[NEWBIE] Pytanie odnośnie SPL/HSPL

• 10 Odpowiedzi
  • 2819 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

[NEWBIE] Pytanie odnośnie SPL/HSPL
« dnia: Luty 02, 2011, 22:04:24 »
Czołem!

Od paru dni nocami wertuje Wasze forum i jestem pełen podziwu za taki ogrom informacji! Ciężko niestety wszystko ogarnąć w ciągu nawet tych paru wieczorów ;)

W ostatni weekend zakupiłem Leosia z serwisu GSM - używka w nienagannym stanie. Przyznam, że jestem z niego bardzo zadowolony, ale jest pewien niedosyt wiedząc, że można pobawić sie również Androidem. Na początek przystawiam się do instalacji Androida na SD.

Blokuje mnie w przygotowaniach na samym początku jedna rzecz.... mianowicie -wersja SPL.
Zgodnie ze wskazówkami przeszedłem w telefonie do "tęczy" i widzę coś takiego:
SPL-1.66.HSPL
CotullaHSPL

Domyslam sie, ze upgrade SPLa niesie ze soba pewne ryzyko uszkodzenia telefonu, dlatego wolę byc pewny i mam pytanka:

1) czy ten zapis świadczy o tym, iż w przeszłości (telefon kupiłem używany) juz ktoś zrobił upgrade HSPLa?

2) czy obecna wersja HSPL, która widnieje w "tęczy" jest wystarczająca abym mógł pozwolić sobie na np. Mdeejay FroYo Z
v1.3? Przypominam, iz interesuje mnie Android na SD bez ingerencji w WM.

3) jeżeli widnieje wersja SPL-1.66.HSPL, to gdy chcę upgradować do polecanej wersji 2.08 (o ile potrzebna), muszę najpierw downgradować do pierwotnego  formatu SPL 1.66.0000, czy po prostu odpalam HSPL2 i pomijam krok przywracania oryginalnego ROMu?

4) Tak w ogóle, czy zasada działania Androida z karty SD nie polega na tym aby po prostu z katalogu odpalić najpierw fix do dźwięku a później haret.exe aby odpalić obraz Androida? jakie ma tutaj znaczenie wersja HSPLa lub radia? Nie ukrywam, że najchętniej w ogóle nie ingerowałbym w WM aby później przywracać na nim soft/kontakty itp.

Z góry dzięki za pomoc!

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
Odp: [NEWBIE] Pytanie odnośnie SPL/HSPL
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 02, 2011, 22:22:21 »
1. Tak, SPL jest już zdjęty, możesz wgrywać co tylko chcesz. - w tej formie tracisz gwarancję  (jeżeli jeszcze ją posiadasz). Jeżeli chcesz założyć SPL'a z powrotem, poprostu wgraj na nowo stock rom.

2.Nie musisz mieć wogóle HSPL'a żeby chodził Ci android z karty, więc na tym też Ci pójdzie. Ja jechałem na Stock romie 3.14, i wszystko pięknie chodziło.

3.Po prostu odpalasz HSPL3 :P

4.Wersja HSPL nie ma żadnego znaczenia dla Andka z SD, ewentualnie takie, że nie możesz radia zmieniać jeżeli wogóle nie masz HSPL'a, radio jest odpowiedzialne za zasięg, jakość rozmów, GPS, bluetooth, czyli wszystkie nadajniki i odbiorniki bezprzewodowe które są w telefonie, czyli jeżeli coś z tymi rzeczami nie gra, to zmieniasz radio, ma też wpływ na drenaż baterii
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2011, 22:26:37 wysłana przez xspojlerx »

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 02, 2011, 22:35:59 »
Dzieki za szybką odpowiedź!

ad 2) więc tutaj jest tylko takie ryzyko, że obecne radio (2.07.51.22_2) może pod Andkiem sprawiac problemy z tym co napisałes, zgadza się? Czyli teraz majac "odblokowany" tel mogę wrzucić nowsze radio, a czy zmiana HSPLa na polecany 2.08 też bedzie miało jakiekolwiek znaczenia dla WM lub Androida?

ad 3) ok, rozumiem, że HSPL3 zawiera w sobie wersję 2.08

ad 4) nie ukrywam, że do takiego dłubania w telefonie podchodze ostrożnie i zapobiegawczo i wolałbym to zrobić jak najlepiej. Czy nie będzie problemów jak po prostu zaktualizuje radio bazując na tym samym HSPL (SPL-1.66.HSPL) czy "lepiej" było na samym początku mimo wszystko zupgradować HSPLa? Jaka wersja radia jest polecana?

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 02, 2011, 22:44:30 »
Radio: 2.15.50.14 jest OK.
Ja bym wgrał 2.08 ale do zabawy z kartą nie jest to potrzebne. Zawsze będziesz miał czas na zabawę później jak się "oswoisz" z decyzją o Androidzie np. NAND.

Połączone: Luty 02, 2011, 22:46:03
Pamiętaj tylko, że wszystko robisz na własną odpowiedzialność więc rób to bardzo uważnie.
Nie zapominaj nawet o zamknięciu klapki bo bateria może wylecieć itd.  :)
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2011, 22:46:03 wysłana przez ppepe »

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 02, 2011, 23:03:21 »
Póki co na szybkiego spórbowałem zobaczyc co sie stanie jak po prostu ściągniętą paczkę rozpakuje na SD (katalog "Android"). Uruchamiam fix do dźwieku, a nastepnie Haret.exe. Parę linijek wyskakuje, małym druczkiem doczytałem, że ładuje Kernel... i w tym momencie ekran się ściemnia... Jeżeli już rozpocząłem tutaj wątek dla początkujących, to może ktos potwierdzi czy to wina Radia bądź HSPL a może czegoś innego nietypowego.

-------------
Jeszcze takie małe pytanko. Na stronie ROM'u (Mdeejay FroYo Z v.1.3), oprocz paczki z androidem sa tez dwa pliczki do ściągnięcia: 1GB data.img & 512MB data.img. Wytłumaczy mi ktoś jakie maja one znaczenie?
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2011, 23:09:11 wysłana przez GlareType »

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 02, 2011, 23:14:36 »
Ściemnia się i .... - teraz poczekaj nawet do 20 minut.  :grin:
Najlepiej z podłączoną ładowarką.

Połączone: Luty 02, 2011, 23:19:08
Wszystko masz tu http://pdaclub.pl/forum/android-w-leo/guide-faq-android-dla-hd2-169352/ ładnie i dogłębnie opisane.
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2011, 23:19:08 wysłana przez ppepe »

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 02, 2011, 23:24:11 »
Heh... kto by pomyslał, że tak właśnie wygląda pierwszy start systemu ;) Niestety nie czekałem zbyt długo i skorzystałem z magicznego guziczka pod obudową obok karty SD.

Na stronce opisującej ten ROM - "Mdeejay FroYo Z v.1.3" piszą, że pierwszy start trwa od 3-5 minut z tym plikiem data.img. Teraz zauważam jego wykorzystanie, ale czy jest niezbędny? za co tak naprawde odpowiada? to pamięć podręczna w trakcie ładowania systemu?

Połączone: [time]Luty 02, 2011, 23:31:39[/time]
Dokładnie. Tego linka wertuje wzrokiem od dwóch dni :) OK, wracam dalej do lektury i nie zawracam głowy.

Jeszcze raz dzięki za pomoc! Zimnego kapsla i spokojnej nocki życzę!
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2011, 23:34:24 wysłana przez GlareType »

*

Offline lemar123

• 2680
  • Sprzęt: Samsung A5
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 02, 2011, 23:39:48 »
Jesteśmy nieźli, ale to niewlasciwy dział ...
 :wink:

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 03, 2011, 08:30:56 »
Ale jak już skorzystałeś z tego magicznego guziczka, to musisz skasować plik data.img, lub wgrać go z paczki na nowo (jeżeli jest), bo z tego to już raczej nie ruszy... Data.img to wirtualna pamięć telefonu, czyli miejsce na aplikacje, przy 1gb masz pewność że Ci tego miejsca nie zabraknie.

« Odpowiedź #9 dnia: Luty 03, 2011, 10:17:52 »
Uwagi jak najbardziej cenne. Rzeczywiście podmianka data.img od razu ruszyła tego Androida do przodu. Póki co przetestowałem dwie dystrybucje. Niestety czas ładowania (nie mówię o pierwszym razie) nie powala, ale domyślam się, że jest to największy mankament wersji na SD.

Jestem ciekaw jednej rzeczy. Na wielu filmikach YT widać, że proces ładowania Androida jest w terminalu linuxowym (biała/zielona czcionka na czarnym tle). Jest to o wiele ciekawsze i ładniejsze niż obecne - przez pierwsz minutę czaro białe pionowe paski z "krzakami w tle" a później logo HTC. Ktoś wytłumaczy czy to jest kwestia tylko i wyłcznie wrzuconego ROMu czy może ustawień w momencie bootowania?

Połączone: Luty 03, 2011, 14:27:26
up

Ktoś pomoże?
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2011, 14:27:26 wysłana przez GlareType »

*

Offline MrVampire

• 273
  • Sprzęt: HTC HD2 LEO
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 04, 2011, 10:13:19 »
To kwestia ROMU, myślę że taka czcionka na czarnym tle była na początku andka na sd, w dzisiejszych czasach :mrgreen: są to różne wstawiane przez kucharzy gify albo obrazki.
HTC HD2 LEO