Dziękuję bardzo za Wasze odpowiedzi. Mam jeszcze kilka pytań. Tak jak mówię - jestem świeżo upieczonym posiadaczem Leo, ale swoją przygodę z WM zacząłem dawno temu (2005). Moim pierwszym pocketem był rz1715, a potem przesiadłem się na x51v

Do wgrania oficjalnego ROM-u 3.14 na PDA z Ery niestety musisz czekać, aż operator udostepni coś takiego ze swoim brandingiem.
1) Czy historia zna takie przypadki, by Era wypuszczała nowe wersje romów dla HTC?
(...) zdaje się gdzieś czytałem, że serwis w takich sytuacjach na wgrywa nowy soft tzn. oficjalny 3.14 PLK, a le głowy nie dam.
2) Oficjalny PLK, czyli z nakładką językową Sunnysoft? Nie zależy mi na spolszczeniu, pytam tylko z ciekawości. Czytałem, że od wersji 1.66 nie ma oficjalnych romów PLK - trzeba instalować spolszczenie. Tak?

3) Czy wgranie romu 3.14 przez operatora sprawi, że mój HD2 zostanie "rozbrandowany"? Będę wówczas mógł wrzucić dowolny oficjalny rom? Bo 3.14 ma SPL3, a wcześniejsze oficjalne ROMy wymagają SPL2 - aby wrócić do starego SPL trzeba wgrać ROM taki, jaki był na początku - czyli brandowany 1.66 z Ery...
4) Jeśli zdecyduję się na HSPL, jakie RADIO polecacie? 2.14.50 czy 2.15.50? Przyznam, że na oryginalnym 2.07.51 jakość rozmowy jest kiepska. Głos rozmówcy przypomina R2D2, słychać trzaski, rozmówca powie coś głośniej. Na dodatek, na najcichszym poziomie głośności jest dość głośno - ktoś siedzący obok wszystko słyszy. Wcześniej miałem Nokię E52, gdzie głos był naprawdę czysty i naturalny, a odpowiednią głośność można było ustawić bez większego problemu.
5) Czy zalecana jest zmiana Rilphone.dll?
6) Jaki nieoficjalny ROM polecacie? Nie musi być polski. Chciałbym, by był podobny do stockowego, bez żadnych udziwnień. Manila może być na pokładzie. Moim zdaniem 1.66 chodzi szybko - nie wyobrażam sobie jak więc działają gotowane ROMy - jak rakieta?

7) Przepraszam za mały off-topic: czy używacie Leo jako telefonu głównego? Dla mnie, jego gabaryty są lekko niewygodne, by nosić HD2 w kieszeni spodni. Zastanawiam się nad powrotem do E52...

... a jeśli pozostanę przy Leo - jest sens kupować Brando Ultra Clear na wyświetlacz? Czytałem, że szklana tafla ekranu jest nie-do-zarysowania.
9) Nosicie HD2 w etui?

Zastanawiam się nad Krusell Orbit Flex... Albo etui wsuwane (Luna) / odpinana kabura (Hector, Horizon).