Chciałem zostać przy stokowym ROMie ale niestety jest to niemożliwe ponieważ mam ROM brendowany przez ere a używam Play.
No ja akurat tutaj nie widzę problemu. Pewnie chodzi Ci o konfigurację SMS - ona jest ładowania automatycznie z karty SIM, i o transfer danych, który w brandowanym ROMie ustawiony jest na erę. Widziałem gdzieś tutaj na forum programik, który się dogrywa do ROMu (wyciągnięty żywcem z oficjalnego, niebrandowanego ROMu), który umożliwia wybór operatora i ustawia pod niego wszystkie potrzebne połączenia danych. To pewnie rozwiązywało by Twój problem.
W związku z tym nie mogę zmienić na 3.14 z sunsoft i spolszczyć (chyba, że się mylę ale próbowałem wszelkich sposobów). Zainstalowałem sobie dzisiaj gotowany ROM elMInStER.blackSideDown.3.2.23152.M25
I tutaj też nie bardzo rozumiem, dlaczego nie udało Ci się zainstalować softu od Sunnysoftu, skoro udało Ci się wgrać gotowany ROM

Jest na forum obszerny wątek z dość dokładnym opisem, jak ręcznie załadować ROM od Sunnysoftu, jeśli są problemy z jego normalnym wgraniem albo jeśli twój PN nie zgadza się z tym ze strony Sunnosoftu.