wizard, ale po powyższych postach chyba nie będę szedł w tym kierunku. Widzę, że moja sytuacja wygląda nieciekawie :(
Czy uważacie, że nie mając żadnego doświadczenia w walce z ROMami, powinienem jak najszybciej sprzedać Leo z ERY. Może warto też w jakiś sposób ostrzec wiele innych osób, że HD2 bez simlocka to za mało, aby przeciętny użytkownik mógł sobie pozwolić na próbę użycia go w innej sieci GSM?
Szkoda mi, że akurat do mojego egzemplarza nie mogę znaleźć czystego fimowego ROMu, a z powyższych postów wniskuję, że małe sznse są, że da się zainstalowac ROM z PLUSA.

Nadal prosze o pomoc i propozycję dobrego rozwiązania.
Pozdrawiam
Tomek Rabanek

*

Offline _scooter

• **
  • 207
  • Sprzęt: SGS2 4.0.3
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 17, 2010, 18:55:58 »
chyba sobie jaja robisz.... zmiana romu to jest jakieś 15 minut, a żeby uwalić leosia to się trzeba mocno postarać

*

Offline torabamba

• 20
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 17, 2010, 19:02:44 »
Do kolegi "tomwil"
- Czy pisząc:"mój sn jest zgodny ze stroną sunnysoft" miałeś na myśli PN, czy oglądaliśmy różne strony?

Do kolegi "vonski"
- Czytając Twój post zaświeciła iskierka nadziei. Czy ja dobrze zrozumiałem, że gdybm miał:

1. Odpowiedni do mojego urządzenia czysty ROM HTC, lub z Plusa.
2. Korzystając z XDA posiadłbym odpowiedniego SPLa.
3. Posiadłbym HSPLa odpowiedniego do mojego SPLa.
4. Wtedy mógłbym jednak zainstalowć ROM z Plusa, lub czysty HTC.

Na razie brzmi to dla mnie samego enigmatycznie, ale cieszyłbym się gdyby dało się to zrobć. Jakieś tam wersje oprogramowania są do ściągnięcia, ale obawiam się, że będą problemy z opowiednimi wersjam dopasowanymi do urządzenia.
Pozdrawiam
Tomek Rabanek

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 17, 2010, 19:19:49 »
Jeśli wpisując swój SN nie możesz pobrać ROMu i spolszczenia ze strony SunnySoftu, to poproś kogoś o udostępnienie.
Żeby się dowiedzieć jaki masz SPL musisz wejść w tryb bootloadera (jak? ->FAQ).
Potem instalujesz odpowiednio HSPL, HSPL2 lub HSPL3. A potem możesz wgrywać co chcesz.

*

Offline torabamba

• 20
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 17, 2010, 19:36:23 »
Mój SPL:

PB81100 SS-BC
SPL-1.42.0000 XE
MicroP(LED)0x05
MicroP(TOUCH0 0x50

Połączone: [time]Październik 17, 2010, 19:47:09[/time]
Na stonie sunnysoft.cz podają odpowiedni PN (Product Number) z informacją:

Cytat: ---------------------------------------------------------------

LIMITATION
PN: 99HHH009-00
(compare with the number on the label under battery of your device)

1.Upewnij się, że masz w urządzeniu wersję ROM zgodną z wersją pokazaną poniżej zdjęcia urządzenia. Jeśli inną, idź do strony HTC Support page (http://www.htc.com/europe/support.aspx), aby pobrać odpowiedni ROM i zainstalować na urządzeniu.

Koniec cytatu ----------------------------------------------------

i to nie zgadza sie z moim PN, ale sciągnąć mogę - już nawet to zrobiłem. Obawiam się, że taki ROM może być w pełni niedopasowany do mojego urządzenia. Jak czesto na naszym forum czytam, że komuś sie wieesz, a innemu muli. Ja uzywam mojeho HD2 od miesiąca, i ani razu nie zwosił się, pomimo że jest to faza uczenia się i explorujego na różne dziwne sposoby.

Po??czone: Październik 17, 2010, 20:15:42
Według informacji, na podanej przez Ciebie stronie XDA, do SPL-1.42.0000 pasuje program  zarówno HSPL jak i HSPL2, ale u mnie są jeszcze literki XE (SPL-1.42.0000 XE). Czy to nie ma znaczenia?
« Ostatnia zmiana: Październik 17, 2010, 20:15:42 wysłana przez torabamba »
Pozdrawiam
Tomek Rabanek

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 17, 2010, 20:29:25 »
Ten ROM działa tak samo na wszystkich HD2. To tylko kwestii licencji i głupich umów między opami a HTC, że są takie cyrki z CID-lockami.
Możesz wgrywać zwykły HSPL.

*

tomwil

« Odpowiedź #10 dnia: Październik 17, 2010, 20:49:27 »
plusowy Leoś ma PN: 99HJY005-00 PDA był kupiony z 3 tygodnie temu. Leoś od HTC nie wiem jaki ma S bo wczoraj poszedł do serwisu - prawdopodobnie padła płyta główna, a wysłałem wszystko co było w pudle...(a nie jestem w domu zeby sprawdzić resztę papierów). Nie wiem czemu się czepiłeś tego romu plusa. PN jest potrzebny zeby wgrać spolszczenie za free. Rom wgrasz na każdy PN i gwarancja będzie ważna. Tak robiłem z Topazem i z HD. Bez problemów się wgrywały (choć inne PN były) tyle, ze bez spolszczenia.
Wgrywaj HSPLa i jakiś custom  rom. Jak coś się spitoli to wgrasz stockowy i będzie gicio - poczytaj o przywracaniu SPL w faqu

*

Offline torabamba

• 20
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 17, 2010, 21:11:06 »
Już pobrałm ROM_Leo_HTC_WWE_EastEurope_1-66 dla PN 99HJY005-00 z www.sunnysoft.cz, a teraz szukam linku do pobrania HSPL.
No to trochę mnie zmartwiłeś tym, że nie będzie można spolszczyć LEO ze względo na różnice PN :(

Połączone: Październik 18, 2010, 00:58:12
:( :( :(
No niestety, mam w tej chwili ładną acz drogą podstawkę pod filiżankę z kawą z mojego HD2.
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2010, 00:58:12 wysłana przez torabamba »
Pozdrawiam
Tomek Rabanek

*

Offline Bysio

• 3655
  • Sprzęt: iPhone, iPad, MacBookPro, AppleWatch
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 18, 2010, 07:42:02 »
Nie panikuj, uruchom w trybie bootloadera wgraj hard spl i wgraj jakis rom .. bedzie dzialac.. gdyby nie chciał - to moze oznaczać jeszcze wgranie odpowiedniego radia
OD ZADAWANIA PYTAŃ JEST FORUM, A NIE PW

*

Offline torabamba

• 20
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 18, 2010, 11:57:56 »
Przypomnę, że instalowałm wszystko zgodnie ze sztuką wg. porad kolegów Bysio i Vinsky. Problem pojawił się po zainstalowaniu nakładki językowej. Pojawił się błąd: Error Install \WINDOWS\HTC_LEO_WM65_5in1_EEU_1_66_V02_1.cab, timeout, code=0x99999 po kilkudziesięciminutowej "pracy"paska postępu. Komputer został zablokowany. Wczoraj było już późno i poszedłem spać, ale dzisiaj powtórzyłem instalację ROMu już bez HSPLa. W wersji angielskiej jest wszysko OK. Na forum http://WAREZ/ znalazłem dokładny opis radzenia sobuie w takiej sytuacji. Pierwsza próba nie udała sie, ale

Po??czone: Październik 18, 2010, 12:15:16
      Przypomnę, że instalowałem wszystko zgodnie ze sztuką wg. porad kolegów Bysio i Vinsky. Problem pojawił się po zainstalowaniu nakładki językowej. Pojawił się błąd: Error Install \WINDOWS\HTC_LEO_WM65_5in1_EEU_1_66_V02_1.cab, timeout, code=0x99999 po kilkudziesięciminutowej "pracy"paska postępu. Komputer został zablokowany.
     Wczoraj było już późno i poszedłem spać, ale dzisiaj powtórzyłem instalację ROMu już bez HSPLa. W wersji angielskiej jest wszysko OK.
     Na forum http://WAREZ/ znalazłem dokładny opis radzenia sobuie w sytuacji gdy wystąpi błąd: Error Install \WINDOWS\HTC_LEO_WM65_5in1_EEU_1_66_V02_1.cab, timeout, code=0x99999. Pierwsza próba instalacji nakładki językowej nie udała sie, może dlatego, że nieumniejetnie coś robiłem, a w dodatku wytąpiły pewne różnice w zawartości pliku .EXE - co okazało sie dopiero po wyextrachowaniu z niego czterech plików .CAB. Wewnątrz 2 z nich było co innego niż u kolegi z WAREZ. Wieczorem zacznę zabawę na nowo:)
     Tak jak pisałem w pierwszym poście, jestem nowicjuszem i mam różne podstawowe problemy. Np. chciałem zaopytać się, czy pliki typu .CAB instaluje się z platformy PC za posrednictwem MS ActivSync, czy należy skopiować je na kartę microSD i uruchamiać je uzyskując do nich dostę z HD2 za pomocą Menadzera Plików?
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2010, 12:15:16 wysłana przez torabamba »
Pozdrawiam
Tomek Rabanek

« Odpowiedź #14 dnia: Październik 18, 2010, 13:02:58 »
Pliki cab instaluje się z poziomu telefonu za pomocą menadżera plików.

*

Offline yo

• 971
  • Sprzęt: fajny Leo, galaxy tab p1000
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 18, 2010, 15:11:56 »
torabamba przeczytaj uważnie faq, a następnie zastosuj się do porady bysia
Nie panikuj, uruchom w trybie bootloadera wgraj hard spl i wgraj jakis rom .. bedzie dzialac.. gdyby nie chciał - to moze oznaczać jeszcze wgranie odpowiedniego radia
end of fear
yo is here

*

Offline torabamba

• 20
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 19, 2010, 06:25:05 »
Nie udało mi się zainstalować spolszczenia ROMu. Aby mieć sytuację czystą przed każdą próbą instalowałem na nowo ROM, który działa dobrze. Zawsze pojawia się problem podczas instalacji jednego z plików spolszczenia: HTC_LEO_WM65_5in1_EEU_1_66_V02_1.cab. Pozostałe 3 CABy instalują się dobrze. Niestety bez tego nie widać żadnych efektów spolszczania.
Proszę o pomoc.

Po??czone: Październik 19, 2010, 06:32:20
Dodam jeszcze treść komunikatu błędu: Instalation of htc_Leo_wm65_5in1_eeu_1_66_v02_ was unsuccessful.
Podczas instalacji CABów spolszczenia zawsze padało pytanie czy chcę zainstalować je w urządzeniu czy na karcie pamięci. Próbowałem różnie. Pytanie: gdzie powinno instalować się spolszczenie?
« Ostatnia zmiana: Październik 19, 2010, 06:32:20 wysłana przez torabamba »
Pozdrawiam
Tomek Rabanek

*

Offline Bysio

• 3655
  • Sprzęt: iPhone, iPad, MacBookPro, AppleWatch
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 19, 2010, 07:47:13 »
na dysku z systemem czyli w urządzeniu. tam wystarczy tylko jeden cab zainstalować ale nie pamiętam jak sie nazywa
OD ZADAWANIA PYTAŃ JEST FORUM, A NIE PW

*

tomwil

« Odpowiedź #18 dnia: Październik 19, 2010, 09:26:39 »
a czy można zapytać dlaczego uparłeś się na WWE i spolszczenie zamiast wgrać HSPL i Polski rom ???

*

Offline torabamba

• 20
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 19, 2010, 10:20:18 »
     HSPL mam zainstalowany, zrobiłem to przed rozpoczęciem zabawy z ROMami. O ile wiem, HSPL instaluje się tylko raz - czy dobrze myślę? A co do polskiego ROMu to jak najbardziej chętnie takiego zainstalowałbym. Mama telefon w Plusie, a więc może to być ROM z Plusa albo niebrandowany polski HTC. Zależy mi na jakimś stockowym ROMie.
     Dlatego walczę ze spolszczaniem, ponieważ myślałem, że to jedyna metoda na osiągnięcie polskojęzycznego stockowego ROMu. Nie wiedziałem, że istnieje taki. Jeżeli nie jest tak, to znaczy, że błędne wnioski wyciągnąłem z porad kolegów na forum.
     Bardzo proszę o wskazówki, skąd i jak osiągnąć polski ROM na HT2.
Proszę o  pomoc.
Pozdrawiam
Tomek Rabanek

*

tomwil

« Odpowiedź #20 dnia: Październik 19, 2010, 10:49:27 »
w dziale Leo masz pod wątek z romami dla Leo...   wg mnie bezsensem jest szukanie romu plusa...  coś się na niego uparł. To stockowy rom, spolszczony nakładką i ze śmieciami plusa. Każdy custom rom będzie działał (bo działa wszystkim). Będzie działał szybciej, lepiej, stabilniej itp itd... pewnie zaraz ktoś zapyta skad wiem, ze szybciej (uprzedzam dowcipnisiów). Każdy custom ma zaimplementowane twecki poprawiające działanie...

*

Offline torabamba

• 20
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 19, 2010, 11:17:15 »
Czy dobrze zrozumiałem, że nie ma stockowych polskich ROMów - trzeba je spolszczać? Nispolszczane polskie ROMy to tylko customizowane?

Połączone: Październik 19, 2010, 11:18:13
W tej chwili zakończyłem próbę spolszczania za pomocą dwóch CABów - informacje o nich znalazłem na forum:
htc_leo_wm65_5in1_eeu_1_66_v02_2.cab
htc_leo_wm65_5in1_eeu_1_66_v02_1.cab
ale to rozwiązanie też nie zakończyło sie sukcesem - przy instalacji pierwszego dostaję komunikat:
Setup Error
Unable to instal application. Pleasu update your device ROM to the required version before trying again.

Proszę o pomoc
Pozdrawiam
Tomek Rabanek

*

tomwil

« Odpowiedź #22 dnia: Październik 19, 2010, 11:21:48 »
Czy dobrze zrozumiałem, że nie ma stockowych polskich ROMów - trzeba je spolszczać? Nispolszczane polskie ROMy to tylko

dobrze zrozumiałeś...

2 sprawa co to za spolszczenie instalujesz??? Czy to caby wyciągnięte z InterWrite??? Czy jakaś samoróbka ???

czytam ten link do spolszczenia i to są wyciągnięte caby z InterWrite...  wg mnie to działać nie bedzie, bo masz inny PN i tyle... Trzeba by te caby rozpakować i poprzerabiać....  nie wspominając ze to raczej legalne nie jest.... (rozbieranie pliku instalacyjnego)
« Ostatnia zmiana: Październik 19, 2010, 11:27:35 wysłana przez tomwil »

*

Offline torabamba

• 20
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 19, 2010, 11:26:24 »
Czy w takiej sytuacji mógłbyś mi polecić ROM, który uważasz za dobry (może być bez wodotrysków) i który będzie miał dobrze działający słownik T9 (XT9). Będę wdzięczny za poradę:)

Połączone: Październik 19, 2010, 11:32:45
Oczywiście mam na myśli polskojęzyczny ROM.
« Ostatnia zmiana: Październik 19, 2010, 11:32:45 wysłana przez torabamba »
Pozdrawiam
Tomek Rabanek

*

Offline MaciejRz

• **
  • 156
  • Sprzęt: HTC One X

*

tomwil

« Odpowiedź #25 dnia: Październik 19, 2010, 12:17:46 »
osobiście mam ten rom
[ROM][WM65x][PLK] blackSideDown v2.03.23139

i to w tej wersji (jest nowsza ale nic nie wnosząca). Mam małe dłonie i WM6.5.3 (start na dole) jest dla mnie najsensowniejszą alternatywą. Rom jest czysty, nie napchany aplikacjami. Oczywiście z Manilką. Dołożyłem Co0kie (jest na forum) i odkąd wyszedł (ok 15 dni) nie mam problemów z Leo. Żadnych problemów.

aha do niego radyjko 2.12.50.02_2   idealny zestaw do Androida :)
« Ostatnia zmiana: Październik 19, 2010, 12:21:39 wysłana przez tomwil »

*

Offline torabamba

• 20
« Odpowiedź #26 dnia: Październik 19, 2010, 14:32:19 »
Dziękuję za informacje. :) Już ściągam. A odnośnie radyjka 2.12.50.02_2, czy to jet program, który muszę dodatkowo ściągnąć i zainstalować w HD2? Dlaczego wspominasz o Androidzie?
Pozdrawiam
Tomek Rabanek

*

tomwil

« Odpowiedź #27 dnia: Październik 19, 2010, 15:07:32 »
RadioRom to program odpowiedzialny za transmisje PDA. Jest niezależny od samego systemu. Przeczytaj faq jak zmienić radiorom. Zmiana radia zazwyczaj jest pożądana, poprawia zasieg sieci itp. Jednak jest odpowiednia procedura na wgrywanie. Najpierw operacja task29 (poczytaj), później zmiana radioromu a na koniec wgranie romu (wszystko robi się w ten sam sposób).
Jeśli chodzi o Androida są wersje dla Leo odpalane z karty ds. W pełni działające dystrybucje Androida. Ich działanie jest zależne od Romi i radioromu. Na niektórych się tną (mrożą) na innych nie. Na tym zestawie romu i radioromu Android działa wybornie. Czyli działa :)

*

Offline torabamba

• 20
« Odpowiedź #28 dnia: Październik 19, 2010, 15:16:14 »
HURA!!! Zainstalowałem ROM i działa, jest polski. Dziękuję. Jest w nim radio 2.07..... Wymienię zgodnie z Twoimi zaleceniami. Ten Android też mnie interesuje (może jakiś link :) , ja wiem że w sieci jest mnóstwo linków, ale dla mnie są cenne sprawdzone rzeczy, a widzę że polecasz mi dobre rozwiązania). Z góry dziękuję!
Pozdrawiam
Tomek Rabanek

*

tomwil

« Odpowiedź #29 dnia: Październik 19, 2010, 15:19:41 »