Polski ROM do Leo - pomóżcie.

• 21 Odpowiedzi
  • 5750 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Polski ROM do Leo - pomóżcie.
« dnia: Wrzesień 11, 2010, 08:52:08 »
Na początku chciałbym się przywitać. Jestem już długo użytkownikiem tego forum, ale dopiero dziś postanowiłem się zarejestrować, więc witam serdecznie wszystkim, których porady czytam od czasu posiadania htc TyTN II i htc HD ...
Obecnie posiadam HD2 i mam problem. Nie jest on z polskiej dystrybucji, kupiłem go w komisie i mam z nim problemy. Wymieniłem ROM na Storm 1.2.9, najnowszy ROM elminstera, miałem też któryś hypnosis od Bysia, a teraz chciałem ściągnąć BaxROM, ale doczytałem, że jest ustawiony pod Plusa - jednak do rzeczy.

Czy ktoś z użytkowników forum, albo kucharzy jest w stanie polecić mi jakiś ROM spełniający wymagania:
1. bez bugów i cukierkowej grafiki w belkach i ikonkach
2. po polsku
3. z htc sense
- bez żadnych bajerów (sam sobie dogram, jak będę chciał)

(trzy pierwsze punkty muszą być spełnione, ostatni nie koniecznie)

Naprawdę trudno się rozeznać w tym wszystkim, co jest na forum (brak screenów), a nie chcę instalować wszystkiego po kolei, bo jeszcze sobie uwalę telefon. Proszę pomóżcie.

*

Offline Kaudii

• 1473
  • Sprzęt: HTC Leo, SGS, SGS II
Odp: Polski ROM do Leo - pomóżcie.
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 11, 2010, 09:11:56 »
człowiek musi to załatwić potrzeby fizjologiczne pierwszego rzędu, a co do warunków jakie ma spełniać ROM to zapraszam do lektury w wątkach jest wszystko opisane, ROMU bez bugów nie znajdziesz, w każdym są jakieś, mniejsze lub większe, jeśli nie chce ci się czytać to znajdź sobie wątki z podobnymi pytaniami, było ich już sporo, nie zdziwię się również jak któryś z moderatorów bądź adminów zamknie twój temat z wiadomych powodów.

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 11, 2010, 10:42:11 »
Wielkie dzięki za konstruktywną odpowiedź. Ja wiem, co to jest Google i wiem od czego jest to forum, przecież tłumaczę, że nie jestem nowym użytkownikiem, od lat tu zaglądam, ale bez screenów i szczegółowych opisów ciężko się rozeznać. Zadałem pytanie, bo miałem nadzieję, że użytkownicy, którzy instalowali różne wersje ROM'ów podzielą się swoimi uwagami i nie będę musiał ryzykować skrócenia życia swojego telefonu. Poza tym, to jest czasochłonne, a ten telefon nie jest dla mnie zabawką, tylko jet mi niezbędny do pracy (jak napisałem potrzebuję stabilny ROM bez większych bug'ów i zbędnych bajerów np. oveclocking procesora). Możesz pomóc, to pomóż, a jak nie to nie jeździj po mnie.

Jeżeli moderatorzy forum uznają, że rzeczywiście zaśmiecam, to usuną, a wtedy ładnie przeproszę i sobie pójdę. Odrobinę kultury...

*

Offline Kaudii

• 1473
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 11, 2010, 10:59:50 »
wydaje mi się że moja wypowiedz nie miała znamion braku kultury, to po po pierwsze, po drugie Romów, które testowałem osobiście jest cała masa, nie ma romu bez bugów, każdy coś ma, osobiście używam Romów Bysia, najbardziej mi pasują i nie mają zbędnych udziwnień, trzeba je sobie dograć, nie mają też kilku rzeczy, które występują w stockowych Romach, jak dla mnie sa stabilne i szybkie w działaniu i oczywiście po polsku, nie ma  w nich overclocking procesora, taskbar (górna belka) jest standardowy bez udziwnień. Kolejne pytanie czy z serii 6.5   czy 6.5.x, z serii 6.5 osobiście preferuję wersje Bysia Z (na stabilnych driverach) i szybka, wersja V ma drivery testowe (2.14) i odblokowaną pamięć do 576 MB po wgraniu właściwego radia, z serii 6.5.x używam obecnie wersji M 9.0.2 bardzo szybka (moim zdaniem najszybszy Rom jaki Bysiowi udało się zrobić) no i wersja X, ale tej już dawno nie testowałem, gdyż używając tej wersji w odpalanym z kart SD Androidzie dźwięki nie działają prawidłowo podobnie ja w wersji V ( wina driverów 2.13 i 2.14, na 1.80 i na 2.10, które są w wersji Z i M 9.0.2 tego problemu nie ma). Testowałem też kilka innych Romów ale jakoś te id Bysia najbardziej mi przypadły do gustu.

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 11, 2010, 13:34:48 »
Kaudii:Dzięki za odpowiedź. Przepraszam Cię za to, że tak zareagowałem, ale naprawdę zależy mi na tym, żeby jak najszybciej postawić mojego Leosia w jak najlepszym stanie, tak aby korzystanie z niego sprawiało jak najmniej problemów, a odpowiedzi w stylu "poszukaj sobie", "ktoś już o to pytał" nie przybliżają mnie do tego celu.

Po kilku testach również doszedłem do wniosku, że ROM'y Bysia są najlepsze, ale mam jeszcze jedno pytanie:
czy nie ma polskiego ROM'u, który nie jest udziwniony w stosunku do wersji stockowej, a jednocześnie zawiera wszystkie niezbędne do pracy poprawki?

I jeszcze jedno: wgrałem RADIO 2.10 z forum oraz ROM Bysia z odblokowaną pamięcią RAM i mam 451,75MB, dlaczego zatem wszyscy piszą o ilości przekraczającej 500MB? Dodam, że przed wgraniem miałem około 370MB RAM.

*

Offline Kaudii

• 1473
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 11, 2010, 14:01:37 »
nie każdy ROM odblokowuje pamięć pomimo wgrania radia z tą możliwością, generalnie Romy z driverami 1.80 i 2.10 nie odblokowują, odblokowanie z tego co pamiętam jest tylko możliwe przy wykorzystaniu driverów 2.13 i 2.14, z romów Bysia seria V i X odblokowuje,seria Z na pewno nie, a M nie sprawdzałem

co do udziwnień, Romy Bysia są z polskich Romów najmniej udziwnione

tu http://pdaclub.pl/forum/leo/faq-zmiana-romu-w-htc-hd2-leo/  jest bardzo dużo informacji
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2010, 14:03:29 wysłana przez Kaudii »

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 11, 2010, 14:37:46 »
Byłem w tym wątku nie raz, ale nie pomogło na moje zmartwienia. Jeśli chodzi o odblokowanie pamięci RAM, to spełniłem wszystkie warunki. Ilość RAM rzeczywiście zwiększyła się (z 350 do 450 MB), ale czy to oznacza, że fabrycznie dostałem mniej pamięci RAM?

Pytanie: po co w nowych gotowanych ROM'ach jest klient Twittera, skoro dostęp do zasobów tej sieci jest zablokowany?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2010, 15:11:05 wysłana przez arturkrzyk »

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 11, 2010, 15:00:37 »
http://pdaclub.pl/forum/romy-do-leo/spis-polskich-romow-dla-htc-hd2/
w tym watku masz ROMy kucharzy z tego forum
wgranie kazdego z nich to kwestia 5min wiec raczej nieduzo czasu bys poswiecil na jego obejrzenie
tak jak pisal Kaudii - kazdy ma wieksze lub mniejsze niedorobki, dlatego pojawiaja sie aktualizacje co pewien czas
a co dokladnie rozumiesz pod postacia zbednych bajerow? bo chyba na tym forum nie pojawily sie ROMy, ktore sa zrobione dokladnie tak jak stockowe - bo niby po co?
zawsze mozesz wrzucic sobie stocka 1.66 + spolszczenie i bedziesz mial Leo jak od producenta

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 11, 2010, 15:14:01 »
No właśnie u mnie pojawiają się błędy podczas dogrywania spolszczenia do stockowego ściąganego z oficjalnej strony. Testowałem wszystkie podane rozwiązania, korzystałem z kilku różnych komputerów i nie mogę sobie poradzić z wgraniem stockowego ROM'u, a jak kupiłem ten smartfon, to była jakaś starsza wersja hypnosis od Bysia i były problemy ze stabilnością softu. A propos: Stockowy 1.66 jest w ogóle bardziej stabilny od gotowanych?

Byłem nawet w wątku o tym, jak ugotować taki ROM samodzielnie, ale to dopiero "czasopochłaniacz". Więc szukam czegoś gotowego, co pozwoli na komfortowe korzystanie z podstawowych funkcji tego urządzenia...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2010, 15:15:47 wysłana przez arturkrzyk »

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 11, 2010, 15:54:58 »
zalezy jaki problem - czy juz wrzucone spolszczenie wywala blad podczas uruchamiania urzadzenia? jesli tak, to zerknij tutaj:
http://pdaclub.pl/forum/leo/problem-z-wgraniem-polskiego-romu-do-htc-hd2/msg1365014/#msg1365014

niektorzy korzystaja caly czas ze stockowego 1.66 i nie narzekaja, wiec tak zle chyba nie jest (1.48 podobno stwarzal duzo problemow) - osobiscie mialem go przez 3 dni chyba i dzialal jak nalezy
pozniej mialem V od Bysia i tez sprawowal sie dobrze, a ostatnio z 3 tygodnie testowalem Blutusiowy BlueDragon white - tez bez zastrzezen
ale i tak wiekszosc czasu jade na ChuckyROM z xda, ktory sobie spolszczam recznie:)

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 11, 2010, 16:29:27 »
sambatim: w wątku, który podałeś nie ma rozwiązania tego problemu, a taki stockowy najbardziej by mnie interesował... nie ma jakiegoś gotowca wersji stock1.66?

*

Offline Kaudii

• 1473
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 11, 2010, 16:32:30 »
nie wrzuci stocka bo ma Leo z innej dystrybucji niż Polska a to oznacza ze nakładka od Sunnysoftu sie nie zainstaluj

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 11, 2010, 16:44:47 »
A, nie da się tego jakoś obejść, czy muszę czekać, aż skończy mi się umowa z operatorem i wtedy sobie wziąć nowego z polskiej dystrybucji?

« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 11, 2010, 17:13:36 »
da rade wrzucic stocka 1.66, po zainstalowaniu HSPL'a
arturkrzyk - a jaki masz problem z tym spolszczeniem?

« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 11, 2010, 17:20:42 »
sambatim: stocka już instalowałem, ale spolszczenia nie da rady. Na systemie Vista w ogóle nie idzie, poszło dopiero po ustawieniu trybu zgodności. Wszystko pięknie, ale potem htc długo startuje i w końcu wyskakuje takie okienko z errorem i nie da się go kliknąć, zamknąć, czy cokolwiek. Numerek spod baterii mojego urządzenia nie zgadza się z tym, co jest na stronie. Telefon najprawdopodobniej z Anglii... W tych wersjach gotowanych jest mnóstwo udziwnień i funkcji, które zapychają RAM, ja chcę stock, ale wolałbym mieć PL... Interesowało by mnie nawet jakby ktoś na przykład ze swojego htc wyjął stock'a Ery, przeżyłbym całe to brandowanie... Ważne żeby był czysty i poprawiony (bez tych plam na środku zdjęć... itd.).

*

Offline Kaudii

• 1473
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 11, 2010, 17:24:32 »
dokładnie jak mówisz, Rom się instaluje, ze spolszczeniem nie da rady, chyba żeby wyciągnąć plik .cab z tego spolszczenia i zainstalować, ale po każdym HR trzeba go wgrywać ponownie
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2010, 17:26:55 wysłana przez Kaudii »

« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 11, 2010, 17:27:42 »
Kaudii: tyle, że ja próbowałem wgrywać te cztery pliki *.cab, które wyciągnąłem z InterWrite, próbowałem zainstalować z karty pamięci i nie chciało ich w ogóle zainstalować...

*

Offline Kaudii

• 1473
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 11, 2010, 17:29:22 »
odczytaj wiadomość prywatną, tam ci napiszę co i jak.

« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 11, 2010, 18:14:32 »
Dzięki Kaudii, bez Twojej pomocy nie dałbym rady tego zrobić, jak mogę Ci się odwdzięczyć?
Osiągnąłem to, co było mi potrzebne, temat - według przepowiedni z drugiego postu w tym temacie - właściwie do zamknięcia ;)

« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 11, 2010, 18:22:26 »
to jak sobie poradziles?
a co do nie instalowania sie spolszczenia na telefonach z HSPL'em to podobno pomaga to rozwiazanie z postu ktory podrzucilem - sam nie sprawdzalem, bo dawno darowalem sobie stocka, po tym jak tez nie chcialo mi sie instalowac spolszczenie

« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 11, 2010, 19:04:27 »
Ano dostałem taki malutki CAB do zainstalowania i tyle, ale o tym ćśśś... :P

« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 11, 2010, 20:41:21 »
rozumiem ;)