[ROM][WM65x][PLK]MeLoN-HD2_1.8-23152-3.14 (Start na dole ekranu) [06.02.2011]

• 208 Odpowiedzi
  • 82058 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline woma1

• 444
Odp: [ROM][WM65x][PLK]MeLoN-HD2_1.7-23152-3.14 (Start na dole ekranu) [25.01.2011]
« Odpowiedź #150 dnia: Styczeń 31, 2011, 11:00:11 »
Hi.
Pisząc oryginalny ROM mam na myśli oczywiście 3.14.

No to kiszka. Szczególnie z chowaniem klawiatury. To się dość często robi aby zobaczyć cały ekran (przy pisaniu SMS, spotkań, kontaktów itd).

Oczywiście że podczas rozmowy ekran przygasa, ale ma pewną zwłokę. Poza tym nie cały czas trzymam tel przy uchu, i możliwość przypadkowego rozłączenia rośnie. No ale skoro się nie da, to trudno.

Najmniejszy problem to zmiana głośności po resecie. Myślę że poziom jest wkompilowany w ROM, i trzeba by go zmienić w źródłach. Na Diamondzie było gorzej, bo głośność się zmniejszała samoczynnie w niektórych ROM'ach zupełnie losowo, nie tylko po resecie.

DUDU

*

krakowiak

Witam....

Na początku chciałbym pogratulowac autorowi postu i ROMu świetnej roboty, dziś miałem okazję wgrać Twoje dzieło przyjacielu i mówiąc szczerze jestem bardzo zadowolony z tego co dla nas "ugotowałeś" :)

Bawiąc się trochę ,natknąłem się na kilka szczegółów któe chciałbym rozwiązać, wyeliminować, zmienić.

1. Czy jest możliwość minimalizacji programów? Jeśli sie nie mylę to kiedyś mająć WM 6.1 i program SPB Pocket Plus tam właśnie była taka opcja, bardzo przydatna.
2. Gdy minimalizuję MobilneGadu-Gadu nie pojawia sie żadna ikonka tego programu, da sie to jakoś zmienić?
3. Czy jest możliwośc zmieniania ikonek ? Jęsli tak - jakim programem?
4. W informacjach o telefonie pokazuje że mam Pamięć : 453,90 MB. Nie wiem ,może sie myle ale powinno być troszke wiecej, prawda?
5. Jak usunąć skrót do kalendarza z pulpitu?
6. Czemu filmy nie chodzą płynnie ? Wina programu, czy trzeba kompresować?
7. Jak uruchomić wibrację przy dotykaniu ekranu?
Narazie to tyle, świetnie byłoby alby ktoś pomógł mi w tej kwestii ,będę ogromnie wdzięczny :)

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2011, 20:47:19 wysłana przez krakowiak »

*

Offline grzegorz-ch

• **
  • 189
    • Strona domowa
  • Sprzęt: HTC HD2
No to kiszka. Szczególnie z chowaniem klawiatury. To się dość często robi aby zobaczyć cały ekran (przy pisaniu SMS, spotkań, kontaktów itd).
No to wiesz już, że wciśnięcie przycisku z lewej strony chowa/pokazuje klawiaturę, a po prawej wyświetla menu.

Połączone: Luty 05, 2011, 10:02:53
1. Czy jest możliwość minimalizacji programów? Jeśli sie nie mylę to kiedyś mająć WM 6.1 i program SPB Pocket Plus tam właśnie była taka opcja, bardzo przydatna.
2. Gdy minimalizuję MobilneGadu-Gadu nie pojawia sie żadna ikonka tego programu, da sie to jakoś zmienić?
Standardowo wszystkie programy po wciśnięciu [X] są minimalizowane. Ja np. korzystam z uTaska jako taskmanagera. Na ekranie głównym dodaje przycisk, po wciśnięciu którego wyświetla uruchomione (zminimalizowane programy). Można ustawić aby [X] zamykał programy a np. dłuższe przytrzymanie [X] minimalizowało aplikacje.

3. Czy jest możliwośc zmieniania ikonek ? Jęsli tak - jakim programem?
Tak jest, jak w każdym ROMie. np. program JWMD Icon Changer.

4. W informacjach o telefonie pokazuje że mam Pamięć : 453,90 MB. Nie wiem ,może sie myle ale powinno być troszke wiecej, prawda?
Powinno być: Wielkość RAM 576MB
(Manila->Ustawienia->Dane telefonu->Informacje o sprzęcie)
No chyba, że nie ma masz odpowiedniego radia, to nie masz odblokowanej pamięci.
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2011, 10:02:53 wysłana przez grzegorz-ch »
Pozdrawiam Grzegorz Ch.
HTC HD2
ROM: Android BarrDroid 2.2.3 CLK stock Kernel: Rafpigna 2.0 testrelease
RADIO: 2.15.50.14

Witam

A ja mam inną uwagę dotyczącą aplikacji Java. Gdy postanowiłem sobie odpalić aplikacje wykorzystujące Internet (np. moBILET, Itiner), gdy ustawiłem uprawnienia, żeby zawsze zezwalało na dostęp do plików, do RMS i Bluetooth, aplikacja po załadowaniu się powoduje, że cała aplikacja Java zamyka się bez żadnego błędu (choćby z opcją raportowania). Jak dla mnie, to JBlend wychodził na tym najlepiej, bez żadnych opcji ustawiania uprawnień do każdego apletu. Oprócz tego rzecz jasna pomimo prawidłowych ustawień aplety nie mają dostępu do Internetu (nawet WLAN). Czy jest na to rozwiązanie?

Pozdrawiam
Lucas

*

krakowiak

Powinno być: Wielkość RAM 576MB
(Manila->Ustawienia->Dane telefonu->Informacje o sprzęcie)
No chyba, że nie ma masz odpowiedniego radia, to nie masz odblokowanej pamięci.

Mam radio 2.15. Aby rozwiązaćten problem mogę zainstalować inne radio ?
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2011, 15:25:53 wysłana przez krakowiak »

*

Offline wal24

• 368
    • Hobby
  • Sprzęt: HTC Touch HD, HTC LEO
Nie patrz do "karta SD i pamięć telefonu", tylko niżej do "Dane telefonu".
ROM: MeLoN-HD2_1.7 23152-3.14 PLK,  Radio: 2.15.50.14, HSPL: 2.08

*

krakowiak

Aha. Dobra ,jest tyle ile być powinno. dzięki przyjacielu :proud:

« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2011, 11:06:18 wysłana przez krakowiak »

*

Offline grzegorz-ch

• **
  • 189
    • Strona domowa
A ja mam inną uwagę dotyczącą aplikacji Java.
Nie znam rozwiązania. Najprościej, to chyba będzie zainstalowanie JBlend z caba.
Pozdrawiam Grzegorz Ch.
HTC HD2

*

krakowiak

A czy jest możliwość odinstalowania kilku zbędnych dla mnie programów, których nie będę używał, np. Opera i nawigacja ?

*

Offline grzegorz-ch

• **
  • 189
    • Strona domowa
A czy jest możliwość odinstalowania kilku zbędnych dla mnie programów, których nie będę używał, np. Opera i nawigacja ?
Jak jest wkompilowane do ROMu, to nie ma możliwości.
Jak ich nie chcesz widzieć, to usuń sobie skróty do tych programów z Menu Start :)
Pozdrawiam Grzegorz Ch.
HTC HD2

*

krakowiak

Kolego, napisz mi jak możesz co z tym SPB Backup? Zrobiłem pełną kopie systemu i nie daje rady jej przywrócić. Może jakiś inny (dobry) program polecisz do robienia kopi ustawień i zainstalowanych aplikacji?
Jeszcze jedno pytanie odnośnie paska START na dole. Jak zrobić żeby był on przezroczysty. Na głównym ekranie przy ustawieniu białej tapety pasek jest przezroczysty ,wiem że da sie tak zrobić ,gdzieś na xda widziałem screen ale za cholere nie wiem jak to ustawić ...pomożesz?

*

Offline michaliusz

• *
  • 53
  • Sprzęt: HTC DESIRE  :)
I jak się ma nowa manilka w tym romie? Jakieś znaczące zmiany? :wink:

*

Offline grzegorz-ch

• **
  • 189
    • Strona domowa
Kolego, napisz mi jak możesz co z tym SPB Backup? Zrobiłem pełną kopie systemu i nie daje rady jej przywrócić. Może jakiś inny (dobry) program polecisz do robienia kopi ustawień i zainstalowanych aplikacji?
Ja korzystam wyłącznie z XDA_UC_NET, nim przywracam większość ustawień (jeszcze nie wszystkie) i zainstalowane wcześniej aplikacje.
Jeszcze jedno pytanie odnośnie paska START na dole. Jak zrobić żeby był on przezroczysty. Na głównym ekranie przy ustawieniu białej tapety pasek jest przezroczysty ,wiem że da sie tak zrobić ,gdzieś na xda widziałem screen ale za cholere nie wiem jak to ustawić ...pomożesz?
Nie mam wiedzy na ten temat :)

Połączone: Luty 08, 2011, 20:32:53
I jak się ma nowa manilka w tym romie? Jakieś znaczące zmiany? :wink:
Z wyglądu właściwie nic się nie zmieniło.
Pozdrawiam Grzegorz Ch.
HTC HD2

*

Offline spvm650

• 42
  • Sprzęt: Kaiser,Leo
Witam.
Grzegorz-ch myślałeś może o dodaniu swype i zmianie taskbara?

*

krakowiak

spvm650 , a może takie coś Ci się spodoba? :proud:

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=679518

*

Offline grzegorz-ch

• **
  • 189
    • Strona domowa
Witam.
Grzegorz-ch myślałeś może o dodaniu swype i zmianie taskbara?
Osobiście korzystam ze swype, task bar mam oryginalny.
Do ROMu ich nie dodam, z prostego powodu, nie każdy ich używa, a z doinstalowaniem ich nie ma problemu.
Wgrywasz wszystkie CABy do katalogu XDA_UC na karcie pamięci i po każdej aktualizacji ROMu się instalują. Można sobie porobić pliki REG zawierające konfiguracje do tych instalowanych programów.
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2011, 20:52:55 wysłana przez grzegorz-ch »
Pozdrawiam Grzegorz Ch.
HTC HD2

*

krakowiak

Przyjacielu ,jakim programem wyłączyć całkiem blokadę telefonu ?

*

Offline grzegorz-ch

• **
  • 189
    • Strona domowa
Przyjacielu ,jakim programem wyłączyć całkiem blokadę telefonu ?
wpisałem w googlach hd2 wyłączenie blokady, pierwszy link prowadzi do wątku Jak wyłączyć blokadę ekranu?
Pozdrawiam Grzegorz Ch.
HTC HD2

*

krakowiak

:E

Połączone: Luty 10, 2011, 14:08:03
Chciałbym jeszcze zainstalowane programy powrzucać do folderów żeby nie było wielkiego bałaganu w menu. Jak przenieśc ikonki do folderów?
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2011, 14:08:03 wysłana przez krakowiak »

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
A może tak zaczniesz sam używać szukajki, a nie pytać w kółko o rzeczy, które były na forum setki razy?

Ostatnie ostrzeżenie.

*

krakowiak

Szukałem, jakbym znalazł to bym nie zadawał pytania. Po co te nerwy? :S

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
Nie ma nerwów. Pytasz o coś, co w kółko powtarza się na forum, więc nie dziw się reakcji.
Wystarczy w szukajkę wpisać "menu start" i znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie. Menu Start to folder w /Windows, na którym można działać tak samo jak każdym innym folderze w PDA.

*

Offline grzegorz-ch

• **
  • 189
    • Strona domowa
Nie wiem czy ktoś zauważył, ale w ostatniej wersji mojego ROMu, tj. 1.8 z Manilą 2021 nie ma możliwości integracji kontaktów z Facebookiem. Do tej pory nie udało mi się uruchomić tej funkcjonalności w tej wersji manili.
Jeśli ktoś potrzebuje integracji kontaktów z facebookiemi, to niech zostanie na razie przy wersji 1.7.
« Ostatnia zmiana: Luty 14, 2011, 19:16:19 wysłana przez grzegorz-ch »
Pozdrawiam Grzegorz Ch.
HTC HD2

Właśnie przesiadłem się na tę wersję z 1.3 i zastanawiałem się, czy coś zapomniałem doinstalować...
Poza tym świetna robota, pozdrawiam!

*

Offline wal24

• 368
    • Hobby
U mnie w 1.8 znalazłem dwa błędy.
1. Krzaki w napisach na dolnej belce w zakłądce "Dokumenty".
2. Nie można dodać nr telefonu osoby która dzwoniła do mnie do kontaktów (telefon/zapisz w kontaktach).
Nie wiem. Może ja coś poprzestawiałem.

To drugie potwierdzam, też tak dziś miałem. Jeżeli się wejdzie w listę kontaktów i wybierze "Nowy" to działa.

*

Offline wal24

• 368
    • Hobby
O te krzaki to podejrzewam CHT 2.0. Podmienia on plik  797b3643_manila. I tam chyba brakuje wpisów dla "Dokumenty".

*

Offline dermi

• 7
O te krzaki to podejrzewam CHT 2.0.
Też bym tak powiedział. Przy czym nawet nie sam CHT 2.0, a Language Pack do niego. O ile po instalacji samego CHT 2.0 wszystko było OK, to po dorzuceniu LP pojawiły się właśnie te stringi zamiast normalnego tekstu.

*

Offline grzegorz-ch

• **
  • 189
    • Strona domowa
Wygląda na to, że cht nie lubi się z manilą 2021 ;)
Pozdrawiam Grzegorz Ch.
HTC HD2

*

Offline dermi

• 7
Z 2019 też; ja jadę na wersji 1.6 Twojego wypieku, bo nie chciało mi się na razie aktualizować ;) BTW, skoro już się odezwałem, to chciałem powiedzieć, że na Melonie pracuje się rewelacyjnie, dzięki za wypiek :)